به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، محمدعلی زلفیگل در آیین معرفی و تجلیل از سرآمدان علمی گفت: تلاش محققان کشور و سرآمدان علمی نه تنها موجب رشد علمی کشور می شود بلکه غنی شدن استخر دانش بشری را هم در پی دارد.
وی با بیان تاریخچه تشکیل بنیاد نخبگان گفت: چندین سال گذشته که سمت معاونت پژوهشی دانشگاه بوعلی سینا را داشتم در یک ملاقات عمومی دانشگاهیان خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم و من با اشاره به خروج تعدادی از دانشجویان المپیادی از کشور، از این اتفاق به عنوان فرار ژن ها یاد کردم که باعث کاهش ذخایر ژن هوشمند در کشور می شود. رهبر معظم انقلاب هم لطف کردند در همان نشست دستور تشکیل نهادی را برای حفظ نخبگان ابلاغ کردند و بنیاد ملی نخبگان تشکیل شد.
وزیر علوم در ادامه گفت: برای اقتدار بیشتر بنیاد ملی نخبگان پیشنهاد کردم معاونتی در ریاست جمهوری برای امور علمی و فناوری تشکیل شود که این معاونت با نام معاونت علمی و فناوری تشکیل شد و خیلی خوب عمل کرده است و بار بر زمین مانده نظام علمی را برداشته است.
زلفی گل تاکید کرد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رقیب وزارت علوم نیست و نقش مهمی در رشد شرکتهای دانش بنیان دارد. برای نمونه در قانون جهش دانش بنیان که توسط مجلس شورای اسلامی تشکیل شد، معاونت علمی و فناوری همه دستگاههای اجرایی را کمک کرد تا آییننامه اختصاصی حوزه دانشبنیان خود را بنویسند.
زلفی گل ضمن تشکر از اقدامات بنیاد ملی نخبگان در شناسایی دانشجویان نخبه و حل مشکلات آنان گفت: یکی از اقدامات خوب بنیاد ملی نخبگان بورس کردن دانشجویان المپیادی و رتبه های برتر کنکور بود که با تفاهم نامه وزارت علوم و بنیاد ملی نخبگان در زمان دکتر ستاری معاون علمی و فناوری پیشین آغاز و در زمان دکتر فیروز آبادی به میزان ده برابر افزایش یافت.
وی تاکید کرد: راه افزایش اقتدار علمی کشور که به کشورگشایی مشروع منجر میشود سرمایهگذاری در علم و فناوری است. زیرا وقتی اختراع و محصول ابداعی شما وارد خانهای میشود یا نظریات شما در کتاب بین المللی منتشر میشود در واقع فرهنگ خود را گسترش داده اید.
وزیر علوم گفت: حمایت از علم و فناوری در ایران بیشتر شده است و اگر محدودیت مالی نبود قطعا بیشتر هم میشد.
زلفی گل به برخی از اقدامات این وزارت که نشان از سرمایه گذاری دولت در علم و فناوری دارد اشاره کرد و گفت: افزایش پایه های تشویقی اعضای هیات علمی به ۶۰ پایه، بورس رتبههای برتر کنکور، جذب نخبگان ایرانی مقیم خارج، پرداخت گرنت جهش علمی، پرداخت پژوهانه اعضای هیات علمی تازه استخدام از جمله آنهاست.
وی گفت: باید حمایت مالی از پایاننامههای ارشد و دکترا و پژوهانه اساتید راهنما افزایش یابد و پیشنهاداتی در زمینه پژوهانه در برنامه هفتم توسعه ارائه شده است.
زیر علوم، بورس صنعت را از اقدامات جدید وزارت علوم دانست که با توافق شرکت سایپا برای بورس هزار دانشجو آغاز شد و سال آینده این بورس به صنایع مختلف تسری و افزایش خواهد یافت.
حمایت پانصد میلیون تومانی از مجلات علمی به زبان فارسی
به گزارش وزارت علوم، زلفی گل گفت: سال گذشته در راستای تحقق مرجعیت علمی، از نمایه شدن مجلات علمی ایرانی در نمایه های بین المللی حمایت کردیم و سیصد میلیون به مجلات فارسی زبان و دویست میلیون به مجلات انگلیسی زبان پرداخت شد.
وی افزود: در سال جدید به مجلات فارسی که نمایه بین المللی شوند پانصد میلیون و مجلات انگلیسی زبان سیصد میلیون پاداش داده می شود. همچنین به سردبیران و مدیران مسئول مجلات علمی پایه تشویقی تعلق می گیرد و در نتیجه این سیاست، هم اکنون هرماه دو مجله ایرانی نمایه بین المللی می شود.
وزیر علوم ادامه داد: به اعضای هیات علمی که در زمان تعطیلات تابستان به فرصت مطالعاتی بروند یا پژوهش مشترک با اساتید بین المللی انجام دهند حمایت هایی تعلق می گیرد و به زودی آیین نامه آن ابلاغ می شود.
وی انجام طرح های امریه سربازی دکترا، پذیرش دانشجوی پسا دکتری، دستیار فناوری، انجام طرح ارزیابی روسای دانشگاهها و انتخاب برگزیدگان جشنواره دانشجویی حرکت به عنوان عضو بتیاد ملی نخبگان را از اقدامات جدید وزارت علوم نام برد.
زلفی گل پرداخت امتیاز و گرنت به استاد راهنمای دوره کارشناسی، تخصیص پنچ درصد بودجه دانشگاهها به بخش فرهنگی، پرداخت گرنت به دانشمندان یک درصد و دو درصد برتر و تاسیس صندوق علوم و فناوری را از دیگر اقدامات جدید وزارت علوم در دوره جدید نام برد.