سمنان- ایرنا- نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان با بیان اینکه شفافیت مالی، ایجاد ارزش افزوده از سرمایه‌های خرد و اشتغالزایی از مزایایی تعاونی‌ها است، گفت: شناسایی ظرفیت‌های استان و استفاده از آن برای ایجاد تعاونی مورد توجه باشد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین مرتضی مطیعی روز چهارشنبه در دیدار با مدیران تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تعاونگران استان در دفتر امام جمعه سمنان افزود: فعالیت در زمینه صادرات میوه و سفال از جمله مواردی است که تجمیع فعالان استان سمنان در این بخش‌ها به صورت تعاونی منجر به درآمدزایی و اشتغالزایی شده است.

وی ادامه داد: فعالیت در قالب تعاونی فعالیت اقتصادی ارزشمند است که با تجمیع سرمایه‌های خرد منجر به اشتغالزایی و تقویت تولید می‌شود و سرمایه‌گذاری در تعاونی کاری ارزشمند و خداپسندانه است و انتظار می‌رود فعالیت اقتصادی به صورت تعاونی در استان سمنان بیش از پیش توسعه یاید.

امام جمعه سمنان، نسبت به ایجاد تعاونی‌های نمایشی نیز هشدار داد و افزود: باید مراقب بود برخی افراد در قالب تعاونی سوء استفاده نکنند.

وی بیان کرد: افراد می‌توانند در قالب تعاونی‌ها سرمایه‌های سرگردان را جمع آوری و بنگاه‌های اقتصادی کوچک راه‌اندازی کنند و برای خود کارآفرینی کنند که در کنار اشتغالزایی بسیاری از معضلات اجتماعی حل خواهد شد.

نماینده ولی فقیه در استان سمنان گفت: تعاون ریشه در دین اسلام دارد و خداوند در قرآن کریم نیز به فعالیت در قالب تعاونی توصیه کرده است.

اشتغالزایی برای ۱۵ هزار نفر در قالب تعاونی استان سمنان

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان گفت: یکهزار و ۱۸۱ تعاونی فعال با سرمایه گذاری ۲ هزار و ۱۵ میلیارد ریال و اشتغالزایی برای ۱۵ هزار و ۳۵۰ نفر در این استان فعال است.

جعفر کاشانی در این دیدار تصریح کرد: ۲۵ تعاونی با ۷۱۷ عضو و ایجاد ۱۸۳ فرصت شغلی و سرمایه اولیه ۱۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال در رشته‌های مختلف طی یکسال از شهریور سال گذشته تا شهریور امسال در استان سمنان تشکیل شد که نشان از مهیا بودن شرایط کسب و کار در بخش تعاونی و استقبال تعاونگران برای فعالیت در این استان است.

استان سمنان زادگاه تعاون روستایی ایران

تعاون در ایران از سابقه‌ای بسیار طولانی برخوردار است. بسیاری از محققان عقیده دارند که اوضاع خاص جغرافیایی و شرایط کلی حاکم بر مشرق زمین، از جمله ایران، موجب شده است که مردم برای مقابله با مشکلات و غلبه بر طبیعت با یکدیگر متحد شوند و تعاونی‌های سنتی را پایه‌گذاری کنند.

هر چند تعاون با سنت‌های مردم این سرزمین آمیخته شده و همواره با زندگی مردم عجین بوده است، ولی آغاز رسمی تعاون در ایران را می‌توان تاریخ تصویب قانون تجارت در سال ۱۳۰۳ شمسی دانست که موادی از آن به بحث در مورد تعاونی‌های تولید و مصرف اختصاص یافته بود.

از لحاظ تشکیل و ثبت رسمی تعاونی‌ها، می‌توان سال ۱۳۱۴ را آغاز فعالیت تعاونی های روستایی در ایران دانست. نخستین شرکت تعاونی روستایی در منطقه داورآباد در غرب استان سمنان تاسیس شد. مبنای تشکیل شرکت تعاونی یادشده قانون تجارت بود. بر این پایه، داورآباد از توابع شهرستان آرادان استان سمنان را می‌توان زادگاه تعاونی‌های روستایی ایران دانست.

روستای داورآباد در ۱۵ کیلومتری شرق شهرستان گرمسار و چهار کیلومتری جنوب مرکزی شهرستان آرادان از توابع استان سمنان است که در سال ۱۳۱۴ نخستین شرکت تعاونی روستایی ایران در آنجا تاسیس شد. در آن زمان هر کشاورز در این تعاونی مالک ۲۰ سهم ۵۰ ریالی، در مجموع یک ریال بود و از اقدام‌های این شرکت ایجاد فروشگاه تعاونی و اعطای تسهیلات به سهامداران بود.