به گزارش روز پنجشنبه خبرنگار ایرنا، تعدادی از چهرههای برجسته حوزه فرهنگ و ادبیات و هنر مازندران شامگاه چهارشنبه -۵ مهر- با حضور در سالن کنفرانس اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان، نخستین شماره فصلنامه «چارسوق فرهنگ» را که قرار است از این پس در هر فصل مقالاتی از پژوهشگران استان را در ۱۰ محور مشخص منتشر کند رونمایی کردند.
«مازندران از آژگن تاریخ»، «میراث فرهنگی و معنوی»، «زبان و ادبیات»، «زیستبوم»، «هنر»، «فرهنگ و مدیریت»، «زنان»، «مازندران در آینه فصل»، «یادمان» و «پرونده ویژه» سرفصلهای در نظر گرفته شده برای این فصلنامه هستند که قرار است در هر شماره مقالاتی تازه نگاشته شده از پژوهشگران، پیرامون این محورها در این مجموعه منتشر شود. در شماره نخست این فصلنامه ۲۰ مقاله به قلم پژوهشگران مختلف منتشر شده است.
یکی از ویژگیهای قابل توجه این فصلنامه علاوه بر تازهنگاشت بودن مقالات و تنوع موضوعها، طراحی و صفحهآرایی مناسب و با کیفیت و همچنین استفاده از تصاویر تاریخی و عکسهای گوناگون قدیمی مرتبط با مازندران است.
سرپرست دانشنامه مازندران و تبرستان در این مراسم، کیفیت فصلنامه «چهارسوق فرهنگ» را تحسینبرانگیز عنوان کرد و گفت: «چهارسوق فرهنگ» اثر منحصربهفردی در سطح و حد ملی است و مسرورم از این که تعدادی از جوانان علاقهمند به فرهنگ و هنر و ادب مازندران چنین اثری را در استان گردآوری کردند.
جهانگیر نصری اشرفی اظهار کرد: از عوامل تهیه و انتشار این فصلنامه سپاسگزارم که تلاش مؤثری داشتند و ثمره کارشان این فصلنامه است. امیدوارم که با حمایت دوستان اهل خرد و فرهنگ انتشار این فصلنامه ادامه پیدا کند و شاهد استمرار انتشار یک نشریه مرجع در مازندران باشیم.
فضایی برای انتشار مقالات تخصصی فرهنگی
«چهارسوق فرهنگ» با مدیرمسئولی ایمان خسروی و سردبیری مشترک سید مهدی حسینی و مصطفی بابایی تهیه شده است. مدیرمسئول این فصلنامه فرهنگی نیز در مراسم رونمایی گفت: آنچه که ما را بر آن داشت تا دست به تولید یک اثر فرهنگی بزنیم و گامی در این عرصه برداریم کمبود یک فضای اینچنینی برای انتشار مقالات علمی و پژوهشی مرتبط با فرهنگ و هنر و ادب مازندران است.
ایمان خسروی افزود: مقالات پژوهشی ارزشمند زیادی در استان توسط اهالی فرهنگ و ادب تولید میشود که جایی برای انتشار ندارند و با توجه به تخصصی بودنشان کمتر فرصت انتشار برای آنها در نشریات عمومی فراهم میشود.
وی اظهار کرد: با تعدادی از دوستان و همراهان تلاش کردیم فضایی را فراهم کنیم که هم به لحاظ محتوایی دارای استانداردهای تخصصی در حوزه پژوهشهای علمی باشد و هم با روایتی از نوع جستار و رعایت رواننویسی کمک کند که این تولیدات علمی و فرهنگی پژوهشگران حوزه فرهنگ و هنر و ادبیات استان مخاطب بیشتری پیدا کنند.
مدیرمسئول فصلنامه «چهارسوق فرهنگ» گفت: امیدواریم با حمایت اهالی فرهنگ و ادب و هنر مازندران بتوانیم این روند را به صورت مستمر و منظم ادامه دهیم. ضمن این که در این مسیر از هر گونه پیشنهاد اصحاب فرهنگ نیز برای ارتقاء کیفیت فصلنامه استقبال میکنیم.
ضرورت حمایت از گامهای فرهنگی
دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات و زبانهای خارجی دانشگاه مازندران نیز در این مراسم با بیان اینکه انجام کارهای فرهنگی نیازمند بنیه اقتصادی و بنیه فکری است، گفت: بنیه فکری در هر استان و منطقهای ممکن است وجود داشته باشد و بنیه اقتصادی باید به کمک بنیه فرهنگی بیاید. فرهنگ یک متغیر وابسته است، نه یک متغیر مستقل و متغیرهایی مانند اقتصاد و سیاست هستند که بر فرهنگ تاثیر میگذارند.
رضا ستاری افزود: فرهنگ یک نرمافزار است که برای گسترش به سختافزارهای زیادی نیاز دارد. در طول تاریخ قدرتها فرهنگ مد نظر خودشان را گسترش دادند. خردهفرهنگها در دورهای که عصر جهانی شدن نامیده میشود در حال بلعیده شدن توسط فرهنگهای بزرگ هستند. شاید تا دو دهه دیگر نشانی از خیلی از این خردهفرهنگها نباشد. فرهنگ بومی ما در مازندران هم یکی از همین خردهفرهنگهاست که این تلاش دوستان در قالب تهیه و انتشار چنین فصلنامهای، در جهت گسترش و نگهبانی از همین فرهنگ است.
وی اظهار کرد: ما نمیتوانیم بدون این که قدرتی پشت یک فرهنگ باشد آن فرهنگ را گسترش دهیم. در این دوره متاسفانه ما نه سختافزار قدرتمان آنچنان چشمگیر است و نه نرمافزارهایی که داریم. چنین گامهایی که توسط دوستداران فرهنگ برداشته میشود شاید در حد منطقه پاسخگو باشد، اما در حد ملی به اتفاقات بزرگتری برای حمایت از این اقدامات نیاز است. مسئولان ما باید به این باور برسند که از اقدامات مرتبط با فرهنگ حمایت کنند.
افزایش گستره انتشار از بستر کاغذ به بستر مجازی
عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران با اشاره به کم شدن مخاطب رسانههای کاغذی خاطرنشان کرد: در عصر ارتباطات حضور داریم. عصری که مخاطب رسانههای کاغذی کم شده است. به نظر میرسد برای این فصلنامه نیز با توجه به توانمندی فکری و روابطی که عوامل تولیدش دارند، لازم است تا در کنار انتشار نسخه کاغذی، زیرساخت انتشار محتوا در بستر اینترنت و فضای مجازی نیز فراهم شود.
ستاری افزود: انتشار این نشریه میتواند یک بازخوانی از سنت و گذشته ما ارائه دهد و عناصر مهم فرهنگ را برجسته کند. امیدواریم کار ادامهداری باشد و شاهد استمرار آن باشیم. نیاز است که این فصلنامه در محافل ادبی و علمی استان معرفی شود تا اهالی فرهنگ با این نشریه وزین آشنا شوند. ما نیز آمادگی داریم تا برای معرفی در جوامع علمی و دانشگاهی همراهی کنیم.
سید علی علوی معاون امور فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمود جوادیان کوتنایی شاعر و پژوهشگر فرهنگ و تاریخ و ادبیات، داوود کیاقاسمی حقوقدان، شاعر و پژوهشگر موسیقی و ادبیات عامه مازندران، مانی صالحی علامه مترجم بیش از ۵۰ عنوان کتاب در کشور و تعدادی از چهرههای فرهنگی و هنری و ادبی مازندران نیز در این مراسم رونمایی حضور داشتند.
شماره نخست فصلنامه «چهارسوق فرهنگ» در ۲۱۶ صفحه و با قیمت ۱۵۰ هزار تومان به بازار نشر عرضه شده است.