" سعید زارع " روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ثبت اسناد و پروندههای مختلف استان در سامانه اسناد و کتابخانههای ملی کشور نقش مهمی در حفظ و نگهداری آنها و موجب دسترسی راحتتر علاقهمندان و نخبگان برای انجام فعالیتهای پژوهشی داشته که سالیانه ادامه دارد.
وی به سایر اقدامات این اداره کل در سالجاری اشاره کرد و ادامه داد: فهرست نویسی ۳۰۱۱ پرونده معادل بیش از ۸۳ هزار برگ توسط کارشناسان، واسپاری ۲۵۷ عنوان کتاب چاپی معادل ۵۱۵ نسخه و هشت مترمربع از فضای ادارات طی فرآیند تعیین تکلیف اوراق امحایی دستگاهها، آزاد سازی شد.
این مسئول بیان کرد: ۴۴ کارتن معادل ۷۴۷ پرونده از ادارات دولتی به سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان منتقل و هفت جلد کتاب معادل ۱۷۸ برگ آمار اوراق اهدایی به این سازمان در سالجای است که به دلیل اهمیت موضوع تا پایان سال پیگیری میشود.
زارع گفت: انجام هفت مصاحبه در حوزه تاریخ شفاهی، ارائه هشت هزار و ۶۹۲ برگ خدمات از اسناد به پژوهشگران، اهدای ۴۰ عنوان کتاب به مناطق محروم معادل ۱۰۰ نسخه و برپایی نمایشگاهها از اسناد مختلف در مکانهای عمومی برای بازدید مردم انجام شد.
وی بیان کرد: تولید ۴۴ خبر در سطح رسانههای مختلف گروهی، برگزاری هفت نمایشگاه از جمله نمایشگاه اسناد قرآنی در محل نمایشگاههای بینالمللی یزد، نمایشگاه دهم فروردین و اسناد علوم قرآنی در محل مسجد حظیره و همچنین نمایشگاه گزیده اسناد تاریخی که مورد اقبال قرار گرفت.
اسناد ملی شناسنامه و هویت ملی هر کشور است و مهمترین منابع پژوهش در زمینه سیر تحولات تاریخی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی محسوب میشوند و ایرانیان همواره در حفظ و نگهداری اسناد کوشا بوده و سنت نگهداری و حفاظت از اسناد و مدارک دولتی در این کشور از دیرباز رایج و دارای ریشههای دیرین در فرهنگ این مرز و بوم است.
استان یزد با قدمت و پیشینهای تاریخی چند هزار ساله دارای مشاهیر و شخصیتهای علمی و تاریخی است که آثار مکتوب ارزشمند بیشماری در گوشه و کنار یافت میشود و حفظ و نگهداری آن و برای فعالیتهای پژوهشی کاری ضروری و همکاری مردم و مسئولان را بیش از گذشته طلب میکند.
جمع آوری اسناد مکتوب و کتب خطی و همچنین بایگانی اسناد ادارات و دستگاههای مختلف از عمده وظایف مهم این مرکز در استان است جمع آوری اسناد مکتوب و کتب خطی و همچنین بایگانی اسناد ادارات و دستگاههای مختلف از عمده وظایف مهم این مرکز در استان است و با توجه به قدمت تاریخی و پیشینه تاریخی و فرهنگی یزد و به ویژه شهر دارالعباده نیاز است که با تلاش و حمایت مسئولان استان در زمینه تخصیص زمین و تجهیز یک ساختمان هوشمند برای بایگانی اسناد و موزه اسناد برای حفظ اسناد تاریخی، استان به جایگاه واقعی برسد.
استان یزد ۲ هزار و ۲۷۰ هکتار بافت تاریخی و با حدود ۶ هزار اثر شناسایی شده تاریخی ، فرهنگی و چشم اندازهای طبیعی دارد که تاکنون حدود یکهزار و ۹۰۰ اثر آن به ثبت ملی رسیده است.
شهر یزد به عنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان دارای بافت تاریخی ارزشمندی است و با عناوینی همچون شهر بادگیرها، کار و کاریز و کاهگل، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسینیه ایران، شهر دوچرخهها، قنات، قنوت ، قناعت ،آتش و آفتاب شناخته میشود
استان یزد یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفر جمعیت دارد که ۸۵ درصد در ۲۴ شهر و بقیه در روستاها و آبادیها زندگی میکنند و مرکز استاد و کتابخانه ملی استان یزد در خیابان آیت الله کاشانی، کوچه مسجد ارشاد و جنب هنرستان فنی شهید چمران قرار دارد.