کرج – ایرنا – معاون توسعه و مدیریت منابع انسانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج (تات) کشاورزی گفت: جامعه نخبگانی کشور با بکارگیری دانش و افزایش بهره‌وری در بخش کشاورزی می توانند غذای آینده مردم ایران را در دهه های بحرانی آینده تامین کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، « کریم احمدی صومعه» روز دوشنبه در آیین آغازین دومین دوره آموزشی ارزیابی و جذب نخبگان در وزارت جهاد کشاورزی که در مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) وزارت جهاد کشاورزی مستقر در استان البرز برگزار شد، به منویات مقام معظم رهبری در جذب و بکارگیری نخبگان در تمام دستگاه ها اشاره کرد و افزود: مقام معظم رهبری از نخبگان انتظار دارند تا انقلاب بهره وری ایجاد کنند.

وی با بیان اینکه برای رسیدن به این هدف سازمان تات همراه نخبگان است، اظهار کرد: سازمان تات گستره خاصی دارد به طوریکه ۲۱ موسسه ملی و پژوهشگاه در حوزه های مختلف کشاورزی در مجموعه این سازمان فعالیت می کنند.

وی گفت: ۴.۴ میلیون نفر بهره بردار بخش کشاورزی در کشور وجود دارد ضمن اینکه ۱۸ درصد شاغلان بخش کشاورزی تحصیلات مرتبط به حوزه کشاورزی دارند و علاوه بر آن تولیدات کشاورزی ۱۷ درصد صادرات غیرنفتی به ارزش ۶ میلیارد دلار را به خود اختصاص می دهد.

احمدی صومعه تراز تجاری صادرات کشاورزی را منفی برشمرد و افزود: ۶.۸ درصد از تولید ناخالص داخلی را بخش کشاورزی به خود اختصاص می دهد.

۹۲ درصد اراضی کشور در بخش کشاورزی است

معاون توسعه و مدیریت منابع انسانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج (تات) کشاورزی در ادامه با بیان اینکه کل اراضی خاکی کشور ۱۶۳ میلیون هکتار است، تصریح کرد: ۳۷ میلیون هکتار از این اراضی قابل کشت است که فقط در ۱۸.۵ میلیون هکتار آن کشت می شود.

وی گفت: میزان مصرف آب در بخش کشاورزی ۷۵ میلیارد مترمکعب است که ۱۷.۵ درصد آن از چشمه ها و ۵۶ درصد نیز از چاه ها و مابقی از آب های سطحی و رودخانه ها و قنوات تامین می شود.

وی کل محصولات تولیدی در بخش کشاورزی را ۱۲۵ میلیون تن دانست و افزود: ۹۵ میلیون تن از این محصولات در بخش زراعی، ۲۰ میلیون تن در بخش باغی، ۱۵.۶ میلیون تن در حوزه دام و طیور، ۱.۳ میلیون تن در بخش شیلات و آبزی پروری تولید می شود ضمن اینکه ضایعات بخش کشاورزی نیز ۲۰ میلیون تن است.

احمدی صومعه با بیان اینکه ۹۲ درصد اراضی کشور در بخش کشاورزی و هشت درصد در بخش شهری است، اظهار کرد: اراضی کشاورزی کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی با ۴۰ درصد رشد روبرو بوده است در حالیکه میزان تولیدات از ۲۵ میلیون تن به ۱۲۵ میلیون تن رسیده که اگر قرار بود متناسب با افزایش سطح اراضی تولیدات نیز افزایش یابد اکنون برای تولید غذا با چالش زیادی روبرو بودیم.

وی به رسوخ دانش و فناوری در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: افزایش بهره وری نتیجه تلاش چندین ساله موسسات تحقیقاتی و وزارت جهاد کشاورزی بوده است.

وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری مساله امنیت غذایی را مساله اصلی کشور دانسته اند، افزود: اگر در امنیت غذایی کاری کنیم در مقابل تحریم ها اقدامات بهتری می توانیم داشته باشیم.

احمدی صومعه به قدمت ۵۰ ساله سازمان تات اشاره کرد و گفت: این سازمان از سال ۱۳۵۳ تشکیل شد ولی بعضی از موسسات زیرمجموعه آن همچون موسسه رازی بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارد.

وی با اشاره به فعالیت ۲۱۱ ۲۱ موسسه، پژوهشکده و پژوهشگاه ملی در این سازمان، افزود: ۳۴ مرکز تحقیقاتی استانی و ۳۱۴ ایستگاه تحقیقاتی نیز در این سازمان فعالیت می کنند.

رویکرد تات نظام نوآوری و بهره وری در بخش کشاورزی و منابع طبیعی است

معاون توسعه و مدیریت منابع انسانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج (تات) کشاورزی تصریح کرد: سازمان تات با پیروی از وزارت جهاد کشاورزی که وظیفه و چشم اندازش امنیت غذایی پایدار و اقتدار غذایی است با رویکرد نظام نوآوری و بهره وری در بخش کشاورزی و منابع طبیعی فعالیت می کند.

وی با بیان اینکه امنیت غذایی ارتباط مستقیم با امنیت و اقتدار ملی دارد، گفت: این بحث در اسناد بالادستی اولویت اصلی و اساسی ذکر شده است.

۹۸ درصد هسته های اولیه بذور اصلاح شده در تات تولید می شود

احمدی صومعه یکی از وظایف تات را حفظ، احیا و بهره بردای از بیش از ۸۵ درصد منابع ژنتیکی دانست و افزود: در ایران ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم دنیا با هشت هزار و ۳۰۰ گونه گیاهی وجود دارد که ۲ هزار و ۳۰۰ گونه آن انحصاری ایران است.

وی ایران را بزرگترین تولید کننده گل محمدی، زعفران، انجیر و انار دنیا معرفی و اظهار کرد: ایران یکی از کهن ترین تاریخچه کشاورزی دنیا را دارد پس باید تلاش کنیم با دانش روز این تولیدات انحصاری را همچنان برای خود حفظ کنیم.

وی به حفاظت و نگهداری از انواع کلکسیون ها و بانک ژن گیاهی و جانوری اشاره کرد و گفت: بیش از ۹۸ درصد هسته های اولیه بذور اصلاح شده محصولات زراعی به ارزش یک میلیارد دلار توسط سازمان تات تولید می شود.

معاون توسعه و مدیریت منابع انسانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج (تات) کشاورزی افزود: ۱۰۰ درصد بذر گندم در داخل کشور تولید می شود و فقط ۲ درصد بذر کشور از خارج وارد می شود که بیشتر در حوزه سبزی و صیفی و گلخانه ای با ارزش ۵۰۰ میلیون دلار است.

وی تصریح کرد: ۸۴ درصد واکسن های مصرف پزشکی، ۹۳ درصد واکسن های مصرف دامی، ۳۲ درصد واکسن های مصرف طیور و ۵۰ درصد سرم های درمانی به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار توسط موسسه رازی تولید می شود.

در آینده غذا و آب کافی در ایران وجود ندارد

احمدی صومعه گفت: اکنون بخش کشاورزی ۷۲ میلیارد مترمکعب آب کشور را مصرف می کند ضمن اینکه ۷۵ درصد انرژی و غذای مردم در داخل تولید می شود و برآورد می شود در سال ۲۰۵۰ جمعیت ایران به ۱۰۳ میلیون نفر برسد که نیاز به تولید ۱۸۰ میلیون تن غذا دارد.

وی افزود: بر اساس پیش بینی های انجام شده در آن سال ۶۵ میلیارد مترمکعب آب ناخالص خواهیم داشت که فقط جوابگوی تولید ۱۱۰ میلیون تن غذا می شود ولی نخبگان می گویند می شود با استفاده از دانش و تکنولوژی های جدید با این آب ۱۸۰ میلیون تن غذا را تولید کرد که انتظاری است که رهبر از نخبگان دارد تا انقلاب بهره وری ایجاد شود.

وزارت جهاد کشاورزی با مجوز سازمان اداری و استخدامی کشور موفق به جذب ۲۰۰ نفر از نخبگان بخش کشاورزی شده است که نخستین دوره ارزیابی و جذب نخبگان در تیرماه برای حدود ۶۰ نفر برگزار شد و دومین دوره آن از امروز برای حدود ۷۰ نفر از این افراد در گروه جنگل، مرتع، آبخیزداری و خاکشناسی در کرج برگزار شده است.

برچسب‌ها