به گزارش خبرنگار ایرنا، در اصل ۲۹ قانون اساسی کشورمان، برخورداری از حمایت های تامین اجتماعی به عنوان حق اساسی و همگانی قلمداد شده و در راستای تحقق آن، ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی، نهادهای حمایتی، امدادی و بیمهای مختلفی پیش بینی شده است.
در این میان نهادهایی از قبیل سازمان تامین اجتماعی با پیشینیه ای درخشان بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور را تحت پوشش دارد و برای حمایت از بیمه شدگان در حوزه های مختلف اقدام می کند.
یکی از مولفه های بیمه ای، حمایت از افرادی است که به دلیل ابتلا به بیماری یا عوارض ناشی از حوادث شغلی یا غیر شغلی از کار افتاده می شوند و نمی توانند با ادامه شغل، درآمد قبلی خود را تامین کنند.
خبرنگار ایرنا زنجان برای کسب اطلاع از وضعیت و چگونگی موضوع کار افتادگی با "ناصر بهرامی رییس اداره شوراها و کمیسیون های پزشکی تامین اجتماعی استان زنجان" گفت و گو گرده است.
ایرنا: در خصوص چگونگی فعالیت های کمیسیون پزشکی توضیح دهید.
برای تعیین میزان از کار افتادگی بیمه شدگان تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی به موجب ماده ۹۱ قانون تامین اجتماعی مصوب سال ۵۴ نهادی تحت عنوان کمیسیون پزشکی پیش بینی شده است.
از مهمترین عوامل موثر بر صدور آرای کمیسیون های مذکور علاوه بر نظر پزشکان عضو، جداول از کار افتادگی است.
کمیسیون های پزشکی این استان را نیز مجموعه ای از پزشکان معتمد، شوراهای پزشکی و کمیسیون های از کار افتادگی تشکیل می دهد و متقاضیان می توانند درخواست خود را در این حوزه با توجه به نقص عضو و بنا به دلایل مختلف ارائه کنند.
این کمیسیون با توجه به آیتم های که در کتابچه نقص عضو و از کار افتادگی درج شده نسبت به صدور رای اقدام می کند.
به طور کلی سه رویکرد عمده در ارزیابی میزان از کار افتادگی وجود دارد که در کشورهای مختلف با توجه به ساختارهای رفاهی و همچنین نظام های سلامت خود یکی از این سه رویکرد را به منظور ارائه خدمات از کار افتادگی به گروه های نیازمند مورد استفاده قرار می دهند.
این سه رویکرد عبارتند از ارزیابی نقایص، ارزیابی ناتوانی و ارزیابی ظرفیت عملکردی.
ارزیابی از کار افتادگی بر اساس نقایص رخ داده برای هر فرد، قدیمیترین و در عین حال معمولیترین روش از کار افتادگی است که بیشتر تکیه بر جنبه های پزشکی دارد هرچند اشکالاتی دارد اما طی سال های گذشته حرکت به سمت ارزیابی ناتوانی (در نظر گرفتن عوامل محیطی و اجتماعی در کنار موارد پزشکی) توانسته است که فرآیند ارزیابی را واقع گرایانهتر کند.
یکی از موارد عینی از کار افتادگی، حوادث ناشی از کار است که فرد در محل کار دچار ضربه یا تروما و نقص فیزیکی یا حتی روحی و روانی می شود که می تواند به غرامت مقطوع یا از کار افتادگی جزئی و یا کلی منتج شود.
در مجموع به موجب ماده ۷۰ قانون چنانچه بر اساس نظر کمیسیون های پزشکی میزان از کار افتادگی بیمه شده به ۶۶ درصد برسد او از کار افتاده کلی تلقی می شود و در صورت برقراری شرایط پیش بینی شده در ماده ۷۵ قانون مذکور، حق دریافت مستمری از کار افتادگی کلی را دارد.
ایرنا : پرونده های کمیسیون پزشکی در چه بازه زمانی مورد رسیدگی قرار می گیرد؟
مدت زمان رسیدگی به موارد از کار افتادگی پیش از این ۲ ماه بود که اکنون به ۲۱ روز رسیده است و امسال با توجه به تراکم کاری و رسیدگی بیشتر به پرونده ها در مدت ۲۸ روز انجام می شود.
بررسی ها نشان می دهد که ۲.۵ درصد میزان درخواست های از کار افتادگی کشور به این استان اختصاص دارد که رقم بسیار بالایی را شامل می شود این در حالی است که این رقم پیش از این ۲.۷ درصد بود که قدری کاهش یافته است.
طبق آمارها این رقم در استان های همجوار از جمله قزوین ۱.۷ دهم درصد است و رقم بالای یاد شده در استان بیشتر به مباحث فرهنگی، بومی و منطقه ای باز می گردد.
این موضوع هم از طرفی نشان می دهد تمایل بیمه شده های این استان به استفاده از کمیسیون های بیمه نسبت به گذشته بیشتر شده و این مهم در شهرستان های ابهر، خدابنده و زنجان آشکارتر است و این استان از این حیث در بین استان های کشور در جایگاه دوازدهم قرار دارد.
جلسه کمیسیون های بدوی سه روز در هفته برگزار می شود که به طور معمول ۱۲ پرونده در هفته را رسیدگی می کند، یک کمیسیون تجدید نظر هم وجود دارد که در روزهای پنجشنبه ۱۲ پرونده را مورد بررسی قرار می دهد.
در مجموع باید گفت ۴۰ پرونده موضوع استراحتهای پزشکی در شوراهای استان مورد بررسی قرار می گیرد و زمان پاسخگویی به آنها حداکثر پنج روزه است.