اصفهان- ایرنا - بهره برداری از سد سرداب فریدونشهر از توابع اصفهان به عنوان یکی از پروژه‌های کلیدی رفع تنش‌های آبی استان، همچنان محبوس در اعتبارات قطره چکانی است و نیازمند اقدام موثر شرکت آب منطقه ای برای تامین مالی مطالبات اهالی منطقه است.

به گزارش ایرنا؛ سد سرداب فریدونشهر با گنجایش ۴۲ میلیون متر مکعب از نوع سنگریزه‌ای با هسته رُسی به ارتفاع ۵۴ متر و طول تاج ۸۲۰ متر در روستای سرداب فریدونشهر در غرب استان اصفهان قرار دارد.
عملیات اجرایی این سد از مهر ۱۳۹۱ آغاز شد و اکنون افزون بر ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و به گفته حسن ساسانی؛ مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان خاکبرداری بدنه به حجم ۶۴۰ هزار مترمکعب، آب‌بندی پی به میزان ۲۴ هزار متر طول، خاکریزی بدنه به حجم یک میلیون و ۴۴۳ هزار مترمکعب و نصب قسمت عمده از تجهیزات ابزار دقیق، اجرا شده است.

اما در حالی که مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، بارها نسبت به تنش آبی در مرکز این کلانشهر و سایر شهرها و روستاهای استان هشدار داده اکنون آبگیری و بهره برداری از سد سرداب به عنوان یکی از پروژه های حیاتی؛ معطل تملک اراضی ساکنان بومی مستقر در مسیر احداث سد است.

آنطور که منصور شیشه فروش می‌گوید؛ برغم تشدید مشکلات آبی در استان اصفهان همچنان طرح‌های تامین آب پایدار و احیای جریان دائمی زاینده رود معطل مانده و یا با مانع تراشی مواجه است.
وی در گفت و گو با ایرنا افزود: اکنون به ۳۶۰ روستای اصفهان براثر خشک شدن چاه‌های آب و منابع زیرزمینی بطور سیار آبرسانی می شود و ۳۲ شهر استان نیز با تنش آبی مواجه است.

مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان هشدار داد: به‌دنبال خشکی چاه‌ها؛ حتی روستاهای مناطق غرب استان و در محدوده سد زاینده رود نیز فاقد منابع آب پایدار هستند.

وی اضافه کرد: روستاهای شهرستان‌های غرب استان از جمله فریدونشهر، چادگان، بویین میاندشت و فریدن و نیز شهرستان‌های شرق، شمال جنوب و مرکز استان شامل اردستان،نایین، کاشان، شرق اصفهان، سمیرم، شهرضا، دهاقان، جرقویه،کوهپایه، هرند،ورزنه و نجف آباد با مشکل کمبود آب مواجه هستند.
شیشه فروش افزود: در نقاط شهری اصفهان، چادگان، خور و بیابانک، ورزنه، انارک، جندق، فریدن، سمیرم، دهاقان و بسیاری از مناطق دیگر استان کاهش فشار آب به‌خصوص در روزهای پایان هفته وجود دارد و این مساله در طبقات بالاتر مجتمع های مسکونی در مناطق شمال و مرکز شهر اصفهان شدیدتر است.
وی افزود: در حالی است که بر اساس سرانه مصرف، مردم استان اصفهان کمترین مصرف آب در کشور را دارند با کمبود آب آشامیدنی در شبکه توزیع آب روبه رو هستیم.

سد سرداب فریدونشهر، پروژه حیاتی در رفع تنش های آبی
فرماندار فریدونشهر در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه سد سرداب فریدونشهر یک پروژه ملی و با هدف رفع تنش‌های آبی استان اصفهان است، افزود: عملیات احداث این سد حدود ۲ سال به علت تاخیر در پرداخت مطالبات اهالی در بخش تملک اراضی کشاورزی و مسکونی روستاهای "سَرداب بالا" و "مازه قلعه" که در محل مخزن سد قرار می گیرند متوقف شده بود و اهالی به‌دنبال تزریق نشدن هزینه تملک زمین ها از ادامه کار در کارگاه سد جلوگیری کردند.

روستاهای "سرداب بالا"و "مازه قلعه" در بخش مرکزی فریدونشهر و در دهستان "چشمه لَنگان" این شهرستان واقع شده است.

محمد جواد صفا افزود: امسال براساس میزان اعتبار تامین شده و با رایزنی با مالکان زمین‌ها، قسمتی از اراضی کشاورزی در حال تملک است؛ همچنین بخشی از عملیات احداث سد ادامه یافت که امیدواریم با ادامه دار بودن تامین منابع مالی این پروژه بدون توقف و بدون نارضایتی اجتماعی استمرار یابد.
فرماندار فریدونشهر تصریح کرد: با اعتبارات قطره چکانی امکان پیشرفت سریع سد سرداب وجود ندارد و آبگیری سد نیازمند تزریق منابع مالی بیشتری است.
وی افزود: اکنون اراضی کشاورزی واقع در محدوده سد از سوی کارشناسان قیمت گذاری شده و ارزش حدود ۱۰ هکتار از اراضی مسکونی نیز باید برآورد شود.
فرماندار فریدونشهر گفت: چنانچه با پرداخت مطالبات مردم، کارگاه فعال و دیواره سد تکمیل شود پیش بینی ما این است این پروژه ملی تا سال آینده تکمیل شود اما بهره برداری از آن در گرو پرداخت همه مطالبات مالکان منطقه خواهد بود؛ به این معنا که در این پروژه احقاق حقوق مردم منطقه براساس قانون خط قرمز مدیریت شهرستان است.

غفلت از پیوست اجتماعیِ پروژه سد سرداب

بر مبنای آنچه از مشاهدات میدانی به‌دست آمد با وجود اهمیت پروژه سد سرداب برای مردم منطقه و استان، نه تنها فرایند تملک اراضی به کُندی پیش می رود بلکه با استناد به برخی نارضایتی های ساکنان بومی و اکراه آنها نسبت به در اختیار گذاشتن زمین ها، توجه به پیوست اجتماعی این طرح نیز از سوی شرکت آب منطقه ای استان اصفهان مغفول مانده که نیازمند برنامه ریزی است.
برایند صحبت های منابع محلی همچنین حاکی است این پروژه تاکنون چندین مرتبه به دلیل پرداخت نکردن حق و حقوق معارضان شخصی با اعتراض و تجمع مردم ذی حق محلی متوقف شده است.


یکی از ساکنان بومی در این خصوص به ایرنا گفت: طرح احداث سد سرداب حدود یک دهه پیش از سوی شرکت آب منطقه ای استان اصفهان در روستاهای "سرداب بالا" و "سرداب پایین" شهرستان فریدونشهر آغاز شد اما از همان ابتدا با مشکلات مختلفی روبرو بود.
وی افزود: چند روستا به همراه مراتع و مزارع اطراف با اجرای این سد به زیر آب خواهد رفت؛ از این رو شرکت آب منطقه‌ای استان اصفهان موظف بوده است ابتدا مردم را توجیه و سپس از همان آغاز پروژه نسبت به پرداخت مطالبات مالکان اقدام کند.

برخی ساکنان بومی بر این باورند اجرای این سد در ازای تملک اراضی آنها نوعی بی عدالتی است. این حواشی نمود آن است نسبت به نتایج بهره برداری از این پروژه مهم آنطور که باید آگاهی بخشی نشده است، در حالی که به گفته نماینده مردم غرب استان در مجلس،آبگیری سد سرداب برای اهالی بومی نیز نتایج مثبت به‌دنبال خواهد داشت.


محمدصالحی افزود: وزارت نیرو و معاونت اجرایی رییس جمهور در دولت سیزدهم تا پایان سال ۱۴۰۴ نسبت به تامین اعتبار این پروژه تعهد دارند و از این بابت نگرانی وجود ندارد.
وی به تنش آبی در منطقه غرب اصفهان اشاره و بیان کرد: با سپری شدن ۲ سال از اجرای طرح جهاد آبرسانی؛ ۱۰۹میلیارد تومان اعتبار در سال گذشته برای روستاهای پیشکوه فریدونشهر از ستاد محرومیت زدایی کشور اختصاص یافت که مراحل لوله گذاری انجام شده و ادامه عملیات نیز با تامین منابع در حال پیشروی است.
محمدصالحی افزود: با توجه به تنش آبی در بخش کرچمبوی شهرستان بویین میاندشت، برخی روستاهای شهرستان فریدن و بخش چنارود شهرستان چادگان امسال نیز تعدادی از روستاهای منطقه در قالب قرارداد دوم به این طرح اضافه شده است.
وی همچنین در خصوص سد روستای میدانکِ دوم فریدونشهر گفت: این طرح با هدف تامین آب کشاورزی از گذشته تاکنون مشکلاتی داشت که در کنار پیگیری این مساله، به‌دنبال تشکیل شرکت سهامی زراعی و توسعه آبیاری تحت فشار برای رفع بخشی از مشکلات کشاورزان هستیم.

با احداث سد خاکی روستای میدانک دوم فریدونشهر با ظرفیت کمتر از ۱۱ میلیون مترمکعب، هزار و ۲۰۰ هکتار اراضی دیم دهستان عشایری به اراضی آبی با ظرفیت تولید بسیار بالا تبدیل می شود اما این فرایند به علت محدودیت های قانونی برغم احداث راه دسترسی و تملک اراضی همچنان معطل مانده است.

محمدصالحی با بیان اینکه در حوزه آب؛ همواره نیازهای شهر و روستاهای منطقه در اولویت بوده است، افزود: با هدف تامین آب مورد نیاز آشامیدنی و کشاورزی؛ مجوز ماده ۲۳ برای سد بلطاق شهرستان بویین میاندشت نیز با جدیت در حال پیگیری است.
به گزارش ایرنا؛ مُعطل ماندن و سرعت کند عملیات طرح های آبرسانی در اصفهان، تنش های آبی این استان را تشدید کرده است. اکنون به ۳۶۰ روستای اصفهان بدنبال خشک شدن چاه های آب و منابع زیرزمینی بطور سیار آب‌رسانی می شود و ۳۲ شهر استان نیز با تنش آبی مواجه است.

سرشاخه های حوضه آبریز زاینده رود متشکل از شهرستان های فریدن با بیش از ۴۹ هزار نفر جمعیت، فریدونشهر با ۳۵ هزار نفر جمعیت، چادگان با ۳۲ هزار نفر و بویین میاندشت با بیش از ۲۴ هزار نفر به ترتیب در فاصله ۱۴۰، ۱۷۰، ۱۱۰ و۱۸۰ کیلومتری غرب استان اصفهان واقع است.

برچسب‌ها