بیرجند - ایرنا - یکی از اقدامات شاخص دولت در جهت رشد تولید و اشتغال، ایجاد زیرساخت‌های لازم برای معادن بوده که با توجه به گستردگی فعالیت‌های معدنی در شهرستان طبس برخی از این اقدامات در ۲ سال گذشته بعد از سه دهه رقم خورده است.

به گزارش ایرنا، معدن یکی از پیشران‌های اقتصادی و محورهای توسعه در استان خراسان جنوبی تعیین شده، بر همین اساس دولت سیزدهم به توسعه صنایع معدنی در این استان و فراهم کردن زیرساخت‌های لازم توجه ویژه داشته است.

شهرستان طبس با داشتن ۷۶ درصد ذخایر زغال‌سنگ کشور، سهم قابل توجهی در تولید منطقه‌ای و ملی این ماده اولیه باارزش دارد و ظرفیت تولید واحدهای معدنی منطقه با اجرای طرح‌های توسعه‌ای در ۲ سال اخیر رو به افزایش بوده است.

رئیس جمهور سومین سفر دور اول سفرهای استانی خود در خراسان جنوبی را از شهرستان طبس آغاز کرد و در بازدید از معادن زغال‌سنگ گفت: معادن شهرستان طبس زمینه توسعه فراوانی دارد و باید زیرساخت‌های آن تکمیل شود که اگر این منطقه و معادن آن درست توسعه پیدا کند، نیاز کشور برطرف می‌شود و نیازی به واردات نداریم و اینجا این استعداد را دارد.

آیت الله سید ابراهیم رییسی، تحقق این موضوع را منوط به ۲ شرط اساسی دانست و اظهار داشت: اول اینکه زیرساخت‌ها باید تکمیل شود و معتقدم کارگرانی که اینجا کار می‌کنند باید حقوقشان پرداخت شود و حقی از آنان ضایع نشود.

آثار سفرهای استانی

ایجاد زیرساخت‌های معادن و صنایع معدنی منطقه توسط دولت شامل خط ریلی، راه دسترسی، برق، آب، مخابرات، پایگاه امداد و نجات از مهمترین درخواست‌های مطرح شده در این بازدید بود و توسعه معادن در سفر دوم رئیس جمهور نیز مورد تاکید قرار گرفت.

یکی از موارد مطرح شده از سوی کارگران در دیدار بی‌واسطه با رئیس جمهور وضعیت نامطلوب محل اسکان و خوابگاه‌های آنان در محل معادن بود که آیت الله رییسی برای رسیدگی به این وضعیت ۲۰ روز مهلت تعیین کرد.

همچنین چند پروژه زیربنایی پس از سفر رئیس جمهور با سرمایه‌گذاری ایمیدرو در منطقه معدنی طبس آغاز شده که احداث بزرگترین پایگاه امداد و نجات معادن شرق کشور از جمله آنهاست.

جمعی از خبرنگاران و فعالان فضای مجازی خراسان جنوبی که بتازگی در تور رسانه‌ای راهیان پیشرفت راهی طبس شدند، روند توسعه زیرساخت‌های معدنی در این منطقه را از نزدیک مشاهده کردند تا آنها این پیشرفت‌ها را برای مردم روایت کنند.

شتاب طرح‌های توسعه‌ای در ۲ سال اخیر

مدیر مجتمع معادن زغال‌سنگ شهرستان طبس در این باره گفت: منطقه معدنی طبس یکی از مناطق راهبردی برای دولت محسوب شده از همین رو طرح‌های توسعه‌ای در ۲ سال اخیر شتاب بیشتری گرفته است.

محمد جوادیان افزود: ساخت معدن تمام مکانیزه که منجر به افزایش اشتغال و پذیرش نیروی انسانی بیشتر است می‌تواند منطقه معدنی طبس را آبستن حوادث خاص کند از همین رو ایمیدرو اقدام به ساخت بزرگترین پایگاه امداد و نجات شرق کشور کرده که در نوع خود بی نظیر است.

وی با بیان اینکه بالغ بر هزار میلیارد ریال اعتبار در این پروژه هزینه شده یا در حال هزینه است گفت: این پروژه از سال گذشته آغاز شد و تاکنون ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته که پیش بینی می‌کنیم تا پایان سال به بهره‌برداری برسد.

مدیر مجتمع معادن زغال‌سنگ شهرستان طبس ادامه داد: وسعت پروژه ۱۵ هزار متربع مربع بوده که زیربنای آن در چهار هزار متر مربع به شکل مجهز احداث شده به طوری که بخش درمان، آتش نشانی، اطفای حریق و محل فرود بالگرد پیش بینی شده است.

پایگاهی به شکل یک بیمارستان کوچک

وی کارکرد این پایگاه امداد و نجات را واکنش سریع نسبت به حوادث احتمالی در معادن عنوان کرد و گفت: اگرچه هر معدن تیم امداد و نجات دارد اما فرماندهی عملیات به عهده این پایگاه خواهد بود تا بتوان به شکل مناسب حوادث را پوشش داد. این پایگاه به شکل یک مینی بیمارستان است که ظرفیت بستری کامل ۱۵ نفر را داشته و اتاق عمل و آی. سی. یو نیز دارد.

جوادیان افزود: شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران بازوی اجرایی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران بوده که برای اجرای این پروژه‌ وارد کار شده و افتخاری برای دولت است که چنین پروژه‌ای در منطقه راهبردی ذغالی اجرا می‌شود.

وی بیان کرد: با پیش بینی بخش‌های آموزشی در پایگاه امداد و نجات تلاش شده که پیشگیری از حوادث را به طور جدی دنبال کنیم همچنین ساختمان آتش نشانی در ۷۰۰ متر مربع زیربنا احداث شده که تجهیز آن در حال پیگیری است.

مدیر مجتمع معادن زغال‌سنگ شهرستان طبس، گازگرفتگی و ریزش معدن را از حوادثی عنوان کرد که فراوانی بیشتری در مناطق معدنی داشته است و گفت: ۲ دستگاه آتش نشانی هم برای این پایگاه در نظر گرفته شده که هر خودرو حدود ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

توسعه زیرساخت‌های معدنی بعد از سه دهه

اما فرماندار ویژه طبس گفت: علاوه بر اینکه ساخت پایگاه امداد و نجات یک ضرورت برای شهرستان طبس بود در دیگر زیرساخت‌های معدنی این شهرستان نیز دولت سیزدهم سرمایه‌گذاری‌های خوبی داشته که حجم آن بالغ بر ۱۰ هزار میلیارد ریال است.

علی اکبر رحیمی با بیان اینکه زیرساخت های آب و برق در معادن طبس مربوط به دهه ۷۰ است افزود: سرمایه‌گذاری‌های دولت سیزدهم در زمینه توسعه زیرساخت آب، برق و جاده بوده همچنین هزار میلیارد ریال برای تکمیل پایگاه امداد و نجات هزینه شده است.

وی ایجاد این زیرساخت‌ها را در راستای رشد تولید ضروری خواند و گفت: همه این اعتبارات از منابع داخلی ایمیدرو هزینه شده و هیچ مشکلی از لحاظ اعتباری نداریم.

معاون استاندار و فرماندار ویژه طبس با اشاره به احداث ۲۰ کیلومتر جاده در حوزه معادن طبس گفت: در حال حاضر حدود ۱۰۰ دستگاه اتوبوس در این جاده کارگران معادن را جابه‌جا می‌کنند که تردد در مسیر خاکی ۴۰ تا ۵۰ دقیقه طول می‌کشد و موجب اتلاف وقت کارگران شده لذا با بهره‌برداری از جاده آسفالت زمان تردد کاهش خواهد یافت.

وی اظهار کرد: ایمیدرو برای ساخت این جاده سه هزار میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته، از اوایل سال ۱۴۰۱ مطالعات آن انجام و حدود یک سال است که عملیات اجرایی شروع شده و امیدواریم تا سال آینده به بهره‌برداری برسد تا دغدغه‌های کارگران به لحاظ تردد رفع شود.

رحیمی افزود: پروژه انتقال برق و آب از دیگر زیرساخت‌هایی است که در حال انجام است و براساس تعهداتی که دولت دارد ۶ تا هفت هزار نفر در این معادن مشغل کار هستند یا در آینده به کارگیری می‌شوند که باید به نیازهای آنان پاسخ داد.

به گفته وی ایمیدرو برای معدن مکانیزه نیز حدود ۶۰ هزار میلیارد ریال هزینه می‌کند و از ماه آینده فعالیت زیرزمینی آن شروع خواهد شد.

زیرساخت برق معادن در حال توسعه است

فرماندار ویژه طبس تصریح کرد: زیرساخت برق معادن از سال ۱۳۷۶ توسعه‌ای نداشته و پاسخگویی گستردگی معادن نیست لذا برای رفع این مشکل انتقال برق از پست گلشن دنبال می‌شود.

پهنه وسیع خراسان جنوبی سرشار از مواد معدنی است اما شهرستان طبس در این زمینه ویژگی‌های منحصر به‌فرد دارد و حوضه زغالدار طبس با وسعتی بالغ بر ۳۰ هزار کیلومتر مربع و ذخیره اکتشافی بیش از ۷۵ میلیارد تن زغال‌سنگ کک‌شو و حرارتی، غنی‌ترین و بزرگترین ناحیه زغالی ایران محسوب می‌شود.

ناحیه پروده نیز با وسعت هزار و ۲۰۰ کیلومتر مربع و ذخیره زمین‌شناسی ۱.۱ میلیارد تن زغال‌سنگ کک‌شو یکی از چهار ناحیه زغالی طبس است که مقصد سفر خبرنگاران خراسان جنوبی در تور رسانه‌ای "راهیان پیشرفت" شد تا با همراهی فرماندار ویژه طبس، مدیرکل حوزه استاندار و روابط عمومی استانداری خراسان جنوبی و مسئول بسیج رسانه استان پیشرفت‌های این منطقه معدنی را روایت کنند.

به گفته مسئولان محلی از ابتدای استقرار دولت سیزدهم تاکنون بسیاری از پروژه‌های تعطیل و نیمه‌فعال در شهرستان طبس به فعالیت صد درصد رسیده است.

استان خراسان جنوبی ۱۱ شهرستان دارد و مرکز شهرستان طبس در ۲۷۰ کیلومتری غرب بیرجند است که چند استان کشور را به هم متصل می‌کند و دارای ژئوپارک جهانی است.

این استان سال ۱۳۸۳ از تقسیم خراسان به سه استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی و خراسان شمالی تاسیس شد.