به گزارش ایرنا،بساط میوه فروشیهای شیراز خصوصا در فصل تابستان به میوههای رنگارنگ تزیین شده که هر رهگذری را به سمت خود می کشاند تا مقداری از این میوههای متنوع و وسوسه کننده را خریداری کند تا خنکای تن گرمازده شهروندان شود،اما زمانی که چشم به قیمتها می افتد اغلب از خرید منصرف می شوند.
این روزها اگر سری به میوهفروشیها و میادین میوه و ترهبار در سطح شهر بزنید متوجه میشوید قیمتهای سرسامآور و گران میوه که از شب عید امسال آغاز شده کماکان اعمال میشود، قیمتهایی که بسیار غیرواقعی است و در نبود نظارت، از سوی واسطهگران اعمال میشود و کشاورزان نیز بهره چندانی از این قیمتها ندارد و سود هنگفت بازار میوه اغلب نه به جیب کشاورز و میوه فروش بلکه سهم دلال ها و واسطه ها است.
در واقع واسطهگران بازار، میوه را از کشاورز خریداری میکنند و با چند دست به دست شدن بین دلالان بالاخره به میوه فروش و مشتری می رسد که بنابر مشاهدات در میدان میوه و تره بار شیراز سهم اتباع بیگانه در فعالیتهای میدان مرکزی شیراز و واسطه گری در این بازار نقش انکار نشدنی دارند و میوه را با نرخهای گزاف به دست مردم میرسانند و در نبود نظارت، سودهای کلان به جیب میزنند.
نقش بارز دلالان بیگانه
براساس مشاهدات خبرنگار ایرنا، در میدان میوه و تره بار مرکزی شیراز دو دسته از اتباع حضور دارند؛ عدهای از آنها کارگر و عدهای دیگر نیز فروشنده و دلال هستند.
فعالیت دسته دوم به نحوی است که باری را از باغدار یا میداندار میخرند و با اضافه کردن سود خودشان ، بار را به سایر دلالان میفروشند و این روال تا صبح و زمان پیدا شدن سرو کله میوه فروشان و خریداران در بعضی موارد تا بیش از پنج بار نیز تکرار و بین دلالان مختلف دست به دست می شود.
بسیاری از اتباع بیگانه واسطه گر میدان مرکزی شیراز به دلیل قدرت مالی که دارند به صورت نقدی بار میوه و تره بار را به حتی ارزانتر از نرخ خریداری می کنند اما به قیمت بالاتر از نرخ مصوب به مغازه داران می فروشند و در این میان سود خوبی عایدشان میشود.
اگرچه دلال به معنی دلالت کننده و راهنمایی کننده در هر صنفی وجود دارد اما اگر این نقش بیش از اندازه باشد و در جایگاه اصلی خود یعنی هدایت بازار قرار نگیرد عاملی برای رشد قیمتها خواهد شد، این روزها دلالی به خصوص توسط اتباع بیگانه در میدان مرکزی بیش از اندازه مشهود است.
مشاهدات خبرنگار ما از میدان مرکزی حاکی است که دلالان نصف شب که کامیونهای میوه به میدان مرکزی میرسد را ارزانتر خریداری کرده و صبح به قیمتهای هنگفت به دیگر دلالان یا حجره داران میفروشند.
یکی از فعالین بازار میوه و تره بار شیراز که به نظر واسطه گر می آمد به خبرنگار ایرنا گفت: در بعضی مواقع یک بار میوه و بعنوان مثال موز از بامداد یک روز تا صبح همان روز حتی پنج دست بین دلالان میچرخد و همین باعث میشود که قیمت هر کیلو موز فقط ظرف ۴ تا ۵ ساعت بیش از ۱۰ هزار تومان در میدان افزایش یابد.
وی افزود: در بقیه موارد نیز همینطور است و یک بار میوه که نصف شب به میدان میرسد، صاحب بار میخواهد هرچه زودتر آن را خالی کرده و از بازار خارج شود و این فرصت بسیار ویژه ای برای دلالان بازار مرکزی شیراز است.
براساس مشاهدات میدانی خبرنگار ایرنا،بسیاری از اتباع بیگانه فعال در بازار میوه و تره بار شیراز اکنون فارغ از کارگر ساده و فروشنده به کارهای دیگری ازجمله دلالی و واسطهگری مشغولاند به نحوی که اجاره بهایی را به بعضی غرفه داران پرداخت کرده و میوه را از غرفهدار، کشاورز و ... خریداری و واسطهگری میکنند که براساس آن واسطه افزایش و در پی آن قیمتها نیز گرانتر خواهد شد.
برخی از این واسطه گران اتباع بیگانه میدان میوه و تره بار شیراز در نرخ گذاری میوه در شیراز و افزایش قیمت نهایی میوه نقش برجستهای دارند.
یکی از شهروندان میانسال و خانه دار شیرازی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: قیمت میوه در شیراز گران تر از سایر شهرهای اطراف و شهرستان های فارس است.
زهرا صالحی افزود: زمانی که به میوه فروشی های سطح شهر برای قیمت بالای میوه ها اعتراض می کنیم آنها اعلام می کنند که قیمت خرید میوه از میدان میوه و تره بار بالا است.
یکی از میوه فروشی های سطح شهر شیراز نیز به خبرنگار ما گفت: واسطه گری و دلالی در میدان میوه و تره بار شیراز بیداد می کند و فعالیت اتباع بیگانه و افغانستانی های ساکن در شیراز در این محل زیاد است.
وحید زارع افزود: بسیاری از فروشندگان و دلال های بازار میوه و تره بار شیراز افغانستانی هستند و این موضوع جدای از تبعات اقتصادی و بیکاری جوانان ایرانی و شیرازی در قیمت تمام شده میوه در سطح کلانشهر شیراز نیز اثرگذار است.
وی ادامه داد: میوه فروشی های شیراز میوه را از بازار مرکزی گران خریداری می کنند و به ناچار با اعمال سود مصوب به مردم در شیراز عرضه می شود.
دود میهمان نوازی به چشم شیرازها
این میوه فروش شیرازی اضافه کرد: ساماندهی و نظارت بر فعالیت اتباع کشورهای دیگر امری ضروری است که در همه کشورهای دنیا اعمال می شود در صورتیکه این موارد به دلیل میهمان نوازی شیرازی ها و عقاید مذهبی کمتر اجرایی شده ولی باید ابعاد دیگر این موضوع نیز مورد توجه قرار گیرد و برای آن چاره اندیشی شود.
پای واسطه ها در میان است
یکی از فعالین بازار میوه و تره بار شیراز نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: بسیاری از غرفه داران بازار میوه و تره بار شیراز در خرید و فروش محصولات وارد نمی شوند واغلب سرمایه و پول واسطه ها در میان است.
وی که نخواست نامش فاش شود، افزود: در هر غرفه میدان مرکزی شیراز سه نفر یا بیشتر دخیل هستند به نحوی که هرکدام وجهی بعنوان اجاره به غرفه دار اصلی پرداخت و بطور مستقل واسطه گری می کنند و گاهی نیز یک بار چندین مرتبه بین واسطه ها دست به دست شده تا به دست میوه فروش و سپس به مردم عرضه شود.
وی با بیان اینکه بسیاری از این دلال ها و واسطه های بازار میوه و تره بار شیراز اتباع بیگانه هستند،گفت: به جز کارگری ساده و دلالی،اتباع بیگانه فروشندگی غرفه ها را نیز انجام می دهند و عملا قیمت میوه در بازار مرکزی شیراز توسط اتباع بیگانه که تعداد آنها در این میدان نیز زیاد است تعیین میشود.
سهرابی عنوان کرد: واقعیت بازار میوه و تره بار شیراز اکنون به نحوی است که عملا اتباع بیگانه در بطن آن نفوذ دارند و در همه مشاغل این بازار به وفور به چشم می خورند که این وضعیت از همه نظر می تواند مشکل ساز باشد.
براساس تصمیم قرارگاه ساماندهی اتباع بیگانه در شیراز غرفه داران یا مباشرین غرفههای میدان میوه و تره بار شیراز از این پس در صورت استفاده از اتباع بیگانه مجاز باید تعهد محضری ارایه دهند تا اتباع بکارگرفته شده آن هم صرفا در مشاغل مشخص رفتاری خارج از مقررات جدید نخواهند داشت.
محمد پویافر یکی از فروشندگان میوه در بلوار پاسداران شیراز درباره دلایل گرانی میوهها به خبرنگار ایرنا میگوید که ریشه همه این گرانیها در میدان مرکزی میوه و تره بار نهفته است که مغازه داران میوه را از آنجا تهیه می کنند، هیچ نظارتی در این بازار وجود ندارد حجره داران و اتباع بیگانه شاغل در میدان که به عنوان دسته دوم فروش، کاری ندارند که نرخ مصوب چیست و هر قیمتی که خودشان بخواهند میوه را به فروش می رسانند و اغلب کاری با نرخ مصوب ندارند.
این فروشنده میوه ادامه داد: به میدان میوه و ترهبار که بیایید متوجه میشوید که ماجرا چیست ، حجره به حجره قیمت میوهها متفاوت است.
این میوهفروش در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا در میدان مرکزی میوه، فاکتورهای خرید را مهر می زنند؟ ضمن نشان دادن چندین فاکتور گفت: همانطور که میبینید فاکتورها هیچ مهری ندارد و در چنین شرایطی فروشندهها بازار مرکزی که اغلب واسطه گر و دلال هستند به دلخواه قیمت میدهند.
میوهفروش شیرازی: سود در جیب میدان داران بازار میوه است
خبرنگار ایرنا به سراغ یکی دیگر از میوهفروشیهای همین خیابان رفت و از متولی فروش پرسید که چند درصد به قیمت میوه ای که از میدان خریداری میکند، میافزاید؟ که او گفت: اگر بخواهیم خلاصه کنم اکنون ریشه همه گرانیهای میوه در میدان مرکزی میوه و تره بار است که هیچ نظارتی بر فعالیت آنها نیست و در واقع نظارت ها در این بازار تعطیل است.
او ادامه داد: در حال حاضر اغلب میوه فروشی های شیراز به دلیل نابسامانی بازار میوه و تره بار مرکزی شیراز مجبورند سودی کمتر از نرخ مصوب اتحادیه را برای عرضه میوه به مشتری اعمال کنند.
شرمنده مردم هستیم؛ اما کاری از ما بر نمیآید
این میوه فروش شیرازی اظهار کرد: با اینکه انتظار میرفت قیمت میوه در بازار با ورود به فصل تابستان امسال و زمان برداشت میوههای تابستانه، کاهش یابد اما قیمت اکنون و با گذشت بیش از نیمی از فصل تابستان هنوز بالا است، قیمتهایی که با درآمد مردم همخوانی ندارد، به گفته کارشناسان افزایش هزینه تولیدات کشاورزی، دلالی و واسطه گری، عدم نظارت بر قیمت بازار و انتظار تورمی از مهمترین عاملی است که به این افزایش قیمتها دامن زده است.
وی در پایان گفت: در بسیاری از موارد در طول روز شرمنده مشتری ها و مردم هستیم اما چه کنیم که کاری از دستمان بر نمیآید.
رییس میدان میوه و تره بار شهرداری شیراز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: طی روزهای اخیر با روشهای مختلف اطلاع رسانی ازجمله نصب بنر در محل و ... به اطلاع کلیه کارفرمایان و غرفه داران میدان مرکزی شیراز رسیده که نظر به دستور کار تعیین شده در قرارگاه ساماندهی اتباع خارجی در شیراز از ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ فعالیت و اشتغال اتباع خارجی در میدان مرکزی میوه و تره بار این شهر ممنوع است.
مهران رستمی ادامه داد: مسئولیت عدم رعایت این حکم و بروز تخلف مستقیم بر عهده کارفرما و غرفه دار شناسایی شده خواهد بود.
وی اضافه کرد: ماموران اداره اماکن موظف به مهر و موم واحد صنفی متخلف هستند و کارفرمایان متقاضی بکارگیری کارگر اتباع خارجی آن هم صرفا بعنوان تخلیه و بارگیری می توانند با ارایه درخواست کتبی به اتحادیه مربوطه مراجعه کنند.