به گزارش خبرنگار ایرنا،شهرکهای صنعتی معمولاً در فاصله دستکم ۲۰کیلومتری از شهر واقع شدهاند و هدف از ساخت این شهرکها متمرکز شدن تولیدات صنعتی در خارج از مناطق شهری است.
اهمیت راهاندازی شهرکهای صنعتی
این در حالیست که در طول سالهای گذشته استقبال از راهاندازی و توسعه این شهرکها به صورت روزافزون افزایش یافته به گونهای که شهرکهای صنعتی ایران در حال حاضر بخش قابل توجهی از تولیدات کشور را به خود اختصاص دادهاند و شرایط مطلوبی را برای کارآفرینی فراهم کردهاند.
در واقع ایجاد پلهای ارتباطی بین شهرکهای صنعتی و نهادهای اجرایی، حقوقی و نظارتی همچون اتاق بازرگانی و وزارت صنعت، معدن، تجارت و یا برقراری ارتباط با نهادهای اثرگذار دولتی از طریق یک شهرک صنعتی به مراتب راحتتر از یک واحد صنعتی مجزا می تواند صورت پذیرد و همین موضوع نیز سبب خواهد شد که بهرهگیری از امکانات و توانمندیهای این نهادها و سازمانها نیز برای هر واحد صنعتی بسیار آسانتر شود.
عزم دولت سیزدهم برای توسعه این شهرکها
با توجه به نقش شهرکهای صنعتی در رونق تولید و رشد اقتصادی، بهرهگیری از ظرفیت این شهرکها همواره در دستورکار دولتمردان قرار گرفته است.
رئیس دولت سیزدهم نیز که در طول ۲سال گذشته با مدیران شرکتهای بزرگ صنعتی کشور به صورت چهره به چهره دیدار و دستور رفع مشکلات آنان را صادر کرده در سفرهای استانی نیز بازدید از واحدهای تولیدی بسیاری در این شهرکها را در اولویت خود قرار داده است.
آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی ۲۶خردادماه سال ۱۴۰۰ و در ابتدای تشکیل دولت سیزدهم اعلام کرد: برخی از شهرکهای صنعتی در کشور با ۴۰درصد ظرفیت تولید معطل است؛ این در حالیست که بیش از ۴۰درصد فارغالتحصیلان دانشگاهی بیکارند و زیرساختهای لازم برای اشتغال فراهم است اما از این ظرفیتها هیچ استفادهای نمیشود که با مدیریت درست از این ظرفیتها استفاده خواهد شد.
بدین ترتیب تلاشها برای بهرهگیری از این ظرفیتها با جدیت بیشتری شکل گرفت.
بهرهبرداری از پنج هزار و ۸۰۰طرح صنعتی
۲۳ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران اعلام کرد: از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تاکنون پنج هزار و ۸۰۰ طرح صنعتی در شهرکهای صنعتی کشور به بهرهبرداری رسید که این آمار رشد ۱۴ درصدی را نشان میدهد.
معاون وزیر صمت و مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی ایران نیز که معتقد است ساماندهی و توسعه شهرکهای صنعتی یک اولویت مهم برای دولت سیزدهم است و اقدامات مؤثری در این بخش انجام شده است ۲۶اردیبهشت ماه سال جاری اعلام کرد در ۲سال گذشته ۱۲ هزار هکتار زمین به شهرکهای صنعتی الحاق شده که نسبت به مدت مشابه ۲سال قبلتر از آن رشد ۲۳۱درصدی داشته است.
فارس در تکاپوی صنعتی شدن
صنعتی شدن در استان فارس هم بهعنوان یک تصمیم سرنوشتساز به منظور توسعه اقتصادی و اجتماعی استان محسوب میشود.
استاندار فارس هم از ابتدای شروع فعالیتهای خود در دولت سیزدهم تاکنون تأکید بسیاری بر ضرورت رونق شهرکهای صنعتی و استقرار هر چه سریعتر واحدهای صنعتی در این شهرکها و حل مشکلات مربوط به واگذاری زمین در این شهرک داشته است.
محمدهادی ایمانیه ۱۴ آذرماه ۱۴۰۰ در بازدید از ۱۰ واحد تولیدی و صنعتی مستقر در شهرک صنعتی بزرگ شیراز اعلام کرد که استانداری فارس مکلف به برطرف کردن مشکلاتی است که در شهرک صنعتی شیراز وجود دارد.
وی معتقد است اصلاح فرآیند واگذاری زمین در شهرک صنعتی شیراز ضرورت دارد و باید تدابیری لحاظ شود تا واگذاریها قبل از صدور پروانه بهرهبرداری ممنوع شود.
۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ هم مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی فارس اعلام کرد که پروانه بهره برداری شهرک صنعتی غیر دولتی شرکت توسعه صنایع و صادرات فارس، به عنوان نخستین شهرک صنعتی غیر دولتی در مرکز استان صادر و به ایجاد کنندگان این شهرک اعطا شد.
بنابراین با تدابیر متولیان امر، روند استقرار و بهرهبرداری از واحدهای صنعتی در شهرکهای صنعتی فارس شتاب گرفته و با تمهیداتی که در خصوص رفع چالشهای این شهرک اندیشیده شده این استان در مسیر توسعه صنعتی قرارگرفته است.
به گفته متولیان امر در طول ۲سال گذشته اقدامات قابلتوجهی برای برطرف شدن مشکل کمبود اراضی، توسعه زیرساختهای برق، آب و اجرای طرحهای زیستمحیطی در این شهرکها انجام شده است.
برطرف شدن مشکل کمبود اراضی
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی فارس که معتقد است یکی از چالشهای مهم این شرکت کمبود اراضی صنعتی جهت واگذاری به متقاضیان در شهرکهای صنعتی تقاضا محور استان بود گفت: این موضوع مشکلاتی را در زمینه جذب سرمایهگذار فراهم کرده بود که با قید فوریت و بصورت عملیاتی و جهادی اجرای طرحهای توسعه ای در ۱۵ شهرک و ناحیه صنعتی استان نظیر شیراز ،لار ،سورمق،استهبان، جهرم،سروستان،مرودشت،زرقان، گراش،کازرون،خرامه،سرچهان و لامرد در اولویت قرار گرفت و با حمایت و همراهی استاندارفارس و همکاری دستگاههای اجرایی گامهای مؤثری در این مسیر برداشته شد.
سید مصطفی هاشمی افزود: توسعه شهرک صنعتی بزرگ شیراز بعنوان تقاضا محورترین شهرک استان که با مشکل محدودیت اراضی صنعتی جهت واگذاری روبرو شده بود در دستورکار قرارگرفت و پس از پیگیری ها، مذاکرات و انجام فرآیندهای اداری، در مجموع بیش از ۵۲هکتار زمین که بخشی از آن متعلق به مجتمع اقتصادی کمیته امداد حضرت امام خمینی ره، به روش مشارکتی و بخشی دیگر که متعلق به مالکان بود خریداری و تملک و پس از هشت سال، طرح توسعه این شهرک صنعتی اجرایی شد.
وی اضافه کرد: همزمان مشکلات تملک ثبتی اراضی فاز ششم شهرک صنعتی بزرگ شیراز به مساحت ۵۵ هکتار نیز پس از پنج سال رفع و این اراضی به مرحله واگذاری به متقاضیان رسید.
نهایی شدن شهرک صنفی شیراز
مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی فارس از نهایی شدن شهرک صنفی شیراز با هدف استقرار صنایع و اصناف تولید تولیدی و توزیعی به مساحت ۹۷ هکتار در جوار شهرک صنعتی بزرگ شیراز از طریق مشارکت با مجتمع اقتصادی کمیته امداد حضرت امام خمینی خبرداد و گفت:عملیات اجرایی این شهرک صنعتی نیز به زودی آغاز خواهد شد.
وی با بیان اینکه پیگیری به منظور راهاندازی ناحیه تخصصی صنایعدستی در شیراز که ایجاد آن ۱۵ سال پیش به تصویب هیئت وزیران رسیده بود در اراضی به مساحت ۴۰ هکتار انجام شده، گفت: این ناحیه تخصصی پس از اخذ استعلامات از دستگاههای اجرایی در شورای برنامهریزی و توسعه استان به تصویب رسید و مراحل اجرایی آن در برنامه شرکت شهرکهای صنعتی فارس قراردارد.
هاشمی اضافه کرد: در شهرستان تازه تأسیس جویم نیز ایجاد ناحیه صنعتی به مساحت ۴۰هکتار پیگیری و پس از اخذ استعلامات به تصویب شورای برنامهریزی رسید.
طرحهای ایجادی و توسعهای شهرکهای صنعتی که در دولت سیزدهم
وی از دیگر طرحهای ایجادی و توسعهای شهرکهای صنعتی که در دولت سیزدهم فرآیند اجرایی آن شتاب گرفت را تملک اراضی نواحی صنعتی در شهرستانهای کوار و خفر هر کدام به مساحت ۴۰هکتار اعلام کرد وگفت: هماکنون در مرحله ایجاد زیرساخت قرار دارد.
وی در ادامه به اقدامات شاخص در حوزه فنی و زیرساخت شهرکهای صنعتی فارس در ۲سال اخیر اشاره کردو گفت:با هدف توسعه کیفی شهرکهای صنعتی فارس،از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون ۲۱۵پروژه زیرساختی با اعتبار ۶۵۰میلیارد تومان آغاز و ۱۹۰پروژه با اعتبار ۲۷۰میلیارد تومان نیز اتمام و به بهره برداری رسیده است.
هاشمی اضافه کرد:افزون برآن ۱۰۰ پروژه نیز در مراحل مختلف بررسی ،برآورد ،برگزاری مناقصه و انتخاب پیمانکار قراردارد.
چه اقداماتی برای حل مشکل تأمین آب شهرکها انجام شد؟
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی فارس با بیان اینکه در بخش تأمین آب بعنوان یکی از زیرساختهای مهم شهرکهای صنعتی،اقدامات مؤثری درحال انجام است گفت:رهاورد این اقدامات، تأمین افزون بر ۹۳لیتر بر ثانیه آب است که برای این طرحها تاکنون اعتبار ۱۰۰میلیارد تومان هزینه شده است.
وی تصریح کرد:انعقاد قرارداد تأمین ۵۰لیتر برثانیه آب جهت تأمین کسری آب شهرک صنعتی بزرگ شیراز پس از ۱۶سال، انعقاد قرارداد تأمین ۱۵لیتر بر ثانیه آب جهت شهرک صنعتی برمشور، انعقاد قرارداد تأمین ۱۰لیتر برثانیه جهت شهرک صنعتی دارویی، خرید انشعاب و اجرای خط انتقال آب جهت شهرک فتح آباد مرودشت به میزان پنج لیتر برثانیه و با اعتبار ۲۰میلیارد تومان انعقاد قرارداد و خرید انشعاب آب جهت شهرک صنعتی زریندشت به میزان ۲لیتر برثانیه و با اعتبار پنج میلیارد تومان و خرید ۱۰۰لیتر برثانیه پساب جهت مصارف غیرشرب در شهرک صنعتی بزرگ شیراز از اقدامات مهم در بخش آب شهرک های صنعتی در دولت سیزدهم است.
اقدامات انجام شده برای تأمین برق شهرکهای فارس
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی فارس به بیان اقدامات انجام شده در حوزه برق پرداخت و گفت: در حوزه تأمین برق که از زیرساختهای اساسی تولید محسوب می شود در سالهای قبل از دولت سیزدهم پیگیری چندانی برای افزایش ظرفیت تأمین برق شهرکهای صنعتی نشده بود و بخش عمدهای از ظرفیتهای ایجاد شده نیز واگذارشده بود.
هاشمی ادامه داد: این موضوع سبب متوقف شدن واگذاریها در برخی از شهرک صنعتی استان شده بود که جلسات مختلفی در سطوح ملی و استانی برای رفع کمبودهای این بخش انجام و اقداماتی نیز در دستورکار قرار گرفت.
وی اضافه کرد: در نهایت تأمین اعتبار و عقد قرارداد جهت تأمین ۸۷ مگاوات برق به مبلغ ۲۴۱ میلیارد تومان صورت گرفت و با رایزنیهای انجام شده توسط استاندار فارس و پیگیریهای شرکت شهرکهای صنعتی فارس به میزان ۲۳مگاوات به ظرفیت برق شهرکهای صنعتی افزوده شده است.
وی اجرای خط انتقال برق شهرک صنعتی دارویی به طول ۱۴ کیلومتر با اعتبار ۲۵ میلیارد تومان اعتبار، تکمیل خط انتقال برق شهرک صنعتی پاسارگاد به طول ۱۶کیلومتر و با اعتبار ۲۴ میلیارد تومان اعتبار، حمایت از استقرار نیروگاههای مولد مقیاس کوچک در شهرکهای صنعتی و تامین ۱۵ مگاوات برق از این نیروگاهها با سرمایه گذاری ۵۰میلیارد تومان و انعقاد قرارداد پست برق شهرک صنعتی شماره ۲سروستان به میزان ۵۰مگاوات با مبلغ اولیه ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار و تأمین اعتبار برای تکمیل خط انتقال برق به شهرک فتح آباد مرودشت را از دیگر اقدامات مهمی دانست که در این مدت انجام شده است.
هاشمی همچنین از دستور کتبی وزیر نیرو برای احداث پست های برق در شهرکهای صنعتی بزرگ شیراز،بیضا،برمشور و سورمق خبرداد وگفت:اجرای طرحهای شاخصی در این حوزه در مصوبات سفر دور دوم ریاست محترم جمهوری به استان پیشنهاد و پیشبینی شده است.
اجرای طرحهای زیست محیطی
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی فارس همچنین اظهار کرد: در بخش اجرای طرحهای زیست محیطی نیز طرح توسعه و ارتقای ظرفیت تصفیه خانه فاضلاب شهرک صنعتی بزرگ شیراز در قالب پروژه های اجرای واحد ذخیره اضطراری و متعادل ساز مودولهای موجود و مودول سوم تصفیهخانه فاضلاب و خرید و اجرای حوضچههای هوادهی و تهنشینی جهت تکمیل لاگونهای ذخیره اضطراری و مودول سوم شهرک صنعتی در حال اجرا است.
هاشمی اضافه کرد: این طرحها جمعاً با اعتبار ۹۰ میلیارد تومان درحال انجام است و با بهرهبرداری از آن شاهد ارتقای ظرفیت تصفیه خانه به ۸هزار متر مکعب می رسد.
رویکرد دولت مردمی سیزدهم؛ خدمت بیمنت به مردم
وی با اشاره به رویکرد دولت مردمی سیزدهم در ارائه خدمت بی منت به مردم همراه با عدالت و شفافیت گفت: ریلگذاری انجام شده در شرکت شهرکهای صنعتی فارس مبتنی بر این رویکرد دولت و در مسیر ارائه خدمات مطلوب به صنعتگران، سرمایه گذاران و فعالان تولیدی و صنعتی است.
هاشمی افزود: از تمام ظرفیتها برای حمایت از سرمایهگذاران و صنعتگران که مهمترین جامعه هدف شرکت شهرکهای صنعتی فارس است استفاده میکنیم.
وی بیان اینکه از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم شاهد جهش در فعالیتهای زیرساختی و خدمات حمایتی به صنایع مستقر در شهرکهای صنعتی فارس هستیم گفت:نتایج این اقدامات میتواند زمینه مناسبی برای ارتقای فعالیت واحدهای تولیدی و صنعتی فعال و نیز ظرفیتسازی برای استقرار واحدهای صنعتی و جذب سرمایهگذاران جدید باشد.
۶۳شهرک و ناحیهصنعتی در فارس
هاشمی با بیان اینکه شرکت شهرکهای صنعتی فارس به عنوان مجموعهای توسعهای در ۲بخش ایجاد زیرساختهای استقرار واحدهای صنعتی و تولیدی در قالب راهاندازی شهرکها و نواحی صنعتی و نیز تقویت و حمایت از صنایع مستقر در آن به فعالیت میپردازد گفت: با تلاشهای انجام شده در این شرکت، ۶۳شهرک و ناحیهصنعتی و یک منطقه ویژه اقتصادی در استان فارس راهاندازی و بسترهای لازم برای استقرار واحدهای تولیدی و صنعتی و جذب سرمایهگذار و ایجاد اشتغال پایدار فراهم شده و استان فارس در این زمینه عنوان دوم کشور را به خود اختصاص داده است.
مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی فارس یادآور شد: با فعالیت دولت مردمی و به منظور اجرای برنامهها و سیاستهای وزارت صنعت معدن و تجارت و سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در زمینه توسعه و تکمیل زیرساختهای صنعتی با هدف شتاب بخشیدن به توسعه صنعتی استان فارس، فصل جدیدی از کار و تلاش در شرکت شهرکهای صنعتی فارس برای تحقق این اهداف راهبردی، آغاز که با تلاشهای صورت گرفته برخی از این فعالیتها در حوزه های فنی و زیرساختی و نیز خدمات حمایتی به صنایع به ثمر نشسته است.
لزوم استقرار صنایع در شهرکهای صنعتی
استقرار صنایع در شهرکهای صنعتی افزون بر تأمین امکانات زیربنایی به شکل مناسب، کامل، توجیهپذیر و اقتصادی این زمینه را فراهم میکند تا ضمن حفظ مسائل زیست محیطی با تجمیع واحدهای صنعتی در کنار یکدیگر، شرایط ایجاد همکاریهای جدید میسر و همافزایی واحدهای صنعتی بیشتر شود.
بدون شک ایجاد شهرکهای صنعتی میتواند در تثبیت و نگهداشت جمعیت در نواحی مختلف، تأمین اشتغال و افزایش درآمد مؤثر باشد.
لذا نیاز است توسعه این شهرکها بیش از پیش مورد توجه متولیان امر قرار بگیرد.