به گزارش روز چهارشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از ستاد ارتباطات و ترویج بنیاد مصطفی (ص)، تحقیقات فرخزاد بر توسعه فناوریهای نانوذره درمانی متمرکز است. این محقق به طور مشخص پیشگام توسعه و آزمایش ترکیبی کاملا کارآمد از نانوذرات چندکاربردی برای کاربردهای درمانی و پزشکی بوده است.
فرخزاد برای کاربرد مواد هدفمند مشخص به منظور رساندن داروهای شیمیدرمانی با کمک نانوذرات به سلولهای سرطانی در بیماران سرطان نامی شناخته شده است. وی همچنین در مورد بیماریهای مرتبط با تصلب شرایین تحقیق و ابزارهای نانویی رساندن دارو موسوم به پهپادهای زیستفروپاش (وسیلهای برای انتقال دارو که از مواد زیستی ساخته شده و بعد از استفاده در بدن از بین میروند) را طراحی کرده که نوع مشخصی از دارو را به بدن میرساند و موجب بهبود بیمار میشود.
پهپادهای (در واقع ابزارهای دارورسانی) در اندازههای نانویی که میتوانند نوع مشخصی از مولکول را با خود به ذخیرههای چربی در شرایین حمل کنند، روشی جدید برای جلوگیری از حمله قلبی است که حدود هشت سال قبل و در سال ۲۰۱۵ فرخ زاد به آن دست یافت.
یکی دیگر از دستاوردهای فرخ زاد طراحی و توسعه نوعی برچسب کلاژن با نانوذرههاست که در واقع نوعی ربات زیستفروپاش کوچک است و برای بیماران دچار حوادث شدید استفاده میشود. جراحتهای ناشی از تصادفهای شدید میتواند موجب شکستگیهای شدید استخوانی شود و بعد از عملهای ارتوپدی احتمال عفونت زیاد است.
این برچسب ها میتواند آنتیبیوتیک و دیگر داروها را برای تسریع بهبود استخوان شکسته و زخم به شکلی بهتر و کنترلشدهتر نسبت به رویکرد فعلی، به موضع برسانند و از عفونت و جراحیهای بعدی به این دلیل جلوگیری کنند.
عملکرد کلی تحقیقات فرخ زاد
از این محقق مقالات زیادی منتشر شده است. تعداد کل مقالات چاپ شده: ۲۴۵ مقاله از سال ۱۹۹۳ تا سال ۲۰۲۲ که در پایگاه نمایهسازی وب آو ساینس نمایه شدهاند. تعداد کل ارجاعات به مقالات فرخزاد ۵۵ هزار و ۹۸۰ ارجاع بدون خوداستنادی است.
پنجمین آیین اعطای جایزه مصطفی (ص) روز دهم مهرماه ۱۴۰۲ در اصفهان برگزار می شود. علاوه بر شهر اصفهان که مرکز این رویدادهای علمی است، رویدادهای پراکندهای نیز در دانشگاههای شهرهای مختلف کشور برگزار خواهد شد.
جایزه مصطفی (ص) به عنوان یک جایزه دوسالانه برای تقدیر از دانشمندان مسلمان پیش از این در سالهای ۱۳۹۴، ۱۳۹۶، ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ در تهران برگزار شده است.