به گزارش خبرنگار ایرنا، گردشگری سلامت همواره به عنوان تاکیدات مسوولان امر در مازندران مطالبی درباره آن بیان می شد اما گفته های اوایل امسال از سوی مدیران مرتبط در این حوزه بیانگر جدی تر شدن این بخش از گردشگری در استان مسافرخیز است.
"گردشگری سلامت و تندرستی مهم ترین راهبرد و از برنامه های اولویت دار این نهاد در ارایه خدمات به مسافران و گردشگران است. این استان افزون بر برخورداری از قابلیت های منحصربفرد فراوان طبیعی، زیرساخت های بهداشتی و درمانی آن هم برای ارایه خدمات در حوزه گردشگری سلامت و تندرستی فراهم است با داشتن مجموع این مزیت ها و قابلیت ها می توان خدمات گردشگری ترکیبی به مسافران و گردشگران ارایه داد.
در زمان حاضر در نقاطی از استان از جمله بابل، ساری و نوشهر مراکز درمانی چون کلینیک های تخصصی و غیر تخصصی خدمات دهنده در زمینه جراحی زیبایی، چشم پزشکی، جراحی قلب باز فعالیت دارد، بنابراین این داشته ها یک ظرفیت خوبی برای ارایه خدمات به گردشگران داخلی و خارجی از جمله در حاشیه خلیج فارس که مازندران را به عنوان مقصد گردشگری خود بر می گزینند، است. "
این مطالب بخش هایی از سخنان ۱۲ فروردین صادق برزگر، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا است.
علاوه بر این " سید محمود حسینی پور" مقام عالی دولت در مازندران نیز درباره جدیت توسعه گردشگری سلامت در این خطه از شمال کشور اعلام کرد : توسعه گردشگری سلامت در مازندران باجدیت پیگیری میشود.
وی با اشاره به اینکه گردشگری بخش مهم و جدایی ناپذیر این استان و توسعه شاخههای مختلف آن مورد نظر است، گفت: فعال سازی مراکز گردشگری سلامت در این دیار باجدیت پیگیری می شود.
اما گردشگری سلامت چیست که در تعریف جهانی درباره آن گفته شده که گردشگری سلامت یا health tourism که با عناوین "توریسم درمانی" و "توریسم سلامت" هم از آن یاد میشود، فرصتی بینظیر برای کسب درآمدهای چشمگیر ارزی و توسعه اقتصادی است. بنا به گفته فعالان حوزه گردشگری سلامت، هر گردشگر سلامت دست کم سه برابر یک گردشگر عادی ارزآوری داشته و ۲ برابر آنها شغل ایجاد میکند.
گردشگری سلامت (Health tourism) که گاهی با نام گردشگری پزشکی (Medical tourism) نیز شناخته میشود، از قرنهای گذشته در کشورهای مختلف وجود داشته، اما در سالهای اخیر به عنوان یک صنعت پویا و جذاب، مورد توجه قرار گرفته است. سفر به سایر کشورها یا شهرها برای بهرهگیری از تجارت پزشکان و استفاده از چشمههای آب گرم یا دریاچههای نمک، لجن یا ماساژ طبی از جلوههای قدیمی گردشگری سلامت بوده که در طول تاریخ جریان داشته است.
مازندران همواره از آن به عنوان قطب گردشگری کشور به شمار می رود که این ظرفیت و پتانسیل در این زمینه نیز مرهون وجود داشته های طبیعی از جمله جنگل و دریا و تاریخی از جمله داشتن دو هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی است.
مازندران در حالی لقب گردشگرپذیر بودن استان کشور را دارد که آمار و اطلاعات ارائه شده از سوی مسوولان ارشد در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیانگر آن است که در مناسبت های مختلف همچون تعطیلات نوروز حضور میلیونی در این استان را شاهد هستیم به طوریکه نوروز امسال بعد از سپری شدن دوران محدودیت های سه ماهه کرونایی بیشتر از ۲۰ میلیون نفر شب اقامت در این استان ثبت شده است و بالاترین میزان حضور مسافران در این ایام از آن این استان شد.
اما به میزان تعداد حضور پرشمار مسافران از اقصی نقاط کشور در مازندران، اما این استان از حیث حضور گردشگران خارجی در جایگاه خوبی قرار ندارد به طوریکه بنا به گفته های اخیر مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران پارسال فقط ۶۵ هزار گردشگر خارجی به این استان سفر کردند که در مقایسه با رقم میلیونی حضور مسافران وطنی این تعداد بسیار ناچیز است.
رونق هر چه بیشتر گردشگری در مازندران با بکار بستن و استفاده از ظرفیت های موجود این استان در بخش های مختلف جزو برنامه های راهبردی مسوولان ارشد استان قرار گرفته است که از جمله این ظرفیت ها وجود امکانات و زیرساخت های درمانی و بهداشتی که با آن می توان شاخه گردشگری سلامت را در این استان رونق داد.
فراهم شدن بسترهای مناسب برای جذب گردشگران سلامت
در این میان به نظر می سد نقش دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران و بابل در تامین و فراهم آوردن زیرساخت های لازم در خصوص توسعه این شاخه از گردشگری در استان بر کسی پوشیده نیست و بنا به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اقداماتی که صورت گرفته بسترسازی مناسب برای جذب حداکثری گردشگران سلامت در استان فراهم شده است.
دکتر فرهاد غلامی با اشاره به اینکه در استان مازندران بسترهای خوبی برای گردشگری سلامت در حال فراهم شدن است افزود: هماهنگی درون بخشی مناسبی بین استانداری و دستگاه های مرتبط با دانشگاه در استان فراهم شده و همزمان در زمینه هایی مانند بخش های بیمارستانی، تجهیزات و کادر پزشکی در حال افزایش توسعه هستیم.
وی ادامه داد: هیات دولت، مجلس شورای اسلامی و وزارت بهداشت بطور جدی موضوع گردشگری سلامت را پیگیری می کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران گفت: از تمامی ظرفیت های موجود حوزه بهداشت و درمان و سایر بخش ها شامل فرهنگ، آداب و رسوم و مواهب طبیعی در استان های مختلف بهره ببریم تا گردشگر سلامت بیشتری جذب شود.
هشت بیمارستان توریست سلامت در مازندران
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران از فراهم شدن زمینه پذیرش بیماران خارجی در قالب توریست سلامت در هشت بیمارستان استان خبر داد و گفت که در حال حاضر بیمارستان های دولتی و خصوصی آمادگی فعال کردن توریست درمانی هستند.
کاظم محمودی افزود: بیمارستان خاتم بهشهر در زمینه چشم، بیمارستان فاطمه زهرا (س) در ساری در بخش قلب، بیمارستان امام خمینی(ره) ساری در بخش سرطان شناسی و ناباروری، بیمارستان های رامسر و چالوس در بخش جراحی و گوارش آمادگی پذیرش بیماران خارجی را دارند.
وی ادامه داد : علاوه بر این پنج بیمارستان دولتی در این زمینه فعال هستند، بیمارستانهای خصوصی نیز پای کار آمدند که بیمارستان های فکوری جویبار، شفای ساری و شمال آمل نیز در این زمینه آمادگی پذیرش بیماران خارجی را دارند.
محمودی با اشاره به اینکه ظرفیت خدمات درمان بالا و فراهم است، گفت: در این زمینه پزشکان خوبی داریم که فرصت بسیار خوبی است و باید از این ظرفیت بهرهبرداری شود.
مازندران دارای ۲ دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران و بابل است که بیمارستان های مرحوم شفیع زاده، فاطمه الزهرا(س) بابل، شهید بهشتی، آیت الله روحانی، شهید یحیایی، شهید رجایی بابلسر و ۱۷ شهریور مرزی کلا بیمارستان های زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل هستند.
آغاز فعالیت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بابل به سال ۱۳۶۲ بر می گردد البته پیشتر فعالیت های درمانی و بهداشتی در این حوزه جغرافیایی به سال ۱۳۴۸ و در قالب آموزشگاه بهداشتی مربوط می شود.
دانشگاه بابل در زمان راه اندازی نخستین دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شمال کشور به شمار می رفت و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گیلان و مازندران به ترتیب در سال های ۱۳۶۸ و ۱۳۷۶ فعالیت خود را آغاز کردند.
در حوزه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بابل جمعیت بیش از ۵۱۹ هزار نفری زیر پوشش دارد.
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران دیگر مجموعه بهداشتی و پزشکی استان است که این دانشگاه نیز اکنون ۲۶ بیمارستان دولتی، ۱۴ بیمارستان خصوصی به تعداد حدود پنج هزار تخت بیمارستانی، بیش از یک هزار خانه بهداشت و ۴۵۰ مرکز جامع شهری و روستایی بخشی از امکانات موجود را در اختیار دارد و بیشتر از دو میلیون نفر از جمعیت استان را زیر پوشش دارد.