یاسوج- ایرنا- طبق اعلام متولیان اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد، امسال سهم تسهیلات مشاغل خانگی استان یک هزار و ۳۰ میلیارد ریال بوده است که این اعتبار باید تا پایان آبان ماه جذب شود اما امروز در نشست بررسی تسهیلات مشاغل خانگی مشخص شد بانک های عامل تنها مبلغ اندکی به متقاضیان پرداخت کرده اند و حتی عملکرد برخی از آن ها هم صفر بود.

به گزارش ایرنا، در طرح مشاغل خانگی، با ارائه تسهیلات اندک به افراد به ویژه زنان خانه دار می توان کسب و کارهای پردرآمدی برای آنان راه انداخت و با کم ترین هزینه شاهد رونق تولید و اشتغالزایی بود.

بدون تردید هر نوع از فعالیت های مرتبط با مشاغل خانگی موجب بروز تحولات اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی در شهر ها و روستا ها می شود و ایجاد این کسب و کارها پیامدهای قابل تامل زیادی از قبیل کاهش آسیب های اجتماعی، بهبود وضعیت سلامت و بهداشت مناطق مختلف، توانمند سازی روستایی و کاهش مهاجرت در پی دارد.

داستان تسهیلات مشاغل خانگی استان کهگیلویه و بویراحمد سر درازی دارد زیرا سال گذشته برای مدت چند ماه به دلیل برخی تخلفات این سامانه بسته شد و متقاضیان برای مدت ها بلاتکلیف ماندند به گونه ای که محمود کریمی بیرانوند معاون توسعه کار آفرینی و اشتغال وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی در بازدید سرزده شهریورماه از این اداره کل در استان تاکید کرد که بروز تخلف در پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی اثبات شده است.

وی اعلام کرده بود که پس از بازرسی پرونده‌های متقاضیان و عملکرد بانک‌های عامل استان، این تخلفات ناشی از فرایند معیوب پرداخت تسهیلات و نظارت ضعیف متولیان در این زمینه است.

در نشست بررسی تسهیلات مشاغل خانگی استان هم که شامگاه امشب برگزار شد معلوم شد پای بانک ها در پرداخت این تسهیلات می لغزد و حتی عملکرد بانک هایی همچون ملی، پست بانک صفر است و این امر نگران کننده است.

مدیرکل اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد در نشست بررسی تسهیلات مشاغل خانگی استان، گفت: به دلیل عملکرد ضعیف اداره کل کار در سال گذشته درخصوص تسهیلات مشاغل خانگی، امسال تنها یک هزار و ۳۰ میلیارد ریال به استان اختصاص یافته است، در حالی که استان هایی همچون لرستان بیش از سه هزار میلیارد ریال تسهیلات مشاغل خانگی دارند.

نوذر شبرنگ افزود: در صورتی که بانک های استان بتوانند تا پایان آبان ماه پرداختی های خود را تکمیل کنند و اعتبارات را جذب کنند می توانیم اعتبارات جدیدی جذب کنیم.

وی ادامه داد: سهم بانک توسعه تعاون ۹۶ میلیارد و ۷۴۰ میلیون ریال، رفاه ۸۶ میلیارد و ۱۰ میلیون ریال، پست بانک ۶۴ میلیارد و ۴۸۰ میلیون ریال، بانک ملی ۱۴۰ میلیارد ریال، صادرات ۱۶۱ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال و تجارت ۱۶۱ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال، ملت ۱۶۰ میلیارد ریال و قرض الحسنه مهر ایران هم ۱۶۱ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال بوده است.

مدیرکل اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: افرادی که بانک ملی معرفی شده اند ۵۲ نفر معادل ۳۵ میلیارد ریال بوده اند که پرداختی این بانک صفر بوده است.

شبرنگ ادامه داد: به بانک صادرات پرونده ۱۸۹ نفر معادل ۱۰۰ میلیارد ریال معرفی شده اما دریافتی آن ها صفر است و بانک مذکور پرداختی نداشته است.

وی عنوان کرد: بانک ملت ۵۵ نفر معادل۳۰ میلیارد ریال است و پرداختی شان به ۳۲ نفر انجام شده است و بانک تجارت ۶۲ نفر معادل ۶۰ میلیارد ریال که تنها به ۶ نفر متقاضی تسهیلات پرداخت شده است.

مدیرکل اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: پرونده ۱۵۰ نفر معادل ۷۰ میلیارد ریال تسهیلات هم به پست بانک معرفی شده که هیچ پرداختی برای تسهیلات مشاغل خانگی انجام نشده است.

شبرنگ ابراز کرد: بانک توسعه تعاون ۵۵ میلیارد ریال پرداختی داشته و ۹۶ پرونده نیز آماده پرداخت دارد و بانک قرض الحسنه مهر ایران هم از مجموع ۱۲۰ میلیارد ریال تنها ۳۵ میلیارد ریال پرداختی داشته است.

وی در انتقاد از بانک های استان، عنوان کرد: برخی از بانک های استان پرداختی داشته اند اما پرداختی ها را در سامانه مشاغل خانگی ثبت نشده است.

معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: بیش از هشت بانک در استان در خصوص پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی تعهدات دارند اما عملکرد برخی از بانک ها قابل قبول نیست.

سید احسان عسکری افزود: پست بانک و بانک ملی هیچ پرداختی نداشته اند و مابقی هم حدود ۵۰ درصد تعهدات خود را عملیاتی کرده اند.

وی تصریح کرد: بانک رفاه با ۱۱۰ میلیارد ریال پرداختی تسهیلات مشاغل خانگی، بیش از میزان پیش بینی شده پرداختی داشته است.

برخی بانک های استان در پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی، مطلقا عملکرد نداشته اند که می طلبد این بانک ها تلاش چند برابری داشته باشند و همه بانک های عامل نیز تا نیمه آذرماه همه پرونده های ابلاغی را پرداخت کنند.

معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه وبویراحمد گفت: اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مسئولیت تشکیل تیم نظارت بر اجرای طرح مشاغل خانگی را دارد و مدیرکل سرمایه گذاری استانداری نیز این موضوع را مورد پیگیری قرار دهد.

مدیرکل سرمایه گذاری استانداری کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: ۶۱ درصد اطلاعات در سامانه رصد ثبت شده است و استان در این سامانه رتبه شانزدهم را کسب کرده که از پیش بینی ها عملکرد بهتری داشتیم.

محسن ضامن فر افزود: سال گذشته در پرداخت تسهیلات تبصره ۱۶ وضعیت خوبی داشتیم اما چون تسهیلات مشاغل خانگی جذب نشد متهم می شویم که همه تسهیلات برگشت خورده است.

وی تاکید کرد: میزان تعهد اشتغال سال جاری افزون بر ۱۰ هزار و ۱۸۰ شغل می باشد که همه تلاش بر این است زمینه این میزان اشتغال فراهم شود.

به گزارش ایرنا، نرخ بیکاری به درصد جمعیت فعالی که شغل ندارند و به دنبال کار هستند، گفته می‌شود. نرخ بیکاری استان کهگیلویه و بویراحمد در تابستان ۱۴۰۲ برابر با ۷.۷ درصد بوده است که نسبت به تابستان ۱۴۰۱ (۸.۷ درصد)، کاهش یافته است. این کاهش نشان می‌دهد که در یک سال اخیر، میزان بیکاری در این استان کمتر شده است.

نسبت اشتغال به درصد جمعیت فعالی گفته می‌شود که شغل دارند. نسبت اشتغال استان کهگیلویه و بویراحمد در تابستان ۱۴۰۲ برابر با ۳۰ درصد بوده است که نسبت به تابستان ۱۴۰۱ (۳۱ درصد) افزایش یافته است. این کاهش نشان می‌دهد که در یک سال اخیر، میزان اشتغال در این استان کاهش یافته است.

نرخ مشارکت اقتصادی به درصد جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر گفته می‌شود که در نیروی کار قرار دارند. نرخ مشارکت اقتصادی استان کهگیلویه و بویراحمد در تابستان ۱۴۰۲ برابر با ۳۲.۵ درصد بوده است که نسبت به تابستان ۱۴۰۱ (۳۴ درصد)، کاهش یافته است. این کاهش نشان می‌دهد که در یک سال اخیر، میزان مشارکت اقتصادی در این استان کاهش یافته است.

نرخ بیکاری استان کهگیلویه و بویراحمد در مقایسه با سایر استان‌های کشور در سطح متوسطی قرار دارد. این استان از نظر نسبت اشتغال در سطح پایین‌تری نسبت به سایر استان‌های کشور قرار دارد. این امر نشان می‌دهد که در این استان، فرصت‌های شغلی کمتری برای جمعیت فعال وجود دارد. از نظر نرخ مشارکت اقتصادی، استان کهگیلویه و بویراحمد در سطح متوسطی قرار دارد. این امر نشان می‌دهد که در این استان، جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر نسبت به سایر استان‌ها، تمایل بیشتری به مشارکت در نیروی کار دارند.