حمید بادامی نجات روز دوشنبه در گفت وگو باخبرنگار ایرنا با اشاره به مرمت خانههای تاریخی، سراها، جدارهسازیهای پیادههای بوعلی، اکباتان و میدان امام خمینی (ره) و اتمام آن تا زمان حضور ارزیابان افزود: برای مرمت آنها برنامه و طرح داریم و در فرصت باقی مانده به صورت کامل پیادهسازی و اجرا خواهد شد.
وی بیان کرد: در همین راستا نسبت به مرمت و بازسازی عمارت تاریخی خورشید در سرگذر همدان و خرید ۲ خانه تاریخی با ارزش اقدام کردهایم و تمام اقدامات صورت گرفته را طی نشستی مورد بحث و بررسی قرار میدهیم.
بادامی نجات ادامه داد: همچنین بیشتر کاروانسراهای بازار همدان مرمت شده یا در حال مرمت هستند و برای بخش باقیمانده اندک طرح و برنامه داریم که زمان حضور ارزیابان طرحها ارائه خواهد شد.
رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر همدان افزود: بیشتر موانع پرونده ثبت جهانی هگمتانه و مرکز تاریخی همدان با توجه به نزدیکی حضور ارزیابان یونسکو در استان رفع شده است.
وی یادآور شد: پرونده هگمتانه تنها مورد معرفی شده از کشورمان برای اجلاسیه سال آینده یونسکو است و تلاش همه مجموعه مدیران اجرایی به ویژه شورا و شهرداری ثبت جهانی این پرونده است.
سایت تاریخی هگمتانه با ۴۰ هکتار وسعت در انتهای خیابان اکباتان همدان قرار دارد، این تپه تاریخی به دوره مادها منسوب بوده و نام خود را از هگمتانه پایتخت دولت مادها اقتباس کرده است.
بر اساس کاوشهای بدست آمده از سوی عدهای از باستان شناسان، آثار مکشوفه در این شهر تاریخی مربوط به دوره اشکانیان و دورههای پس از آن است البته آثاری از دوره هخامنشیان نیز از این سایت تاریخی کشف شده که بیانگر استقرار سیاسی دولت هخامنشیان در همدان است.
هگمتانه به معنای" محل تجمع" بوده و از ۲ واژه پارسی باستان "هگمتا" به معنای گردآمدن و پسوند اسم مکان "نا" تشکیل شده است.
زمان استقرار حکومت ماد از ۷۲۸ ق. م تا ۵۵۰ ق. م است و اگر چه این مکان به محل و پایتخت استقرار مادها معروف شده است ولی تاکنون شواهد محکمی دال از این دوره به دست نیامده است.
با کشف سیستم معماری موجود که متعلق به دوره اشکانیان است قدمت این شهر به دوره اشکانی و پس از آن منصوب شده است.
از مجموعه ساختمانهای مکشوفه که در عمق ۲ تا پنج متری از سطح تپه قرار دارد بناهایی با ابعاد ۵/۱۷ *۵/۱۷ متر کشف شد.
مجموعه بناهای موجود در ۲ ردیف موازی به صورت قرینه و پشت به یکدیگر ساخته شدهاند و بین هر ۲ ردیف بنای موجود معبری به عرض۵/۳ متر در جهت شمال شرقی –جنوب غربی ایجاد شده است.
بخشهایی از حصار عظیم شهر به قطر تقریبی ۹ متر و ارتفاع باقی مانده هشت تا ۱۲ متر نیز کشف شده که در فواصل معین دارای برجهای عظیمی بوده است.
در شرق سایت، موزه هگمتانه قرار دارد که آثار بسیار ارزشمندی از دورههای قبل و پس از اسلام را در خود جای داده است.
هگمتانه پذیرای ۲ اثر تاریخی دیگر شامل کلیسای "مریم مقدس" و کلیسای "گرگوری استپانوس" است.
تپه تاریخی هگمتانه به شماره ۲۸ در تاریخ ۲۴/۰۶/۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.