ساری- ایرنا- رشد آمارهای آبی در مهر پُرباران مازندران سبب سیراب شدن دشت ها و آب‌بندان‌ها و در ورای آن سفره آرایی رنگین تر از سال گذشته برای پرندگان مهاجر در استان شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ورود پرندگان مهاجر زمستان‌گذران به آب‌بندان‌ها و تالاب‌های مازندران از اواسط شهریور ماه جاری به مازندران آغاز شد و تاکنون حدود ۵۰ گونه از این پرندگان و به تعداد ۲۰ درصد از بالهای پرندگان زمستان گذران به تالاب ها و آبندانهای مازندران رسیدند.

این پرندگان که در تالاب میانکاله، فریدونکنار و آبندانهای استان فرود آمدند به احتمال در هفته های پیش رو بر تعداد آنها اضافه خواهد شد.

باتوجه به این‌که آب‌بندان‌ها، تالاب‌ها و زمین‌های کشاورزی استان در این زمان از سال به خاطر وجود حشره‌ها شرایط تغذیه‌ای مناسبی دارند و پناهگاه مناسبی برای پرندگان هستند، این گوه های جانوری که قصد زمستان‌گذرانی در مناطق مرکزی و جنوبی ایران را دارند برای مدتی کوتاه در این فصل سال مهمان آب‌بندان‌ها و تالاب‌های مازندران می‌شوند.

سال آبی جدید برای مازندران با نوید شرایطی بهتر از سال گذشته آغاز شد. اعداد و ارقام ثبت شده از بارندگی و برخی منابع آبی استان این نوید را می‌دهند که به احتمال شرایط بهتری نسبت به سال آبی گذشته در پیش است. و این سفره رنگی تر از گذشته برای پرندگان مهاجر کارشناسان را به این باور رساند که احتمال حضور تعداد بیشتری از پرندگان مهاجر به مازندران وجود دارد.

مازندران که سه سال اخیر را با خشکسالی پشت‌سر گذاشته و در برخی نقاط استان نیز تنش آبی چالش‌هایی را در تامین آب کشاورزی و آشامیدنی ایجاد کرد، با ثبت آمارهایی مناسب نخستین ماه از سال آبی جدید را به پایان رسانده است. به طوری که گفته می‌شود بارندگی‌ها نسبت به مهر سال گذشته ۱۱۶ درصد بیشتر شده است. اعداد مربوط به آورد رودخانه‌ها و ذخیره ۱۰ سد فعال استان در پایان ماه مهر نیز رشد نسبت به مدت مشابه سال گذشته را نشان می‌دهد.

رشد ۱۱۶ درصدی بارندگی‌ها در مازندران از ابتدای سال آبی جاری –مهر ۱۴۰۲- تاکنون منجر به افزایش ۲۸ میلیون متر مکعبی آب ذخیره شده در مخزن سدهای مازندران شد و مجموع ذخایر سدهای استان در پایان مهر را به ۱۱۰ میلیون متر مکعب رساند.

سال آبی خوب برای مازندران

در این پیوندمدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران گفت: رشد ۱۱۶ درصدی بارندگی‌ها در مازندران از ابتدای سال آبی جاری –مهر ۱۴۰۲- تاکنون منجر به افزایش ۲۸ میلیون متر مکعبی آب ذخیره شده در مخزن سدهای مازندران شد و مجموع ذخایر سدهای استان در پایان مهر را به ۱۱۰ میلیون متر مکعب رساند.

حیدر داوودیان اظهار کرد: خوشبختانه سال آبی در مازندران با ثبت بارندگی‌های خوبی به پایان رسید و شاهد افزایش آمارهای بارندگی در استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم.

وی افزود: میانگین بارندگی مازندران از ابتدای سال آبی جاری تا روز -۲۹ مهر- ۱۰۵ میلیمتر بارندگی داشتیم ۱۱۶ درصد بیشتر از مدت مشابه پارسال و ۴۷ درصد بیشتر از مدت مشابه دوره درازمدت است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران خاطرنشان کرد: در این بازه زمانی یک ماهه با توجه به افزایش بارندگی‌ها، آورد رودخانه‌های استان نیز خوشبختانه بیشتر شد و با ثبت ۱۴۲ میلیون متر مکعب آورد رودخانه‌ها، شاهد افزایش ۷۶ درصدی این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم. البته با عدد میانگین دوره درازمدت هنوز ۱۵ درصد فاصله داریم.

داوودیان با بیان این‌که افزایش بارش‌ها و آورد آب رودخانه‌ها تاثیر مستقیمی بر میزان ذخیره آب در مخزن سدها دارد، گفت: در حال حاضر حجم ذخیره آب در ۱۰ سد فعال مازندران ۱۱۰ میلیون متر مکعب است که حدود ۳۷ درصد مجموع حجم مخزن این سدها را شامل می‌شود. این رقم ۲۸ میلیون متر مکعب بیشتر از آب ذخیره شده مخزن سدهای فعال استان در پایان تابستان امسال و ابتدای سال آبی جاری (آغاز پاییز) است.

وی اظهار کرد: حجم آب ذخیره شده در مخزن سدهای استان نسبت به روز ۲۹ مهر سال ۱۴۰۱ نیز ۱۳ میلیون مترمکعب بیشتر شده و رشد ۱۳.۵ درصدی را نشان می‌دهد. اما این به معنای بازگشت به شرایط عادی آبی نیست. زیرا ذخایر سدهای استان نسبت به ۲۹ مهر ۱۴۰۰ حدود ۲۶ درصد، معادل ۳۸ میلیون متر مکعب کمتر است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران افزود: ذخیره سد شهید رجایی نیز در این مدت یک ماهه از ۲۵ میلیون متر مکعب به ۳۰.۳ میلیون متر مکعب افزایش یافت و از ۱۶ درصد به حدود ۱۹ درصد رسید. در سد آیت‌الله صالحی مازندرانی هم میزان پر شدگی از ۳۲ درصد به ۴۶ درصد رسید و ذخیره ۴۵ میلیون متر مکعبی آب این سد در ابتدای پاییز به ۶۶ میلیون متر مکعب افزایش یافت.

داوودیان، میانگین بارندگی ثبت شده در مازندران طی ۲ روز اخیر را ۱۶ میلیمتر عنوان کرد و گفت: ۳۰ درصد از این میانگین ۱۶ میلیمتری در ارتفاعات مازندران ثبت شد. بیشترین میزان بارندگی روزهای پایانی هفته گذشته نیز در ترتیب در محمودآباد و فریدونکنار با ۱۰۰ میلیمتر و ۴۵.۵ میلیمتر رقم خورد.

سفره مازندران پهن تر از گذشته

رئیس اداره حیات وحش اداره کل محیط زیست مازندران گفت: با توجه به بارش‌های خوبی که با شروع فصل پاییز در مازندران داشتیم شرایط آب گیری مطلوب در دشت ها فراهم شد، و این امر زمینه حضور تعداد بیشتر پرندگان مهاجر به استان را فراهم کرد.

کوروس ربیعی گفت: تمامی آب‌بندان‌ها و دشت‌های مغذی مازندران با سیراب شدن به واسطه بارش‌های خوب آماده پذیرایی از تعداد بیشتر پرندگان مهاجر است.

وی گفت : هرچند سرشماری پرندگان مهاجر طبق تقویم باید اوایل ژانویه و یا اواسط دی ماه انجام شود، اما پیش بینی ما این است با توجه به بارش‌های خوب پاییزی حضور پرندگان مهاجر به مازندران بیشتر از سال گذشته باشد.

ربیعی ادامه داد : تاکنون ۵۰ گونه پرنده مهاجر و به لحاظ تعداد حدود ۲۰ درصد پرندگان زمستان گذران به مازندران رسیدند و مابقی در حال اضافه شدن هستند.

این مقام مسوول با اشاره به اینکه این پرندگان در تالاب میانکاله، فریدونکنار و برخی از آبندانهای مازندران فرود آمدند، بیان داشت : در هفته‌های پیش رو تعداد گونه‌ها و بال‌های بیشتری به مازندران سفر می کنند.

مازندران دارای ۲ تالاب بین‌المللی میانکاله و فریدونکنار و چندین تالاب و آبگیر محلی چون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گل‌پل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.

مازندران همچنین افزون بر ۸۰۰ قطعه آب‌بندان به مساحت ۱۷ هزار هکتار دارد. همه ساله در فصل زمستان۱۰۰ گونه پرنده مهاجر زمستان گذران با جمعیتی حدود ۳۰۰ هزار بال به مازندران مهاجرت می‌کنند.

بر اساس آمارهای رسمی، تاکنون بیش از ۴۹۰ گونه جانوری از رده‌های مختلف مهره‌داران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهی‌ها در زیست‌بوم مازندران شناسایی شده‌اند.

پرندگان با ۳۱۷ گونه از ۵۸ خانواده، پستانداران با ۶۳ گونه و ۱۹ خانواده، دوزیستان با ۹ گونه از ۶ جنس و ۶ خانواده، خزندگان با ۲۶ گونه از ۲۱ جنس و ۱۱ خانواده و ماهی‌ها با ۷۵ گونه بخشی از تنوع زیستی حیات وحش مازندران را تشکیل می‌دهند.