این نشست شامگاه چهارشنبه به ابتکار رایزنی فرهنگی ایران در روسیه با حضور برخی نمایندگان رسانههای خبری روسیه و به میزبانی خبرگزاری روسیه امروز در مسکو برگزار شد.
کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو در بخشی از سخنان خود در این نشست گفت: اقدام غرب در هتک حرمت قرآن کریم مغایر با اعلامیه جهانی حقوق بشر، قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، ارزشهای مدارا و بردباری مصوب ۱۶ نوامبر ۱۹۹۵ میلادی در مجمع عمومی یونسکو، بند سه ماده ۱۹ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و بند ۲ ماده ۱۰ کنوانسیون اروپایی حقوق بشر است. (متن کامل خبر مرتبط با دیدگاههای سفیر ایران در روسیه را اینجا بخوانید.)
کشیش مسیحی: رویکرد غرب، باعث هلاکت بشریت میشود
کشیش «ایلیا کاشیتسین» دبیر روابط بین ادیان کلیسای ارتدوکس روسیه در ادامه این نشست با بیان اینکه اقدام عدهای در کشورهای سوئد و دانمارک در آتش زدن قرآن کریم با اقدامات تروریستهای افراطگرا شباهت دارد و گفت: از نگاه رهبر مسیحیان ارتدوکس روسیه، رویکردهای کشورهای غربی باعث هلاکت بشریت خواهد شد.
این کشیش مسیحی، نشست محکومیت اهانت به مقدسات الهی را رویدادی حائز اهمیت دانست و اظهار داشت: واقعا این حرکت ناشایست در کشورهای غربی، مسأله بسیار مهمی است و نمیتوان از کنار آن به سادگی عبور کرد، همچنانکه امروز حتی تصور حرکت مشابه در توهین به کتاب آسمانی مسیحیان برای ما بسیار سخت و دشوار است.
اهانت به کتاب آسمانی به بهانه آزادی بیان جایز نیست
دمیر محیالدینوف معاون اول اداره دینی مسلمانان روسیه نیز در ابتدای سخنان در این نشست با قدردانی از مواضع جمهوری اسلامی ایران به ویژه مقام معظم رهبری، رئیسجمهوری و تمام مردم ایران در دفاع از منافع و آزادی مسلمانان در جهان قدردانی کرد.
وی با اشاره به هتک حرمت قرآن کریم در کشورهای سوئد و دانمارک گفت: جایز نیست به هیچ بهانهای حتی آزادی بیان، حقوق و آزادی پیروان ادیان الهی نقض شود.
معاون اول اداره دینی مسلمانان روسیه با یادکردی از اقدام رئیسجمهوری این کشور در مسجد شهر دربند گفت: آقای پوتین پیشگامتر از برخی رهبران کشورهای اسلامی، ندای خود را در دفاع از قرآن و اسلام بلند کرد و قرآنی که به وی هدیه داده بودند را در آغوش گرفت و یکبار دیگر، موضع مدیریت سیاسی روسیه را در دفاع از ارزشهای الهی اعلام کرد.
محیالدینوف یادآور شد: در ویرایش قانون اساسی روسیه، آزادی پیروان ادیان الهی به رسمیت شناخته شده است.
رئیس دانشگاه اسلامی مسکو در ادامه با اشاره به پیشینه توهین به مقدسات اسلامی در کشورهای غربی گفت: بر خلاف انتظار غرب، در زمان انتشار کاریکاتورهای موهن، شاهد بودیم که نام پیامبر گرامی اسلام (ص) میلیون ها بار در سایتهای جستجوی اینترنتی استفاده شد و این روزها نیز که به ساحت قرآن کریم بیاحترامی شده است، حتی افرادی که زندگی غیردینی دارند و نمیدانند که قرآن چیست، از خود میپرسند که قرآن چیست که چنین قدرتی در به صحنه آوردن صدها میلیون نفر از مسلمانان در دفاع از این کتاب آسمانی را دارد، قدرتی که مشابه آن در هیچ کتاب آسمانی دیگر در جهان امروز سراغ نداریم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به آزادی عمل برخی گروههای منافی اخلاق و عفت در غرب گفت: اینکه در کشورهای غربی به این گروهها اهانتی نمیشود اما به مقدسات ادیان، توهین میشود گویای برخورد دوگانه ای است که این کشورها در پیش گرفته اند.
معاون اول اداره دینی مسلمانان روسیه در ادامه هوشیاری جامعه مسلمانان در خصوص واکنشهای سنجیده در قبال اقدام کشورهای غربی را خواستار شد.
هتک حرمت قرآن در ادامه نگاه استعماری غرب است
علیاکبر علی اکبروف رئیس انستیتو شرقشناسی آکادمی علوم روسیه نیز در سخنانی در این نشست، اقدام به هتک حرمت قرآن کریم را در ادامه نگاه استعماری غرب به جهان غیرغربی و گامی در راستای بیثبات کردن جهان توصیف کرد.
این استاد روس با اشاره به طرح نظریات غربی درباره تقابل تمدنها گفت: غرب در ۳۰ سال گذشته تعریفی از جهان ارائه کرده است که کشورها به دو بخش جهان مرکز و حاشیه جهان تقسیمبندی شدهآند و هرگاه که بخواهیم این تعریف را به چالش درآوریم، با واکنشهای غیرانسانی مواجه میشویم.
وی ادامه داد: جهان غرب و در رأس آن، آمریکا به دشمنان و حتی متحدان خود فشار میآورند که دستور کاری را اجرا کنند که علیه منافع آنها است و البته با توجه به شرایط بینالمللی، این دوره به پایان خواهد رسید.
وی در این زمینه با اشاره به آنچه اقبال جهانی از رویکردهای گروه کشورهای عضو پیمان اقتصادهای نوظهور جهان معروف به «بریکس» خواند، گفت: هم اینک ۷۲ کشور در صف ورود به این گروه همکاری هستند.
علی اکبروف با اشاره به ارزشهای مدارا و بردباری مصوب ۱۶ نوامبر ۱۹۹۵ میلادی در مجمع عمومی یونسکو، بهره گیری از ظرفیت موازین بینالمللی برای پاسخ به هتک حرمت قرآن کریم را کارساز دانست.
این استاد دانشگاه با اشاره به ادعای غرب مبنی بر اینکه هتک حرمت قرآن کریم بر اساس اصول آزادی بیان انجام می شود، اظهار داشت: اگر این ادعا درست است، پس چرا غرب اجازه نمی دهد مردم درباره دیگر موضوعات کلیدی، حرف خود را بزنند.
علی اکبروف خاطرنشان کرد: آتش زدن قرآن در سوئد و دانمارک، به نوعی توهین به اتباع کشورهای سوئد و دانمارک نیز هست چرا که مسلمانان نیز در این کشورها زندگی میکنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: مسیحیت ارتدوکس امروز در مواضع و دیدگاه ها به اسلام بسیار نزدیک تر است تا دیگر گرایشهای مسیحیت؛ در چنین رویکردی مسیحیان ارتدوکس و مسلمانان خود را برادر یکدیگر میدانند و همچون ایران در مقابله با تحمیل هژمونی و برتری آمریکا ایستاده اند.
مسعود احمدوند رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز در سخنانی در این نشست به گامهای برداشته شده در راستای تعامل و گفتوگوی دینی بین اسلام و مسیحیت ارتدوکس در روسیه اشاره کرد.
وی با محکومیت اقدام صورت گرفته در برخی کشورهای غربی در هتک حرمت قرآن کریم، به فرازهایی از بیانیه مرکز گفت و گوی ادیان در ایران در این زمینه اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: اقدامات اخیر برخی کشورهای غربی در صدور مجوز برای اهانت به قرآن کریم باری دیگر از اسلام ستیزی این کشورها پرده برداشت.
رایزن فرهنگی ایران در مسکو یادآور شد: کلیدواژگانی مثل آزادی بیان و حق ابراز عقیده در غرب به جای اینکه در صیانت از اخلاق و بشریت قرار گیرد، به دستمایه و بهانه ای در ستیزه جویی با این اصول مبدل شده است.
اوایل تیرماه ۱۴۰۲ هتک حرمت قرآن کریم و سوزانده شدن کتاب مقدس مسلمانان توسط یک افراطی سوئدی در بیرون مسجد اصلی شهر استکهلم ، موجی از محکومیت را در میان کشورهای مختلف اسلامی و غیر اسلامی به دنبال داشت.
این فرد هتاک در تکرار اقدامات موهن و اسلام ستیزانه خود باری دیگر اواخر تیرماه ۱۴۰۲، نسخه ای از کلام الله مجید را در برابر سفارت عراق در استکهلم لگدکوب کرد.
در اقدام هتاکانه دیگری، یک گروه افراطی و ضد اسلام در دانمارک ۳۱ تیرماه ۱۴۰۲ مقابل سفارت عراق در کپنهاگ در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید. این اقدام تحت حفاظت پلیس دانمارک انجام و باری دیگر تکرار شد.
هتک حرمت به قرآن کریم، موجی از اعتراض در کشورهای اسلامی از جمله کشورمان را در پی داشت و با واکنش قاطع دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران همراه شد.
پیش از این، دومای دولتی، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، ادارات امور دینی مسلمانان و نیز شیعیان این کشور در قالب بیانیهها و اقداماتی، هتک حرمت قرآن کریم را محکوم کردهاند.