تهران-ایرنا- چین روز دوشنبه از آمریکا به دلیل بازداشت، بازجویی و اخراج دانشجویان این کشور انتقاد کرد و این اقدامات را "سرکوب و آزار و اذیت عمدی با انگیزه‌های سیاسی" توصیف کرد.

به گزارش دوشنبه شب ایرنا از گلوبال تایمز ؛ وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در واکنش به دستگیری و متهم شدن یک دانشجوی چینی به «جعل روادید» توسط اداره تحقیقات فدرال آمریکا (اف بی‌آی) گفت که ارتباطات مردمی، از جمله تعاملات علمی برای روابط چین و آمریکا مهم است.
وی ادامه داد که اف بی‌آی "از طریق اتهام به اصطلاح کلاهبرداری روادید آمریکا"، درخواست آموزش یک دانشجوی چینی را به سرقت برده و وی را دستگیر و علیه او پرونده تشکیل داده است.

سخنگوی وزارت خارجه چین همچنین افزود که گمرک و حفاظت مرزی آمریکا سه دانشجوی چینی دیگر را در بدو ورود به آمریکا, بدون مدرک یا دلیلی بازداشت، بازجویی و اخراج کرده است.

وی تاکید کرد: آمریکا مدعی حمایت از این مبادلات علمی و استقبال از دانشجویان چینی است، اما اقدامات این کشور منعکس کننده ادامه رویکرد دولت قبلی است که شامل نگرانی‌های امنیت ملی برای محدود کردن و ممانعت از آموزش و تحقیق دانشجویان چینی در آمریکا است.

ونبین ادامه داد: ما از آمریکا می‌خواهیم با دانشجویان چینی مدارا و درست رفتار کند، اظهارات تبعیض‌آمیز را پس بگیرد و از تعقیب دانشجویان چینی در آمریکا به نام امنیت ملی خودداری کند.

وی در پایان گفت: چین اقدامات لازم برای دفاع از حقوق و منافع قانونی شهروندان چینی انجام خواهد داد و به دانشجویان خود که عازم آمریکا هستند در خصوص این خطرات هشدار خواهد داد.

به گزارش ایرنا, پیش از این یک تیم از محققان و مهندسان در دانشگاه‌های پرینستون، هاروارد و ام‌آی‌تی با تحقیق و بررسی نظرات بیش از هزار محقق دانشگاهی چینی دریافتند که دانشمندان چینی شاغل در آمریکا دیگر در این کشور راحت نیستند و ۷۲ درصد احساس ناامنی می‌کنند.

این محققان در مقاله خود که در نشریه رویدادهای آکادمی ملی علوم انتشار یافته است، نحوه تحلیل و ارزیابی نتایج نظرسنجی و تحقیق از یک هزار و ۳۰۴ نفر از دانشگاهیان چینی شاغل به کار در آمریکا را توضیح داده‌اند.

در سال ۲۰۱۸ میلادی دولت دونالد ترامپ برنامه موسوم به «ابتکار چین» را آغاز کرد که هدف از آن شناسایی جاسوس‌های چینی در آمریکا اعلام شده بود. یکی از هدف‌های اصلی آن شناسایی جاسوس‌ها در مراکز دانشگاهی با هدف کاهش ادعایی انتقال فناوری از آمریکا به چین بود.

به عنوان بخشی از آن ابتکار، وزارت دادگستری آمریکا شروع به بازداشت افراد مظنون به جاسوسی کرد اما بسیاری از این اقدامات به علت فقدان سند و مدرک شکست خورد. «ابتکار چین» بعد از پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا در سال ۲۰۲۰ لغو شد. اما همانطور که محققان در این مطالعه جدید مشخص کرده‌اند، آن اقدام تاثیرات دیرپایی داشته است.

در زمان اجرای ابتکار چین، دانشمندان چینی و حتی آمریکایی چینی‌تبار مورد سوءظن قرار گرفتند و هراس از اذیت و آزار، موجب شد بسیاری از دانشمندان چینی آمریکا را ترک کنند یا حداقل به فکر ترک این کشور باشند. این مساله همچنین موجب کاهش شدید ارتباطات بین دانشمندان در آمریکا و چین شد و این روند حتی بعد از لغو آن برنامه ادامه یافته است.

در این مطالعه جدید محققان خواستند احساس کنونی دانشمندان چینی را دریابند. آن‌ها در این خصوص هزار و ۳۰۴ پاسخ دریافت کردند و بعد از بررسی دریافتند که یک سوم از پاسخ دهندگان احساس خوشایند و راحتی در آمریکا ندارند و ۷۲ درصد گفتند که احساس ناامنی می‌کنند. همچنین ۸۶ درصد از آن‌ها اعلام کردند که پیدا کردن دانشجویان ارشد برای انجام پروژه‌های تحقیقاتی نسبت به پنج سال پیش برای آن‌ها دشوارتر شده است.

در واقع این مطالعه نشان می‌دهد که اقدام دولت آمریکا ممکن است با وادار کردن دانشمندان بیشتری به مهاجرت از آمریکا به چین، موجب افزایش قدرت این کشور شده باشد.