به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونت» نوشت: همزمان با موانعی که در روند عادی سازی روابط تل آویو با کشورهای عربی بوجود آمده است، رسوایی تازه در پی لو رفتن خبر دیدار «نجلا منقوش» وزیر خارجه لیبی با «الی کوهن» وزیر خارجه (رژیم) "اسرائیل"، بار دیگر بحث سرنوشت دورنمای عادی سازی روابط تل آویو با سایر کشورهای عربی را مطرح کرده است.
«مایکل میلشتاین» رئیس انجمن صهیونیستی مطالعات منطقه در دانشگاه تل آویو در سرزمین های اشغالی در مقاله خود در این روزنامه نوشت: بسیاری از محافل "اسرائیلی" از واکنشهای مردم و مقامات لیبی به افشای دیدار محرمانه منقوش و کوهن، نگران شده اند. این واکنش ها نشان دهنده آسیب های بسیاری است که به روند سازش وارد خواهد آمد و از جمله این که سایر کشورهای عربی در روند عادی سازی و حتی دیدارهای سری با مقامات "اسرائیلی" را دچار دلسرد می کند چرا که فکر می کنند امکان افشای هر دیدار دیگری نیز وجود دارد.
او افزود: واکنش هایی که در لیبی دیدیم، یک درس بزرگ داشت و آن این که روند عادی سازی روابط با کشورهای عربی در حال حاضر و آینده، یک چالش جدی دارد و آن هم مخالفت شدید افکار عمومی این کشورها است.
میلشتاین نوشت: دیدیم که اعتراضات گسترده و تند در لیبی، مخالفت شدید مردم با هرگونه تماس با تل آویو و آتش زدن پرچم (رژیم) "اسرائیل" بود که به برکناری منقوش منتهی شد. از این موارد قبلا هم وجود داشته است، بنابر این جای نگرانی است و تل آویو باید در سطح انتظاراتی که در عادی سازی روابط با جهان عرب و امضای توافقنامههای همکاری با آنها دارد، تجدیدنظر کند. این روابط مخفی و آشکار، دارای شکنندگی خاصی است.
این تحلیلگر صهیونیستی اذعان کرد که وضعیت بوجود آمده در دو روز گذشته در لیبی، یادآور انزوایی است که صهیونیست ها در جریان حضور در جام جهانی فوتبال در قطر با آن مواجه شدند یا درحالی که تل آویو بدنبال گسترش روابط خود با جامعه مصر و اردن بود، با برخوردهای سرد و حتی مخالفت های تندی مواجه شد.
به نوشته میلشتاین، مساله لیبی این بار نشانگر وجود شکاف عمیقی است که میان حرارت موجود بین چهره ها و مقاماتی در سرزمین های اشغالی که بدنبال عادی سازی روابط تل آویو با جهان عرب بر اساس منافع راهبردی رژیم صهیونیستی هستند، وجود دارد. نظرسنجی هایی که در سالهای اخیر در جهان عرب انجام شده، نشان می دهد که بخش های بزرگی از مردم در جوامع عربی همچنان رژیم "اسرائیل" را دشمن اصلی می دانند و این امر حتی در کشورهای مثل الجزایر و تونس نیز که از نظر جغرافیایی دور هستند، وجود دارد.
به گزارش ایرنا، در پی افشای دیدار الی کوهن وزیر خارجه رژیم صهیونیستی و نجلا منقوش وزیر خارجه لیبی در شهر رم ایتالیا و انفجار اعتراضات در محافل سیاسی و جامعه لیبی، دولت مستقر در طرابلس، منقوش را تا انجام تحقیقات ممنوع السفر و سپس با ادامه اعتراضات، ناچار او را از وزارت بر کنار کرد.
در همین حال، پایگاه خبری - تحلیلی «الخلیج آنلاین» پیشتر در گزارشی در این خصوص نوشت: با تغییر معادلات بین المللی به زیان رژیم صهیونیستی و افزایش همگرایی کشورهای منطقه بویژه توافق بین ایران و عربستان، روند سازش که سران صهیونیست به طور گسترده دل به آن بسته بودند، به محاق رفته و روابط سازشکارانه با برخی کشورهای عربی نیز در سایه موضع صریح ملت های منطقه علیه آن، دچار پسرفت شده است.
این پایگاه از پس رفت روند سازش برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی همزمان با مخالفت های مردمی با آن خبر داد و به علل و عوامل آن پرداخت و نوشت: در شروع سومین سال امضای توافقنامه عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی موسوم به "توافقنامه ابراهیم" با دولت های امارات و بحرین، شواهد بیشتری از شکست این توافقات در جلب نظر مردمی در منطقه خلیج فارس به چشم می خورد.
به نوشته این پایگاه، به نظر می رسد توافقنامه سازش و عادی سازی روابط چند دولت عربی با تلآویو از سپتامبر ۲۰۲۰ از جمله امارات و بحرین از اقبال بسیار اندکی در جامعه این کشورها برخوردار شده و این روند اقبال بسیار اندک هم کاهشی شده و همچنان ادامه دارد.
پایگاه الخلیج آنلاین با اشاره به یک نظرسنجی غربی آورده است: تازه ترین نظرسنجی انستیتوی واشنگتن نشان می دهد که این اقبال میان مردم کشورهای امارات و بحرین به شدت کاهش یافته است، به گونه ای که تنها ۲۷درصد شرکت کنندگان در امارات و ۲۰ درصد در بحرین بر این باورند که این توافق نامه ها ممکن است تاثیرات مثبتی برای منطقه در پی داشته باشد. این در حالی است که (براساس نظرسنجی های غربی) این درصد ها در سال ۲۰۲۰ به ترتیب ۴۷ و ۴۵ درصد بود زیرا آن زمان این توافقنامه ها بخشی از ادعای تشویق رژیم صهیونیستی برای رفتن به سمت حل بحران با فلسطینی ها، تعبیر می شد.
برپایه این گزارش، در عربستان سعودی که برغم فشار آمریکا برای پیوستن به اردوگاه سازش همچون دو همسایه اش، تاکنون اقدام به عادی سازی روابط با تل آویو نکرده نیز میزان اقبال از این گونه توافقنامه ها در جامعه پایین و در حد ۲۰ درصد است.
الخلیج آنلاین ادامه داد: کاهش اقبال مردمی از روند سازش با رژیم صهیونیستی میان ملت های خلیج فارس، موضوع تازه ای نیست و از زمان امضای این گونه توافقنامه ها، نظرسنجی های مختلف نشانگر واقعیت دیدگاه ملت ها درباره آن بوده است. به گفته شرحبیل الغریب نویسنده و تحلیلگر فلسطینی و رئیس مجمع گفتگو و سیاست های روابط بینالملل، کاهش اقبال جامعه نشانگر باور نداشتن ملت های عرب به روند سازش است. این امر بویژه در میان ملت های خلیج فارس دیده می شود و آنها مشروعیت چنین توافقاتی را نمی پذیرند چرا که تنها فایده آن را مشروعیت دادن به اشغالگری اسرائیل در مقابل تضییع آرمان فلسطین و نه چیز دیگری می دانند.