به گزارش خبرنگار ایرنا از نیویورک، همزمان با هجدهمین روز از درگیری ها میان گروههای مقاومت فلسطین و رژیم اسرائیل، شورای امنیت سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی برابر با ۲۴ اکتبر ۲۰۲۳ و دوم آبان ماه جاری، نشستی را در سطح وزرای خارجه به ریاست دوره ای برزیل برگزار کرد که آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل نخستین سخنران بود.
گوترش در این نشست هشدار داد: وضعیت خاورمیانه به صورت ساعتی وخیم تر می شود. جنگ در غزه بیداد می کند و خطر گسترش آن در سراسر منطقه وجود دارد. تفرقه و اختلاف جوامع را نابود می کند. تنش یک تهدید است. با این حال، اصل احترام و حمایت از غیرنظامیان باید رعایت شود.
دبیرکل سازمان ملل گفت: من اقدامات وحشتناک و بیسابقه ۷ اکتبر حماس در اسرائیل را به صراحت محکوم کردهام. هیچ چیز نمی تواند قتل عمدی، مجروح کردن و ربودن غیرنظامیان یا شلیک راکت را توجیه کند. با همه گروگان ها باید رفتاری انسانی کرد و آنها بلافاصله و بدون قید و شرط آزاد شوند.
اما آنچه باعث خشم اسرائیلی ها شد، این بخش از اظهارات گوترش بود. دبیر کل سازمان ملل تصریح کرد: همچنین مهم است که بدانیم حملات حماس در خلاء و ناگهانی رخ نداده است. مردم فلسطین ۵۶ سال در معرض اشغال خفه کننده قرار گرفته اند. سرزمین آنها به طور پیوسته توسط شهرک ها بلعیده شده و گرفتار خشونت شده است. اقتصاد آنها خفه شده؛ مردم آنها آواره و خانه هایشان ویران شده است. امید آنها به یک راه حل سیاسی برای حل مشکلات آنها نابود شده است.
گوترش تاکید کرد: اما نارضایتی مردم فلسطین نمی تواند حملات وحشتناک حماس را توجیه کند. این حملات وحشتناک نمی تواند مجازات دسته جمعی مردم فلسطین را توجیه کند. جنگ ها قانون دارند. ما باید از همه طرف ها بخواهیم که به تعهدات خود در چارچوب بین المللی پایبند باشند و به آنها احترام بگذارند. در اجرای عملیات نظامی مراقب باشند تا از جان غیرنظامیان محافظت کنند و به بیمارستان ها احترام بگذارند و از آنها محافظت کنند و از حمله به تاسیسات سازمان ملل که به بیش از ۶۰۰ هزار نفر فلسطینی پناه داده اند احترام بگذارند .
عصبانیت تل آویو از اظهارات دبیرکل سازمان ملل
بلافاصله پس از این سخنان گوترش درباره دلایل عملیات حماس در هفتم اکتبر، الی کوهن وزیر خارجه رژیم اسرائیل نیز در نشست امنیت درباره غزه در سخنانی شدید اللحن علیه گوترش خطاب به وی گفت: «آقای دبیرکل شما در چه دنیایی زندگی می کنید؟ این قطعا این دنیای ما نیست.»
وزیر خارجه رژیم اسرائیل با تاکید بر اینکه اسرائیل در این جنگ با نابودی حماس، «پیروز» خواهد شد، گفت: «مخالف برقراری آتشبس با کسانی هستیم که برای کشتن اسرائیلیها قسم خوردهاند. ما آغازگر نبودیم و این جنگ بر ما تحمیل شده است.»
وزیر خارجه اسرائیل در واکنش شدید به موضع دبیرکل سازمان ملل متحد درباره غزه گفت که در اعتراض به این موضع دبیرکل سازمان ملل، با گوترش دیدار نخواهد کرد.
گلیعاد اردان سفیر و نماینده اسرائیل که از این سخنان دبیرکل سازمان ملل عصبانی بود، مدعی شد: او شایستگی رهبری و دبیر کلی سازمان ملل را ندارد و فوری باید استعفا دهد . گفتوگو با این افراد که با عاملان جنایات علیه «اسرائیلیها» همدردی میکنند، هیچ فایدهای ندارد.
الی کوهن وزیر خارجه رژیم اسرائیل همچنین در حالیکه با خانواده برخی اسرای اسرائیلی در سازمان ملل حضور یافته بود، در سخنانی در جمع خبرنگاران در مقر سازمان ملل در نیویورک با عصبانیت از اظهارات گوترش مجددا گفت: آنتونیو گوترش نماینده کشورها و اعضای مهم سازمان ملل نیست.
وزیر خارجه اسرائیل ادامه داد: آمریکا، انگلیس، آلمان و سایر کشورها اسرائیل را حمایت و حماس را به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته اند.
وی مدعی شد: ما هیچگاه به کودکان، زنان و غیرنظامیان حمله نکردیم. ما تنها به مواضع حماس حمله می کنیم. ما از مردم خود در مقابل راکت ها محافظت می کنیم اما حماس از مردم برای محافظت از راکت های خود استفاده می کند.
وزیر خارجه رژیم اسرائیل در ادامه مواضع خصمانه اش علیه ایران نیز ادعا کرد: «بدون شک یکی از اهداف حمله تروریستی به اسرائیل، صدمه به روند صلح در منطقه ما بود. این حمله بر این واقعیت تاکید می کند که اسرائیل و اکثر کشورهای عرب منطقه با یک تهدید مشترک مواجه هستند که آن هم ایران و سازمان های تروریستی آن است. بنابراین عادی سازی روابط با کشورهای عربی مطمئنا زمان بر خواهد بود زیرا ما در جنگ هستیم. اما آنها نخواهند توانست به این هدف دست یابند.»
بنی گانتس عضو کابینه جنگ اسرائیل و رهبر حزب «اردوگاه ملی» نیز در واکنش به اظهارات گوترش گفت: «روزگاری که دبیرکل سازمان ملل از تروریسم حمایت کند، برای همه دنیا روزگاری سیاه و تاریک خواهد بود و هیچ توجیهی برای کشتار غیرنظامیان وجود ندارد و کسی که در طرف درست تاریخ قرار نگیرد، مجازات خواهد شد و کسی که تروریسم را توجیه کند، شایسته نیست که به اسم جهانیان سخن بگوید!».