به گزارش خبرنگار ایرنا، سالها از اجرای طرح دریا به منظور کاستن از تعداد موارد غریق و فوت در این خصوص در مازندران می گذرد و روزی از تابستان های سال های گذشته نبود که با مرگ براثر غرق شدن در دریای خزر تمام نشود؛ اما تابستان امسال وضعیت طور دیگری رقم خورده است و میتوان گفت مسافران و مردم مازندران سواحل امنی را تجربه کردند و آژیر مرگ کمتر در این مدت نواخته شد.
مازندران دارای ۱۵ شهرستان ساحلی است که در این میان شهرستانهای محمود آباد با ۳۰ کیلومتر ساحل آزاد و بیش از ۱۲۰ راه دسترسی دارای ۱۶ طرح، بابلسر با ۲۷ کیلومتر نوار ساحلی و ۱۳ کیلومتر نوار ساحلی قابل شنا، از شاخصترین شهرستان های مرکزی استان در اجرای این طرح محسوب می شوند.
دریا و تنی به آب زدن بخش جدا نشدنی سفر مردم به مازندران است البته این موضوع براساس داده های آماری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مبنی بر اینکه بیشتر مسافران مقصد سفرشان به استان شهرستان های ساحلی است صحه می گذارد.
سابقه ایجاد ساحل امن برای شنای مسافران در مازندران به اوایل دهه ۹۰ بر می گردد به طوریکه طرح سالمسازی دریا از سال ۱۳۹۱ با هدف کاهش تلفات ناشی از غرق شدن هنگام شنا و همچنین ارایه خدمات تجمیعی گردشگری و نظارتهای اجتماعی در ۶۰ نقطه از سواحل مازندرانی دریای خزر به اجرا درآمد و هرساله این طرح از ابتدای فصل تابستان یعنی تیرماه شروع می شد و تا پایان تابستان ادامه داشت.
پایان طرح ابتکاری "جام" در سواحل دریا و حاشیه رودخانههای مازندران
در این پیوند غلامعلی فخاری مدیرعامل جمعیت هلال احمر مازندران گفت: طرح ابتکاری جام (جوانان آماده، محور حرکتهای بشردوستانه) در سواحل دریا و حاشیه رودخانههای استان مازندران با هدف کاهش غرق شدگی به پایان رسید.
وی افزود: با توجه به اهمیت موضوع غریق و بهره گیری هموطنان از بستر دریا در این استان و لزوم مشارکت انساندوستانه اعضای جمعیت هلال احمر و بهره گیری از همه ظرفیتها در ارائه خدمات بشردوستانه، فرهنگی اجتماعی در راستای پویش ملی غرق نشویم، افتتاحیه طرح ابتکاری جام با شعار "بی گدار به آب نزنیم "و تشکیل زنجیره انسانی یک هزار نفره در ساحل بابلسر انجام پذیرفت.
فخاری تلاش در جهت حفظ و سلامت انسانها، تکریم و تامین احترام انسانها، افزایش نشاط و ایجاد آرامش برای خانوادهها و کودکان با توجه به خطرپذیری سواحل، ایجاد فرصت مناسب برای فرهنگ سازی و سالم سازی محیط جامعه و کاهش آسیبهای اجتماعی را از جمله اهداف این طرح برشمرد.
این مقام مسوول گفت: اعضای تیم سحاب (سفیران حمایتهای امدادی و بشردوستانه) و سحر (سفیران حمایتهای روانی) در پی برنامه افتتاحیه در تعطیلات رسمی و تعطیلات آخر هفته تابستان در زمینههای آگاه سازی مسافرین از مناطق ممنوعه و نقاط حادثه خیز، خدمات امدادی، سنجش فشار خون و برنامههای شاد کودکانه و... اقدام به اجرای طرح در شعب ساحلی استان کردند.
فخاری ضمن تقدیر و تشکر از زحمات وتلاشهای همکاران و جوانان داوطلب جمعیت هلال احمر استان در راستای کاهش غرق شدگی، افزود: در این طرح که با مشارکت ۳۲۴ نفر از اعضای جوانان در قالب تیمهای سحاب وسحر اجرا شده قریب به ۱۰۰ هزار مسافر و افراد بومی از خدمات امدادی و بشردوستانه بهرهمند شدند.
اما در پایان فصل تابستان و با بسته شدن پرونده طرح دریا در مازندران متاسفانه صفحات روزهای فوتی و غریق در دریا پُررنگ تر بود به طوریکه این تصور شکل گرفت ادامه طرح دریا ضرورت دارد یا نه؟
این مساله باعث شد با ورود استاندار مازندران و اتخاذ تمهیدات ویژه در اجرای طرح وضعیت طور دیگری رقم بخورد و اکنون و در پایان فصل تابستان تبعات و اثرات این کار مشاهده می کنیم که از جمله این اقدامات اثرگذار انتخاب نهاد متولی امور امدادی به عنوان مسول پیشگیری از کاهش غریق است.
ابلاغ و معرفی استاندار مازندران مبنی بر انتخاب جمعیت هلال احمر به عنوان مسول پیشگیری از کاهش غریق در دریای خزر را می توان سرآغاز برنامه ریزی ها در این زمینه عنوان کرد. پیش از این و در سالهای قبل مسوولیت این کمیته برعهده اداره کل ورزش و جوانان بود که با تصمیم و نگاه تخصصی استاندار این مهم به هلال احمر به عنوان نهاد تخصصی در حوزه امداد و نجات سپرده شده است.
همسو با این ابلاغیه و دیگر تصمیمات مسوولان ارشد مازندران برای کاهش میزان غریق در دریای خزر گامهای بعدی برداشته شد و از جمله این اقدام به صف شدن ناجیان غریق زودتر از موعد مقرر اجرای طرح سالمسازی دریا است. به طوریکه طی سالهای اخیر ناجیان غریق از اول تیرماه در سواحل دریا مستقر می شدند اما این زمان به یک ماه زودتر تغییر کرد و ۶۰۰ ناجی غریق از اول خرداد ماه در سواحل مستقر شدند.
هیات نجات غریق مازندران با حمایت استانداری مازندران و فدراسیون غواصی و نجات غریق طرحی را با نام ساحل امن به سرانجام رسانده که به عنوان یکی از جدیدترین شیوههای پایش ساحل و دریا به کار گرفته شود.
این طرح که به پیشنهاد هیات نجات غریق و توسط دانشگاه مازندران تهیه شده، تاکنون در کشور مورد استفاده قرار نگرفته و به همین دلیل مازندران را به استان پیشتاز در استفاده از فناوریهای نوین ارتباطی برای پایش تصویری شناگاهها و نجات افراد در معرض غرق شدن تبدیل کرده است.
برای اجرای طرح ساحل هوشمند یک مرکز هوشمند کنترل مرکزی در بابلسر ایجاد شده و مچبندهای هوشمند و مجهزی که در اختیار منجیان غریق قرار میگیرد متصل باشد؛ و پایش تصویری سواحل سراسر مازندران و ارتباط مستقیم منجیان با مرکز مانیتورینگ در هنگام نجات غریق به طور رسمی آغاز شد.
تمام این بسترسازی ها برای ایجاد ساحل امن و عاری از غرق شدن و فوت افراد در مازندران انجام شد و بنا به گفته رییس هیات نجات غریق و غواصی مازندران این اقدامات توانسته است اثرات پربار و چشمگیری داشته باشد.