به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا؛ حسین امیرعبداللهیان روز پنجشنبه در نشست خبری مشترک با بلاول بوتو زرداری ضمن تشکر از میزبانی و دعوت همتای پاکستانی خود، بار دیگر حادثه تروریستی در این کشور را محکوم کرده و با بازماندگان و دولت و ملت پاکستان ابراز همدردی کرد.
وزیر امور خارجه افزود: از دو روز قبل معاون دیپلماسی اقتصادی کشور همراه با هیأتی اقتصادی از وزارتخانههای مختلف، مذاکراتی مهم و نتیجه بخش را با همتایان خود در اسلام آباد داشته است که منجر به امضای اسناد جدید، تمدید و پیگیری برخی از اسناد گذشته شد.
تکمیل پروژه گازی، در راستای منافع ملت ایران و پاکستان است
امیرعبداللهیان ادامه داد: ما درباره خط لوله گاز انتقال ایران به پاکستان(طرح آی-پی) گفتوگوهای سازندهای با پاکستان داشتیم. تکمیل این خط لوله در راستای منافع دو ملت است و آمادگی داریم این خط لوله هر چه زودتر مراحل اجرایی و نهایی خود را پشت سر بگذارد.
وی تاکید کرد: ما همچنین در خصوص مشکلات پولی و بانکی و راه حلهای آن در چهارچوب حقوق بین الملل گفت و گو کردیم.
وزیر خارجه گفت: در جریان سفر سال گذشته همکارم آقای بوتو توافقاتی را در خصوص بازارچه مرزی و توسعه روابط اقتصادی با یکدیگر داشتیم. ما آماده ایجاد منطقه ویژه اقتصادی و منطقه آزاد در منطقه مرزی ریمدان هستیم.
امیرعبداللهیان ادامه داد: اخیرا بازارچه مرزی مند-پیشین با حضور رئیس جمهور ایران و نخست وزیر پاکستان افتتاح شد.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران گفت: دو طرف مصمم هستیم از امنیتی بودن مرزها فاصله بگیریم و مرزهای دو کشور را به مرزهای تجاری و اقتصادی و رفت و آمدهای ملی و استانی تبدیل کنیم و حجم تبادل تجاری خود را به دو برابر و ۵ میلیارد دلار افزایش دهیم.
وی تاکید کرد: اتفاق نظر داریم در سریع ترین زمان ممکن مجرمان و متهمان با یکدیگر تبادل شوند و لنجهای توقیف شده ماهیگیران آزاد شوند.
امیرعبدالهیان تصریح کرد: نظر داریم فرمتهای مشارکت در روابط اقتصادی و مبارزه با تروریسم و مواد مخدر را به اجرا در آوریم. مکانیسم همکاریهای ایران، چین و پاکستان و مکانیسم همکاری ایران ترکیه و چین از جمله همین موارد است.
وی با اشاره به حضور نمایندگان پارلمان دو کشور و روسای گروه دوستی ایران و پاکستان گفت: مشارکت پارلمانی در توسعه روابط نقش مثبتی ایفا خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه در خصوص بحران اوکراین و مساله افغانستان گفتگو و رایزنی کردیم گفت: هر گونه تحول در افغانستان بر همسایگان به خصوص ایران و پاکستان تاثیر میگذارد. ما چهارچوب ابتکارات منطقه ای را بهترین روش برای حل و فصل موضوع افغانستان میدانیم و به حمایت از مردم افغانستان به عنوان وظیفه انسانی و دینی تاکید داریم و ثبات و امنیت افغانستان را مورد توجه قرار داده ایم.
امیرعبداللهیان ادامه داد: ما راه حل بحران اوکراین را جنگ نمیدانیم و تسلیح بیشتر اوکراین توسط آمریکا و کشورهای غربی را نگران کننده میدانیم. تسلیح طرفین جنگ نتیجهای جز کشتار و ویرانی نخواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: معتقدیم مردم پاکستان و ایران یک ملت واحد در دو جغرافیای متفاوت هستند. ما امنیت و پیشرفت پاکستان را امنیت و پیشرفت ایران میدانیم.
امیرعبداللهیان در پاسخ به سوال خبرنگار پاکستان درباره امنیت در افغانستان و دستیابی به مکانیسم مشترک بین سه کشور ایران، پاکستان و افغانستان برای مقابله با تروریسم با اشاره به اینکه حسن کاظمی قمی نماینده عالی جمهوری اسلامی ایران در افغانستان در این نشست حاضر بوده و گفتوگوهای مهمی را در این خصوص انجام داده است، گفت: نمایندگان نظامی و امنیتی در هیات ایرانی حضور دارند که توافقاتی را در خصوص ثبات و امنیت منطقه به انجام رساندند. همچنین بخش مهمی از دیدار اخیر فرمانده ارتش پاکستان از ایران به توافقات مرزی اختصاص داشت.
وی ادامه داد: ما فرمتهای فعال و پویا در مورد افغانستان را ضروری میدانیم و حل این مساله را در فضای منطقه جستوجو میکنیم.
همگرایی منطقهای پاکستان با سیاست همسایگی آیتالله رئیسی همخوانی دارد
«بلاول بوتو زرداری» ضمن خوش آمدگویی به وزیر امور خارجه کشورمان و هیات همراه گفت: ۱۵ ماه قبل ما کار خود را در دولت جدید پاکستان شروع کردیم و ایران از اولین کشورهایی بود که به آن سفر کردم و در این مدت پیشرفتهای بسیار زیادی در روابط دو کشور داشتیم.
وزیر خارجه پاکستان ادامه داد: بسیار خرسندم که در روزهای پایانی دولت میزبان وزیر امور خارجه ایران هستم.
زرداری افزود: میتوان نمونه پیشرفت روابط دو کشور در افتتاح بازارچه مرزی و پروژه انتقال برق ایران به پاکستان با حضور آیت الله رئیسی و شهباز شریف دید.
وی خاطرنشان کرد: پروژههای گفته شده نشان دهنده تعهد جمعی دوکشور برای یافتن راه حلهایی به نفع دو کشور است و گام اول توسعه روابط چند بعدی و به خصوص روابط اقتصادی بین دو کشور است.
زرداری گفت: امروز مدارس، بیمارستانها، و مکانهای زیادی به لطف انتفال برق ایران در کویته روشن هستند.
وزیر خارجه پاکستان با اشاره به برگزاری جلسه کمیسیون سرمایه گذاری دو کشور تصریح کرد: در روزهای اخیر پیشنهادات زیادی در مورد تقویت روابط اقتصادی و انرژی داشتیم و توانستیم اسناد زیادی را امضا کنیم که سرآمد آن امضای برنامه تجارت راهبری از ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۸ بود. در این رایزنیها توسعه روابط به سطح ۵ میلیارد دلار در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: امیدوارم در نتیجه این اسناد به پیشرفتهای خوبی دست پیدا کنیم. در صحبتهای انجام شده با همتای خودم در خصوص مسائل گوناگون به توافق دست یافتیم و همچنین درباره تحولات دو جانبه، منطقه ای و بین المللی رایزنی شد و در این موارد شاهد همگرایی بالا هستیم. هر دو کشور بر این نظر هستیم که صلح و ثبات به نفع کل منطقه است.
زرداری تاکید کرد: ما به دنبال همگرایی منطقهای هستیم که این با سیاست همسایگی آیتالله رئیسی همخوانی دارد. ما به دنبال افتتاح پنج بازارچه هستیم و اعتقاد داریم سازمان اکو میتواند نقش کلیدی در توسعه روابط اقتصادی ایفا کند.
وی ادامه داد: ما در مذاکرات درباره تبادل زندانیان و آزادی ماهی گیران و لنجهای دو طرف به توافق رسیدیم و بر ثبات و صلح در مرزهای دو کشور تاکید کردیم.
وزیر خارجه پاکستان گفت: ما در گفتگوهای خود از موضع ایران در خصوص کشمیر حمایت و قدردانی کردیم. همچنین در خصوص افغانستان ما تفاهم داریم که مساله معیشت و رفاه مردم این کشور برای دو کشور اهمیت دارد. دو کشور همچنین در خصوص مقابله اسلام هراسی و مقابله با آن نیز تفاهم داشتیم.
زرداری در خصوص سوالی مربوط به اسلام هراسی و هتک حرمتهای اخیر گفت: هتک حرمت به قرآن طراحی شده است و ما با ایران تماسهای متعددی در این خصوص داشتهایم.
وی ادامه داد: ما در کمیسیون حقوق بشر تلاش کردیم و قطعنامهای در سازمان ملل به تصویب رساندیم و همچنین توانستیم روزی را با عنوان روز جهانی مقابله با اسلام هراسی نام گذاری کنیم. ایران و پاکستان میتوانند در این خصوص داشته باشند. ما در جلسه اخیر سازمان همکاری اسلامی با ایران همکاری خوبی داشتیم و خواستار مقابله با این عمل شنیع بودیم.
به گزارش ایرنا، امیرعبداللهیان ظهر پنجشنبه در دیدار بلاول بوتو زرداری درباره آخرین مسائل دو جانبه سیاسی، اقتصادی و دفاعی از جمله توسعه روابط تجاری، تبادل زندانیان دو کشور و امنیت مرزها رایزنی کردند.
روز گذشته هم مهدی صفری معاون اقتصادی وزارت امور خارجه با همتایان خود گفتوگو کرده بود.
تفاهمات و اسناد بدست آمده در جریان این گفتوگوها به امضا خواهد رسید.
وزرای امور خارجه دو کشور پس از دیدارهای دو جانبه خصوصی و عمومی در نشست خبری حاضر خواهند شد.
این اولین سفر دو جانبه حسین امیرعبداللهیان به پاکستان است. در این سفر وزیر امور خارجه کشورمان با نخست وزیر، رئیس مجلس و فرمانده ارتش پاکستان نیز دیدار خواهد کرد.