یاسوج- ایرنا- بوی دود و سیاهی دیوارهای گچی خانه‌ها ناشی از بخاری‌های نفتی، صف‌های طولانی و فرسخ‌ها پیمودن راه‌های سنلاخی و سخت‌گذر برای تامین سوخت زمستانی حکایت بسیاری از مناطق روستایی کهگیلویه و بویراحمد بوده است اما اینک به همت خدمات نظام جمهوری اسلامی این راه تا حدود زیادی هموار شده و در آستانه فصل سرما سوخت بیشتر این مناطق تامین شده است.

به گزارش ایرنا، کهگیلویه وبویراحمد هزار و ۶۴۳ روستای دارای سکنه دارد، ۷۹۰ روستا بالای ۲۰ خانوار است و این در حالی است که تاکنون و راهبرد و برنامه اساسی شرکت گاز و حتا در دولت های مختلف گازرسانی به روستاهای بالای ۲۰ خانوار است و هم اینک با توجه به آمارهای ارایه شده حدود ۸۵۰ روستای این استان زیر ۲۰ خانوار و پراکنده هستند.

اگرچه شرکت توزیع وپخش فرآورده های نفتی استان نیز پیش از فرا رسیدن فصل سرما اقدام به تامین سوخت و توزیع نفت سفید میان این روستاها می کند اما از آنجا که شمار زیادی از روستاهای این دیار محروم زیر ۲۰ خانوار جمعیت هستند و بارها در بحث های کارشناسی و بازدیدهای مسئولان اجرایی نیز مردم این مناطق خواهان تامین گاز طبیعی بودند که البته این مهم نیازمند یک برنامه ریزی و اهتمام جدی از سوی دولت و وزارت نفت و یا شرکت ملی گاز ایران است.

بر اساس اعلام شرکت گاز استان کهگیلویه وبویراحمد تاکنون برنامه و راهبرد و اولویت این شرکت گازرسانی به روستاهای بالای ۲۰ خانوار است.

انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ ایران در حالی به پیروزی رسید که با وجود تولید بخش قابل توجهی از نفت و گاز کشورمان در شهرستان گچساران اما ساکنان کهگیلویه و بویراحمد به طور نسبی از گاز طبیعی برخوردار شدند به جز خانواده های ساکن در خانه های سازمانی شرکت نفت سایر افراد به گاز خانگی دسترسی نداشتند.

بیش از ۴۲ درصد جمعیت ۷۲۶ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در روستاهای این استان زندگی می کنند.

ساکنان ۱۷ شهر و یکهزار و ۵۸ روستای کهگیلویه و بویراحمد هم اینک به گازطبیعی و خانگی دسترسی دارند، می توان ادعا کرد که تاکنون ۱۰۰ درصد خانوار شهری و ۸۹ درصد خانوار روستاهای بالای ۲۰ خانوار در استان کهگیلویه و بویراحمد از نعمت گاز بهره‌مند شده‌اند.

کهگیلویه و بویراحمد به لحاظ داشتن مناطق کوهستانی و صعب العبور در کنار وجود منابع طبیعی و محیط زیست بکر و نیز ذخایر نفت و گاز شرایط متفاوتی نسبت به دیگر استان‌ها داراست.

البته به همت جمهوری اسلامی ایران خدماتی همچون آب ، برق، اینترنت و دیگر موارد به دل دورترین و صعب العبورترین روستاها حتی با جمعیت کمتر از ۲۰ خانوار هم رسیده است و اینک مردم روستاهای زیر ۲۰ خانوار استان چشم انتظارند تا طرحی در دولت تصویب شود که شاهد گازرسانی به این مناطق هم باشند تا شاید به مهاجرت معکوس و بهبود معیشت این خانوارها بینجامد.

سرانه گازرسانی برای هر خانوار ۴۵۰ میلیون ریال است که تنها برای روستاهای بالای ۲۰ خانوار اجرا می شود و ساکنان حدود هزار روستای زیر ۲۰ خانوار استان همچنان چشم انتظار گازرسانی به روستاهایشان هستند.

۱۷۰ عامل فروش نفت سفید شناسنامه دار در استان وجود دارد

برخی از اهالی مناطق روستایی و عشایری استان هنوز به شبکه گاز دسترسی ندارند و نیازمند رساندن نفت سفید اند که ۱۷۰ عامل فروش نفت سفید کار سوخت رسانی به این روستاها را انجام می دهند.

یکی از وظایف مهم شرکت فرآورده های نفتی در استان ها تأمین، حمل و نگهداشت فرآورده‌های نفتی است که با توجه به آغاز فصل سرما سوخت رسانی «نفت سفید» به مناطق روستایی و عشایری و شهری فاقد گاز بر عهده آن هاست.

مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد می گوید با توجه به اینکه فروشندگان «نفت سفید» مناطق روستایی و عشایری تحت پوشش اداره‌کل تعاون روستایی و اداره‌کل امور عشایری است، ابتدا درخواست فروشندگان از طریق این ادارات در سامانه صدف بارگذاری می‌شود که در ادامه شرکت پخش فرآورده‌های نفتی بر اساس میزان درخواست آنها سوخت مورد نیاز را در اختیار این فروشندگان قرار می‌دهد.

سالار خشایی افزود: ارسال «نفت سفید» به این مناطق در قالب خرید اعتباری است. به این معنا که در قبال «نفت سفید» هیچ گونه وجهی را دریافت نمی‌کنیم. توزیع نفت سفید بر اساس کارت بانکی سرپرست خانوار است.

ارسال یک میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر نفت سفید به روستاهای سخت گذر

وی تاکید کرد: به دو صورت این سوخت توزیع می‌شود؛ سوخت «نفت سفید» مورد نیاز روستاهای صعب العبور را به شکل یکجا در کارت بانکی سرپرست خانوار ذخیره می‌کنیم. خانوارهای یک تا چهار نفره یک هزار و ۱۰۰ لیتر، خانواره پنج نفره ۲ هزار و ۱۰۰ لیتر نفت سفید سهمیه دریافت می‌کنند. این افراد می‌توانند؛ سوخت‌شان را یکجا و یا به صورت مقطعی دریافت کنند.

مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: روستاهایی که صعب العبور نیستند، ماهیانه سوخت مورد نیاز در اختیار سرپرست خانوار این روستاها قرار می‌گیرد. خانوارهای یک تا چهار نفره ۲۲۰ لیتر و خانوارهای پنج نفره به بالا ۴۴۰ لیتر سهیمه دارند. برداشت ما این است که شاید ماه‌های آبان و آذر به روستاهای صعب العبور نتوانیم سوخت رسانی کنیم، لذا این نوع روستاها را یکجا کارت بانکی سرپرست خانوارها را شارژ می‌کنیم.

خشایی اضافه کرد: این شرکت این آمادگی را دارد به خانوارهای که تاکنون برای دریافت سوخت سفید اقدام نکرده‌اند، از طریق ادارات تعاون روستایی و امور عشایری اقدام کنند تا سوخت آنها را تأمین کنیم.

خشایی بیان کرد: تا به امروز بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر نفت سفید برای روستاهای صعب العبور ارسال و توزیع کردیم که نسبت به مشابه سال گذشته ۹۰ درصد پیشرفت داشتیم. هیچ گونه مشکلی برای حمل و توزیع نداشتیم و آمادگی کامل برای توزیع سوخت مورد نیاز روستاهای استان را داریم.

وی افزود: خانه‌های بهداشت و مدارس روستایی و عشایری برای دریافت سوخت از طریق سامانه صدف اقدام کنند که بعد از تائید دستگاه‌های زیرمجموعه شرکت پخش فرآوردهای نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد سوخت مورد نیاز در اختیار فروشندگان رسمی تعیین شده قرار می‌گیرد و درخواست کنندگان دریافت می‌کنند. هر لیتر نفت سفید ۱۵۰ تومان قیمت دارد.

مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد در ادامه گفت: بیشتر تلاش ما این است که دستگاه‌های دولتی تعاون روستایی و امور عشایر به موقع عمل کنند و درخواست سوخت مورد نیاز جامعه روستایی و عشایری را در اختیار ما قرار دهند تا پیش از نزول هر گونه رحمت الهی که سبب می‌شود راه‌های روستایی مسدود شود، سوخت مورد نیاز را تحویل آنها دهیم.

وی گفت: شرکت پخش فرآوردهای نقتی هیچ گونه مشکلی از نظر تأمین و حمل ندارد. شاید در فصل سرما به دلیل بروز نبودن امکانات امکان خدمات رسانی برای شرکت محدود شود.
 

نقش توزیع نفت سفید در مهاجرت معکوس و جلوگیری از قطع درختان

استان کهگیلویه و بویراحمد ۸۷۴ هزار هکتار جنگل دارد و بلوط بیش از ۷۰ درصد جنگل های استان را پوشش می دهد و در سالیان گذشته به دلیل نبود زیرساخت ها مردم شهر ها و روستاها و مناطق عشایری برای پخت وپز، گرمایش، و بهداشت از هیزم استفاده می کردند.

سالانه حدود چندین هزار درخت بلوط کهنسال با تیشه روستانشینان در مناطق دورافتاده کهگیلویه و بویراحمد نابود می شد و این مساله خسارت زیادی به جنگل های استان وارد کرده بود.

مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد گفت: با توزیع به موقع نفت سفید بین روستائیان و عشایر و مناطق صعب العبور علاوه بر صیانت از جنگل‌ها، تلاش کردیم که دغدغه‌های این بخش از افراد جامعه را مرتفع سازیم.

وی افزود: سعی کردیم در این مدت مسئولیت‌مان به نحو احسن به مردم خدمات رسانی کنیم و اگر ضعفی هم وجود داشته، تلاش کردیم که ضعف‌ها را رفع کنیم.

خشایی بیان کرد: توزیع نفت سفید به مهاجرت معکوس روستاییان در استان منجر شده و جمعیت تحت پوشش افزایش چشمگیر در روستاها داشته اند.

مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: این شرکت با توجه به فرارسیدن فصل سرما آمادگی کامل برای سوخت رسانی به مدارس، خانه‌های بهداشت و روستاهای صعب العبور و عشایری را دارد.

وی ابراز کرد: فروشندگان رسمی سوخت این روستاها و مناطق صعب العبور باید به موقع سوخت مورد نیاز خود را درخواست بدهند تا در حین بارش نزولات آسمانی با مشکل مواجه نشوند.

۱۵۱ روستای کهگیلویه و بویراحمد در دولت سیزدهم گازرسانی شده است

پس از پیروزی انقلاب اسلامی مسوولان برای جبران محرومیت‌های بجا مانده از رژیم طاغوت آستین همت را بالا زدند به طوری که در زمان حاضر ۱۰۳ هزار و ۲۷۰ خانوار شهری و بیش از ۸۳ هزار خانوار روستایی کهگیلویه و بویراحمد از نعمت گاز خانگی برخوردار هستند.

مدیرعامل شرکت گاز استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: گازرسانی روستایی نقش مهمی در توسعه استان و مهاجرت معکوس روستایی دارد که در این راستا حدود دو سال گذشته در دولت سیزدهم ۱۵۱ روستای استان گاز رسانی شدند.

ریحان بهادر عنوان کرد: در حوزه گازرسانی روستایی تاکنون به یک هزار و ۵۸ روستای این استان گازرسانی شده است.

وی افزود: گازرسانی روستایی در این دولت همراه با ۶۴۴ کیلومتر شبکه گذاری فلزی و پلی اتیلن بوده است که بیش از ۴۰ هزار نفر در استان از نعمت گاز طبیعی برخوردار شده اند.

یکی از مهم ترین اهداف و برنامه های گاز کهگیلویه و بویراحمد روستاهای باقیمانده استان در مناطق کوهستانی و سخت گذراست. هم اکنون ۱۸ شهر استان گاز دارند و ۱۰۵۸ روستا به شبکه گاز متصل شده و با تلاش های صورت گرفته در آینده ای نزدیک استان به استان سبز تبدیل خواهد شد.

میزان بهره مندی گاز خانوارهای روستایی شهرستان دنا به ۱۰۰ درصد افزایش یافته اما خدمت رسانی به مردم همچنان ادامه دارد و روستاهای تازه و نیازمند به گاز شناسایی و گازرسانی خواهند شد.

گچساران جزو شهرستان های سبز گازی کشور است و بالای ۹۶ درصد خانوار روستایی شهرستان بویراحمد از نعمت گاز طبیعی برخوردارند.

در آینده ای نزدیک شهرستان بویراحمد به شهرستان سبز تبدیل خواهد شد و تمامی روستاهای این شهرستان گازدار خواهند شد. ضریب نفوذ گازرسانی شهری و روستایی در استان کهگیلویه و بویراحمد بترتیب به ۱۰۰ و ۹۰ درصد رسیده است.

هم اکنون بیش از ۲۲۱ هزار مشترک در استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد.

کهگیلویه و بویراحمد دارای یک هزار و ۶۴۳ روستای دارای سکنه است که ۷۹۱ روستای آن بالای ۲۰ خانوار است.

بیش از ۴۲ درصد جمعیت ۷۲۶ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در روستاهای این استان زندگی می کنند.