به گزارش ایرنا، کاروانسرای عبدالغفار خان خلج یا باغ شیخ ساوه که یکی از ۵۴ کاروانسرای تاریخی ایران بوده که به تازگی در فهرست آثار یونسکو به ثبت رسیده اما درهای آن از سوی مالکان بر روی گردشگران قفل شده است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی ۹ مهر در خصوص قفل بودن درهای این اثر تاریخی گزارشی با عنوان "قفل مالک، بر اثر جهانی ساوه" منتشر و فردای آن روز نیز مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی از ادامه رایزنی ها برای بازگشایی درهای این اثر خبر داد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی روز شنبه در ادامه پیگیری های خبرنگار ایرنا گفت: در ۲ سال گذشته که کاروانسرای عبدالغفارخان خلج به عنوان یکی از نامزدهای ایران برای ثبت در فهرست آثار جهانی یونسکو انتخاب و رایزنی با مالکان برای جلب همکاری ها در این خصوص آغاز شد.
«مصطفی مرزبان» اضافه کرد: در نتیجه این رایزنی ها مالکان در خصوص انجام مرمت های اضطراری طرح و ثبت آن در فهرست آثار تاریخی جهان همکاری لازم را با مجموعه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی انجام دادند و در نهایت مهر امسال در کنار ۵۳ کاروانسرای دیگر ایران در جمع آثار یونسکو قرار گرفت.
وی افزود: اما هم اکنون درهای این اثر تاریخی بر روی گردشگران قفل شده و در صدد هستیم با رایزنی های مختلف ممانعت برای بازدید گردشگران برداشته شود و برای تحقق آن به دنبال انعقاد تفاهم نامه با مالکان هستیم.
تفاهم نامه اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی با مالکان کاروانسرای باغ شیخ ساوه در بخش های مختلف از جمله ایجاد زیرساخت های لازم برای بازدید گردشگران منعقد می شود
مرزبان با بیان اینکه تفاهم نامه اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی با مالکان کاروانسرای باغ شیخ ساوه در بخش های مختلف از جمله ایجاد زیرساخت های لازم برای بازدید گردشگران منعقد می شود افزود: رایزنی در این خصوص آغاز شده و تلاش می شود در کوتاه ترین زمان ممکن به سرانجام برسد.
وی افزود: آثاری که در جمع فهرست آثار سازمان فرهنگی یونسکو قرار می گیرند مشمول دریافت ردیف های جهانی برای مرمت و نگهداری می شوند که کاروانسرای عبدالغفار خان خلج یا باغ شیخ ساوه هم از این مساله مستثنی نیست و دریافت این اعتبارات از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای این اثر پیگیری می شود.
مرزبان یادآور شد: علاوه بر آن اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی از ۲ محل استانی و ملی نیز اعتبارات مورد نیاز ایجاد زیرساخت های لازم برای رفاه بازدیدکنندگان و گردشگران،مرمت و نگهداری این اثر را نیز پیگیری می کند.
وی افزود: به محض ابلاغ و تخصیص اعتبارات استانی، ملی و جهانی با مشارکت مالکان اقدامات لازم ابتدا برای مرمت و نگهداری و پس از آن بازدید گردشگران انجام می شود.
مرزبان گفت: روز یکشنبه ۲۳ مهر ماه با همکاری ادارات، اهالی و دهیاران روستاهای احمدآباد و باغ شیخ جشنی به مناسبت ثبت جهانی کاروانسرای عبدالغفار خان خلج برگزار و لوح ثبتی جهانی را به مالکان تقدیم می شود.
این بنای تاریخی که به وسعت حدود چهار هزار و ۸۰۰ متر مربع است که به علت تزیینات و تکنولوژی خاص ساخت آن آخرین نسل از کاروانسراهای تاریخی ایران است.
این اثر دارای چهار ایوان و ۲۴ حجره، چهار شترخانه مجزا و به لحاظ تناسبات معماری و چینش فضاها یکی از کاروانسراهای منحصر به فرد ایران است.
شهرستان ساوه دارای ۴۳۰ اثر تاریخی شناسایی شده بوده که تاکنون ۱۳۰ مورد از آنها در فهرست آثار ملی و یک مورد نیز در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.