به گزارش ایرنا، ودانت پاتل معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران درباره توافق اخیر میان تهران – واشنگتن افزود: نمی توانم در مورد چگونگی و روند آزادی این افراد صحبت کنم زیرا این روند در حال انجام شود.
وی در عین حال با مثبت خواندن گام برداشته شده اضافه کرد: اما ما تا زمانی که همه افراد به آمریکا باز نگردند به تلاش های خود ادامه خواهیم داد.
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که وزارت خارجه آمریکا روزی که این پنج نفر به حبس خانگی منتقل شدند، توانست با آنها صحبت کند.
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در خصوص آزادسازی پولهای ایران در کره جنوبی نیز گفت: این پول ایران است که در بانک های کره جنوبی قرار دارد و اجازه دادن به ایران برای استفاده از این پول در راستای بشردوستانه، بخشی از سیاست آمریکا است.
وی با بیان اینکه از این پول برای خرید کالاهای غیر تحریمی استفاده می شود ، اضافه کرد: ما باید اطمینان حاصل کنیم که تحریم های ما از ارائه کالاهای بشردوستانه به مردم عادی جلوگیری نمی کنند. وجود این پول در بانک های کره جنوبی به دلیل موافقت دولت پیشین آمریکا با ادامه خرید نفت ایران از سوی کشورهای مختلف است. هرگونه انتقال این پول ایران تحت نظارت شدید خواهد بود.
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این ادعای کنگره که انتقال ۶ میلیارد دلار پول به ایران به اقدامات تروریستی تهران دامن می زند، مدعی شد: باید به صورت واضح اعلام کنم استفاده از این پول ها در راستای اهداف بشردوستانه همیشه مجاز بوده و شامل تحریم ها نمی شده است اما در خصوص اقدامات خرابکارانه ایران در منطقه، حمایت آن از تروریسم و سایر اقدامات باید بگویم آمریکا به مقابله با آنها ادامه خواهد داد. ما به مسوول دانستن ایران در موارد حقوق بشر و حمایت آن از روسیه ادامه خواهیم داد.
پاتل در پاسخ به این سوال که آیا این مذاکرات منجر به گفتگوی احتمالی در خصوص توافق هسته ای ایران خواهد می شود؟ گفت: توافق کنونی یک گام مثبت در راستای آزادی آمریکایی ها و بازگشت آنها به خانه است، اما این مذاکرات به هیچ مساله دیگری ارتباط ندارد.
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: در مورد برنامه هسته ای ایران باید بگویم هدف ما همچنان جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است و نظر ما در خصوص اقدامات خرابکارانه ایران در منطقه نیز تغییر نکرده است.
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی در خصوص شهاب دلیلی و اینکه آیا آمریکا برای آزادی او اقدام کرده است؟ گفت: شهاب دلیلی هنوز به عنوان یک فرد بازداشت شده به صورت اشتباه (غیرقانونی) اعلام نشده است. ما در مورد موارد مختلف توضیح نمی دهیم . ابرام پیلی نماینده ویژه آمریکا برای ایران با خانواده دلیلی صحبت کرده است.
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا آمریکا پرونده جمشید شارمهد به عنوان یک گروگان احتمالی و فرد بازداشت شده به صورت غیر قانونی را درنظر خواهد گرفت؟ با بیان اینکه جمشید شارمهد یک شهروند آلمانی است و مقامات باید در این خصوص اظهارنظر کنند، مدعی شد: اما من باید بگویم که رفتار حکومت ایران با او انتقاد آمیز است. او پس از یک دادگاه ساختگی به اعدام محکوم شده و ما چنین رفتاری را به شدت محکوم می کنیم.
فرایند آغاز آزادسازی داراییهای توقیف شده ایران و تبادل زندانیان میان تهران - واشنگتن پس از دو سال گفتوگوهای غیرمستقیم طرفین، در بحبوحه احساس خطر دولت جو بایدن از منافع خود در غرب آسیا به دلیل توقیف چند کشتی متخلف و اردوکشی نظامی با ژست امنیت سازی در تنگه هرمز، روز پنجشنبه ۱۹ مردادماه (۱۰ آگوست) اعلام شد.
شبکه خبری سی ان ان آمریکا وابسته به دموکرات ها و دولت جو بایدن ۱۹ مردادماه بر اساس اظهارات جرد گنسر مشاور حقوقی سیامک نمازی یکی از زندانیان دو تابعیتی در ایران اعلام کرد: چهار زندانی آمریکایی که به صورت غیر قانونی در ایران بازداشت شده بودند اکنون از زندان اوین آزاد شده و در حصر خانگی قرار گرفته اند. این یک نشانه امیدوار کننده از آزادی آنها پس از سالها حبس است.
سی ان ان به نقل از این فرد گفت: «انتقال گروگانهای آمریکایی از زندان اوین توسط ایران به حبس خانگی تحول مهمی است. اگرچه من امیدوارم که این اولین قدم برای آزادی نهایی آنها باشد، این در بهترین حالت آغاز پایان است و نه بیشتر.»
سی ان ان گفت که سه زندانی دو تابعیتی ایرانی - آمریکایی شامل سیامک نمازی، عماد شرقی، مراد طاهباز، و چهارمین فرد که نامش مشخص نیست، از زندان اوین تهران منتقل شدند و پیشبینی میشود که در هتلی تحت مراقبت مقامات ایرانی نگهداری شوند و دولت بایدن در حال مذاکره برای آزادی آنها از ایران است.
در همان حال، گنسر محتاطانه افزود: " هیچ تضمینی در مورد آنچه از این به بعد اتفاق می افتد وجود ندارد."
آدرین واتسون سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا اعلام کرد: «ما تایید می کنیم که ایران پنج آمریکایی را که به صورت غیر قانونی بازداشت شده بودند، از زندان آزاد کرده و آنها را در حبس خانگی قرار داده است. اگرچه این اقدامی دلگرمکننده است، اما این شهروندان آمریکایی از جمله سیامک نمازی، مراد طاهباز، عماد شرقی و دو آمریکایی که نخواسته اند نامشان فاش شود، در وهله اول هرگز نباید بازداشت میشدند.»
این مقام دولت جو بایدن افزود: «ما به نظارت دقیق بر وضعیت آنها ادامه خواهیم داد. البته تا زمانی که همه آنها به خانه بازنگردند به تلاش های خود ادامه خواهیم داد. تا آن زمان، مذاکرات برای آزادی نهایی آنها همچنان ادامه دارد و این مذاکرات حساس است. بنابراین، ما جزئیات کمی در مورد وضعیت حبس خانگی آنها یا تلاش هایمان برای تامین آزادی آنها خواهیم داشت.»
نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد نیز ۱۹ مرداد ماه خروج زندانیان دو تابعیتی را از زندان اوین تهران در گفتوگو با خبرنگار ایرنا تایید کرد و گفت: این خروج در چارچوب یک توافق با واسطهگری کشور ثالث صورت گرفته است تا طرفین ۵ زندانی مورد نظر را به طور متقابل آزاد کنند و مشمول بخشش قرار دهند.
به گزارش خبرنگار ایرنا از نیویورک، در اجرای این توافق، قرار است وجوه (پول های ) توقیف شده ایران در کره جنوبی آزاد و به کشور قطر منتقل شود.
« محمد عبدالعزیز الخلیفی» وزیر دولت قطر در امور خارجه روز جمعه ۲۰ مرداد ماه در گفت وگو با شبکه الجزیره تاکید کرد که دوحه به حل اختلافات از طریق راه های مسالمت آمیز و گفت وگو ایمان دارد.
وی تاکید کرد که کشورش نقشی محوری در تسهیل روند مذاکرات بین تهران و واشنگتن ایفا کرد و امیدواریم توافق اخیر میان تهران و واشنگتن منجر به توافق در پرونده هسته ای شود.
الخلیفی همچنین گفت که قبل از حاصل شدن این توافق، مسوولان قطری سفرهای فشرده ای به واشنگتن و تهران انجام دادند.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: فرآیند آزادسازی چند میلیارد دلار از داراییهای جمهوری اسلامی ایران که برای چند سال بهطور غیرقانونی در کره جنوبی توسط آمریکا توقیف شده بود، آغاز شد. ایران تضمین لازم برای پایبندی آمریکا به تعهدات خود در این خصوص را دریافت کرده است.
در بیانیه وزارت خارجه ایران آمده است: آزادسازی و رفع محدودیت از منابع مالی جمهوری اسلامی ایران که غیرقانونی و به بهانه نگرانی بانکهای خارجی از تحریمهای ظالمانه ایالات متحده مسدود شده یا استفاده از آنها سخت شده است، همواره در دستور کار وزارت امور خارجه قرار داشته است. نحوه بهرهبرداری از منابع و داراییهای مالی رفع توقیف شده در اختیار جمهوری اسلامی ایران بوده و این منابع برای نیازهای مختلف کشور حسب تشخیص مراجع ذیصلاح هزینه خواهد شد.
ایران تصریح کرد: علاوه بر آزادسازی منابع مالی که به صورت غیرقانونی توقیف شده بود، حمایت از حقوق ایرانیان در سرتاسر جهان جزو وظایف ذاتی وزارت امور خارجه است. در این چارچوب، آزادی تعدادی از زندانیان بیگناه ایرانی که طی سالهای گذشته به طور غیرقانونی و با اتهام واهی دور زدن تحریم های ظالمانه آمریکا، در این کشور دستگیر و زندانی شدهاند، به طور جدی توسط دستگاه دیپلماسی پیگیری شده است.
وزارت خارجه ایران ادامه داد: در این راستا، آزادی تعدادی از زندانیانی که به طور غیرقانونی توسط آمریکا بازداشت شدهاند، بزودی محقق خواهد شد. یادآوری می نماید که زندانیان مدنظر آمریکا کماکان در ایران حضور دارند.