بجنورد- ایرنا- افزایش مراودات تجاری، تسهیل روابط اقتصادی برای بازرگانان، اعزام هیات‌های تجاری به سایر کشورها و برگزاری میزهای تخصصی تنها بخشی از فعالیت‌های اقتصادی مسوولان دولت سیزدهم در خراسان‌شمالی است که این فعالیت‌ها موجب شد تا صادرات در این خطه ۷۱ درصد به نسبت دولت قبل رشد یابد و موتور تولید روشن شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، داشتن بیش از ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان، تولید سالانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار تُن محصول کشاورزی، تولید سالانه بیش از یک میلیون تُن سیمان، تولید ۲۳۰ هزار تُن پودر آلومینا، تولید ۴۵ هزار تُن فولاد و ۹۰۰ هزار تُن محصولات پتروشیمی تنها بخشی از ظرفیت‌های اقتصادی این خطه برای مراودات تجاری محسوب می‌شود که تجارت استان با وجود این مزیت ها قبل از دولت سیزدهم رونق چندانی نداشته است.

خراسان شمالی با داشتن واحدهای بزرگ صنعتی چون پتروشیمی، فولاد، لوله گستر اسفراین و آلومینای جاجرم در رتبه هفدهم استان‌های برخوردار از واحدهای بزرگ صنعتی قرار دارد و حدود ۴۰۰ واحد صنعتی کوچک نیز در این استان فعال است که حدود چهار هزار نفر در آن اشتغال دارند ولی با وجود این ظرفیت‌ها در رتبه‌های آخر شاخص‌های توسعه در بین سایر استان‌ها قرار دارد.

آمارها حاکی از این است که در دولت سیزدهم جهش بزرگی در بخش صادرات استان انجام شده است و افزایش مراودات تجاری با ۲۶ کشور جهان موجب رشد ۷۱ درصدی صادرات این دولت به نسبت دولت قبل شده است و این ارقام نشان از درایت و برنامه‌ریزی دولت سیزدهم برای توسعه صادرات دارد که به یقین طعم شیرین آن به کام مردم این خطه از استان خواهد بود.

افزایش ۷۱ درصدی صادرات

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در این خصوص گفت: ارزش میزان صادرات کالا از گمرک استان و به وسیله دارندگان کارت بازرگانی در مدت فعالیت دولت سیزدهم ۳۸۳ میلیون دلار گزارش شده است که این رقم نسبت به مدت قبل از دولت ۷۱ درصد افزایش را نشان می دهد.

حسین حاجی بگلو با اشاره به اینکه وزن کالاهای صادراتی استان در این مدت ۷۷۹ هزار تن بود گفت: میزان صادرات به لحاظ وزنی پنج درصد افزایش دارد.

وی درباره صادرات از گمرک استان گفت: در دولت سیزدهم ۳۱۸ هزار تن کالا به ارزش ۲۰۶ میلیون دلار از گمرک استان صادر شد که بر این اساس میزان صادرات از لحاظ ارزشی ۷۴ درصد افزایش و از لحاظ وزنی ۶ درصد کاهش دارد.

وی گفت: این میزان کالا به ۳۹ کشور از جمله افغانستان، عراق، ترکمنستان، ازبکستان، آلمان، پاکستان، گرجستان، تاجیکستان، اتریش، ترکیه، عمان، رومانی، آذربایجان، روسیه، ارمنستان، امارات متحده عربی، اندونزی، اوکراین، بلژیک، بورکینافاسو، لهستان، قزاقستان، چین، بوسنی و هرزگوین، مقدونیه، اسلوونی، مالزی، هند، موریس، اسپانیا، بلغارستان، جمهوری چک، قرقیزستان، مونته نگرو، ایتالیا، کانادا، سوریه، لیبی و کویت صادر شده است.

حاجی بگلو خاطرنشان کرد: عمده کالاهای صادراتی استان شامل محصولات پتروشیمی (اوره، ملامین، آمونیاک و ازت) ، محصولات فولادی، سیمان، ابزارهای طرح‌دار پلی استایرن، رب گوجه فرنگی، اسید سیتریک، شمش و سنگ آلومینیوم است.

افزایش صدور کارت بازرگانی

معاون صنایع و معادن اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی نیز در ادامه، صدور کارت بازرگانی را از دیگر اقدامات برای توسعه صادرات استان عنوان کرد و افزود: ۷۴ فقره کارت بازرگانی در سال ۱۴۰۱ در استان صادر شد که این رقم نسبت به سال ماقبل آن ۱۵.۶ درصد افزایش یافت.

مهیار مشایخی با بیان اینکه پارسال ۴۹ فقره کارت بازرگانی استان تمدید شد که این رقم نسبت به سال ماقبل ۱۳.۹ درصد افزایش دارد خاطرنشان کرد: در دولت سیزدهم ۱۳۲ کارت بازرگانی در استان صادر و ۹۴ کارت تمدید شد.

وی درباره دلیل افزایش میزان صادرات کالا از استان گفت: خوشبختانه دولت سیزدهم توجه ویژه به رونق صادرات دارد و تلاش های خوبی برای افزایش و تقویت ارتباط با کشورهای همسایه انجام شده است که در این‌باره تقویت ارتباط تجاری با کشورهای همسایه یکی از اولویت‌های اصلی دولت است.

معاون صنایع و معادن اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی گفت: افزایش اقلام در سبد صادراتی یکی دیگر از دلایل افزایش صادرات در استان در سال گذشته است به طوری که زعفران به عنوان یکی از محصولات کشاورزی به این اقلام افزوده شد.

وی درباره اعزام و پذیرش هیات تجاری در سال گذشته اظهار کرد: اعزام هیات تجاری و بازاریابی با سرپرستی استاندار به کشور ترکمنستان و حمایت از صادرکنندگان استان و همچنین اعزام هیات تجاری متشکل از تجار استان به کشور روسیه از اقدامات موثر برای افزایش صادرات کالا از استان است.

مشایخی با اشاره به پذیرش هیات تجاری و بازاریابی از کشور بنگلادش افزود: اعزام و پذیرش هیات های تجاری یک اقدام ارزشمند دولت در زمینه مراودات بازرگانی است.

رونق میزهای تخصصی

رییس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در خصوص شرایط حاکم بر صنعت استان گفت: دولت سیزدهم توجه خاص به افزایش مراودات تجاری بویژه با کشورهای همسایه دارد در این باره شاهد سفرها و حضور رییس جمهور در کشورهای مختلف هستیم که این اقدامات توانسته است ضمن توسعه روابط تجاری افزایش میزان صادرات را در کشور این استان رقم بزند.

امین قربانی اظهار کرد: در راستای افزایش میزان مراودات تجاری با کشورهای مختلف، اعزام و پذیرش هیات های تجاری و بازاریابی در سطح کشور مورد توجه بوده همچنین شرکت در نمایشگاه های خارجی کشورهای هدف در قالب برگزاری میزهای کالایی و کشوری با هدف توسعه صادرات انجام شده است.

وی افزود: در این استان هم تاکنون میزهای کالایی برای محصولات شامل فرش دستباف، انگور و آبنبات برگزار شده و در این رویداد اقتصادی، مشکلات تولیدکنندگان و صادرکنندگان مورد بررسی قرار گرفته است.

قربانی با اشاره به اینکه تجار و بازرگانان برای رونق صادرات نیاز به آموزش و فراگرفتن شیوه های بازارشناسی و بازاریابی دارند افزود: در این زمینه دوره های آموزشی تخصصی برای ارتقای دانش تخصصی صادرکنندگان و تجار و علاقه مندان به تجارت خارجی با همکاری اتاق بازرگانی در استان برگزار شده است.

رییس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی با اشاره به افزایش و تنوع در سبد محصولات و خدمات صادرات محور گفت: در استان محصول زعفران به عنوان یک کالای ارزشمند در این دولت در سبد صادراتی قرار گرفت.

خراسان شمالی حدود ۴۰۰ واحد تولیدی و صنعتی با سرمایه گذاری ۱۳ هزار میلیارد ریال و اشتغال ۱۱ هزار نفر دارد که از لحاظ داشتن صنایع بزرگ صنعتی در بین ۳۱ استان کشور رتبه دهم را داراست.

سهم اشتغال در این استان در سه بخش کشاورزی با ۳۹.۶ درصد، صنعت با ۲۴.۳ درصد و خدمات ۳۶.۱ درصد است.

سهم این استان در حوزه کشاورزی بیش از میانگین کشور است اما در حوزه صنعت و خدمات پایین تر است.