به گزارش ایرنا، «محمدمهدی اسماعیلی» روز دوشنبه در همایش روز ملی شعر و ادب فارسی و بزرگداشت استاد شهریار در تالار پتروشیمی تبریز، افزود: تبریز و آذربایجان مملو از استعدادهای بزرگ در حوزه فرهنگ، هنر و ادب است و این خطه در حوزه هنرهای نمایشی و تجسمی می درخشد.
وی با بیان اینکه مفاخر تبریز و آذربایجان نمایندگان مکتب ادبی و فرهنگی این خطه هستند، اظهار کرد: تبریز و آذربایجان نقش مهمی در همه داشتههای فرهنگی و تمدنی ایران با عظمت دارد و تبریز تنها یک شهر و جغرافیا نیست بلکه آذربایجان و تبریز در تمام تاریخ پرعظمت ایران یک نقش بیبدیل و تمدنساز داشته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: وقتی از تبریز صحبت میکنیم منظورمان این میراث گرانقدر نیست بلکه مردمان بزرگ، اصحاب فرهنگ و هنر است و مقبرهالشعرای تبریز گواه عظمت فرهنگی این خطه است.
اسماعیلی، با بیان اینکه امید است که استعدادهای فرهنگی و هنری آذربایجان راه استاد شهریار را پیش بگیرند، ادامه داد: هرکدام از مفاخر آذربایجان نماد کشور هستند و خود تبریز نماد فرهنگ و ادب است.
وی با بیان اینکه تدفین بیش از ۴۰۰ شاعر والاقدر در یک مجموعه، عظمت فرهنگی، هنری و ادبی تبریز را به رخ جهانیان می کشد، گفت: آذربایجان و تبریز قلب تپنده تمدن ایرانی اسلامی است و در همه تحولات مهم در ایران، تبریز و آذربایجانی ها پیشگام بودند و در تاریخ ۵۰۰ ساله تاسیس ایران نوین که از قرن دهم هجری مجددا هویت ملی ایرانی اسلامی با محوریت مودت به مکتب اهل بیت (ع) در این نقطه تاریخی شکل گرفت، مرزهای هویتی خود را تعریف کرد و در این مرزها مذهب و ارادت به خاندان آل الله در محوریت این گفتمان جدید بود که حوزه فرهنگ، ادب و زبان جلوه جدیدی پیدا کرد و تولیدات مهم فرهنگی هنری به وجود آمد و یک دوره جدید و زایش تمدنی در این منطقه از کشور آغاز شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: اتفاقی که در ۴۰۰ سال قبل در این نقطه از کشور شکل گرفت، بنای یک سازه جدید تمدنی را بر محور نظام مدنی شیعی شکل داد و امروز وقتی از مواریث تبریز و آذربایجان صحبت می کنیم، از مواریث ایران سخن می گوییم زیرا غیریتی وجود ندارد و همه داشته های این خطه مفاخر ایران زمین هستند.
وی اظهار کرد: در دلاوری هایی که در جنگ های نابرابر ایران و روس آغاز شده و در مشروطه به قله رسید، ستارخان و باقرخان و مشروطه خواهان تبریزی علم استقلال و آزادی این سرزمین را بر دوش گرفتند و در انقلاب اسلامی و نهضت بزرگ امام راحل درخششی جهانی پیدا کرد.
دولت گام های بلندی را برای توسعه فرهنگ و هنر در کشور برداشته و گره های کور دهه های گذشته را در همین ۲ سال با همت خود باز کرده است.
اسماعیلی با بیان اینکه نامگذاری روز شعر و ادب فارسی به نام شهریار، نشانگر وحدت و انسجام ملی ایرانیان است، گفت: به شهریاری که فرزند خطه آذربایجان است و اشعار بی نظیر حیدربابا و خان ننه را سروده افتخار می کنیم و در کنار سروده های بی نظیر ترکی که سرمایه بزرگ امروز آذربایجان است در شعر فارسی نیز در قله شعر و ادب فارسی قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه شهریار در دوره ای زندگی کرد که ایران آماج ورود تفکرات جدید بود، در گیلان احزاب و گرایش های چپ جولان می دادند، اظهار کرد: در آن شرایط شهریار علمدار شعر آیینی شده و در مدح علی (ع) اشعاری به زبان می آورد که جز امداد و کرامت الهی نمی شود ارزش آن را تبیین کرد.
وزیر فرهنگ ادامه داد: شهریار امروز در جایگاه نماد شعر و ادب فارسی نشسته و ما همه به آن افتخار می کنیم و به این فرزند بزرگ منطقه که آوازه آن در مرزهای جغرافیایی محصور نمانده و یکی از نمادهای اصلی ایران فرهنگی، شهریار و شعر این بزرگمرد است، ما به وجود شهریار می بالیم و به او، زندگی، اشعار، سیره، سلوک، عقلانیت، معنویت، شخصیت، انقلابیگری و مردمی گرایی این شخصیت بزرگ درود می فرستیم.
وی با بیان اینکه شهریار برای همیشه در تارک تاریخ این مرز و بوم ایستاده و برای ما یکی از مظاهر عمده و اصلی در انسجام و هویت ملی ایرانی هاست، گفت: در دولت مردمی بنا این است که این مفاخر را سردست بگیریم و به نسل جدید بشناسانیم و در زمان کنونی فرزندان تبریز با این مواریث بی نظیر خود آشنا شوند و با مفاخر ارجمند بیش از گذشته انس بگیرند.
اسماعیلی با بیان اینکه هنرمندان تبریز باید به میدان بیایند، گفت: دولت گام های بلندی را برای توسعه فرهنگ و هنر در کشور برداشته و گره های کور دهه های گذشته را در همین ۲ سال با همت خود باز کرده است.
وی اظهار کرد: راه برای شکوفایی هرچه بیشتر اصحاب فرهنگ و هنر فراهم است و پروژه های عمرانی استان با شتاب خوبی در جریان است و در مقبره الشعرا گام های بلندی برداشته شده و اعتبار دور دوم سفر نیز در حال تخصیص است و یک مکان باشکوه در شان نام و بلندای آوازه شعر و شاعری در حال آماده سازی و تمهید است.
همزمان با مراسم روز ملی شعر و ادب فارسی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین از پرتره استاد شهریار اثر صابر بقال اصغری از اساتید نقاشی تبریز رونمایی شد و تابلوی خوشنویسی از طرف هنرمندان این شهر به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اهدا شد.
به گزارش ایرنا، مقبره الشعرای تبریز بر اساس اسناد و مدارک تاریخی، مدفن ۴۰۰ تن از شاعران و عارفان نامی ایران زمین از جمله 'شهریار ملک سخن' است.
امروز همزمان با همایش ملی روز شعر و ادب فارسی از جمعی از فعالان فرهنگ و هنر آذربایجان شرقی از جمله حسن تقی زاده کرمانی، مختار صدرمحمدی، جواد شریف نژاد، جلال محمدی، امیرعلی آذرطلعت، شهرام آبرومند و اصغر عباسپور، تجلیل شد.
۲۷ شهریور؛ سالروز وفات استاد محمدحسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار، با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی روز ملی شعر و ادب ایران نامیده شده است.
استاد شهریار سال ١٢٨٥ هجری خورشیدی در تبریز متولد شد و ۲۷ شهریور ۱۳۶۷ چشم از جهان فرو بست.