به گزارش خبرنگار ایرنا آیین بهرهبرداری از باتریهای ۵ و ۶ مجتمع کک طبس روز سهشنبه با حضور معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی، نماینده مردم فردوس، طبس، بشرویه و سرایان در مجلس شورای اسلامی، جمعی از مسوولان استانی و شهرستان در طبس برگزار شد.
فعالسازی کارخانه کُک طبس از خواستههای مردم در سفرهای استانی بوده و با بهرهبرداری از طرح توسعه کارخانه میزان تولید کک در این شهرستان افزایش یافته است.
قبل از دولت سیزدهم باتریهای یک و ۲ این مجموعه با یک سوم ظرفیت فعال بود که با پیگیریهای مختلف باتریهای قبلی به ظرفیت ۱۰۰ درصد رسید همچنین طرح توسعه و فاز دوم کارخانه کک طبس شامل باتریهای سه و چهار دهه فجر سال گذشته با حضور استاندار خراسان جنوبی افتتاح شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی امروز در این آیین بهرهبرداری از باتریهای ۵ و ۶ مجتمع کک طبس گفت: یکی از شاخصههای توسعه یافتگی، تکمیل زنجیره ارزش برای معادن است که در خراسان جنوبی و شهرستان طبس از این لحاظ دچار عقب ماندگیهایی از گذشته هستیم.
جواد اشرفی با اشاره به وجود ۷۶ درصد ذخایر ذغال سنگ کشور در طبس عنوان کرد: با توجه به اینکه خراسان جنوبی برای چندمین سال متوالی، دومین استان از حیث امنیت سرمایه گذاری شده زمینه برای تکمیل زنجیرههای ارزش وجود دارد.
وی با بیان اینکه معدن، کشاورزی و گردشگری از پیشرانهای اقتصادی استان محسوب میشود گفت: ارتباط صادراتی با کشور افغانستان در این استان یک امتیاز محسوب میشود.
معاون استاندار خراسان جنوبی قرار گرفتن استان در کریدور شمال - جنوب را یادآور شد و افزود: از این حیث نیز زمینه سرمایهگذاری فراهم است و دستگاههای اقتصادی استان تلاش دارند سند افزایش یا تغییر در تولید ناخالص داخلی را تهیه کنند.
معاون استاندار و فرماندار ویژه طبس نیز در این آیین اظهار کرد: وسعت شهرستان طبس ۵۷ هزار کیلومتر مربع بوده و بزرگترین شهرستان خاورمیانه است.
علی اکبر رحیمی افزود: ۷۶ درصد معادن زغال کشور در شهرستان طبس وجود دارد و کارخانه کک با استفاده از همین معادن در حال فعالیت است که بهروز شدن و توسعه کارخانه، تامین نیاز داخل کشور و صرفهجویی ارزی را در پی دارد.
وی گفت: چراغ کارخانه کک در ابتدای فعالیت دولت سیزذهم در حال خاموش شدن بود و با پیگیریهای انجام شده در بهمن سال گذشته علاوه بر ظرفیت ۱۰۰ درصد باتریهای یک و ۲ توانستیم باتریهای دیگر را وارد مدار کنیم.
فرماندار ویژه طبس ادامه داد: با بهرهبرداری از این باتریها که احداث و راه اندازی آن از سال ۱۴۰۰ تاکنون زمان برده است، همچنین ۴۵ مگاوات برق به شبکه سراسری شهرستان طبس به روش بازیافت حرارتی، تزریق میشود.
وی با تاکید بر توانایی تولید بیشتر و زیرساخت موجود در مجتمع کک طبس بیان کرد: برای سرمایهگذاران در این منطقه فرش قرمز پهن میکنیم.
نماینده مردم فردوس، طبس، بشرویه و سرایان در مجلس شورای اسلامی هم گفت: ۶۴ نوع ماده معدنی در منطقه طبس وجود دارد لذا این منطقه به معنای واقعی کلمه میتواند عسلویه معدنی کشور باشد.
حجتالاسلام مجید نصیرایی افزود: این افزایش تولید در مجتمع کک محصول تلاش، جدیت و خواسته همه مجموعههای شهرستانی، استانی و ملی است که بعد از سالها رکود شاهد بهرهبرداری از آن هستیم.
وی تصریح کرد: مجتمع کک طبس ظرفیت بزرگی است که میتواند برای صنایع کلان کشور کاربردی باشد و از واردات کک بی نیاز شویم.
نماینده مردم چهار شهرستان خراسان جنوبی در مجلس شورای اسلامی گفت: انتظار میرود همه مسئولان طبق فرمایشات مقام معظم رهبری بخش خصوصی را حمایت کنند تا شاهد رونق تولید باشیم.
وی یادآور شد: ۴۵۰ هزار تن ظرفیت تولید کارخانه کک سازی با افتتاح این ۲ باتری افزایش یافت که قطعا به گردش مالی این مجموعه کمک شایانی میکند.
نصیرایی گفت: باید از واردات کک به کشور بی نیاز شویم تا تولید داخل حمایت شود و جلوگیری از خام فروشی مهمترین اقدامی است که باید برای اجرایی شدن آن به تکمیل زنجیرههای تولید کمک کرد.
کارخانه کک طبس در ۶۵ کیلومتری طبس قرار دارد و کک یکی از مهمترین مواد اولیه در فرآیند تولید آهن به روش کوره بلند است.
مجتمع کک طبس پس از ککسازی ذوب آهن اصفهان و فولاد زرند ایرانیان، عنوان سومین مجتمع صنعتی تولید کک کشور را از آن خود کرده و این واحد فرآوری که با زیربنای ۱۵ هزار و ۵۰۰ متر مربع در زمینی به مساحت ۳۰۰ هزار متر مربع ایجاد شده، زمینه اشتغال ۲۹۵ نفر را فراهم آورده است.
حوضه زغالدار طبس با وسعتی بالغ بر ۳۰ هزار کیلومتر مربع و ذخیره اکتشافی بیش از ۷۵ میلیارد تن زغالسنگ ککشو و حرارتی، غنیترین و بزرگترین ناحیه زغالی ایران محسوب میشود.
طبس در ۲۷۰ کیلومتری غرب بیرجند است.