مولوی محمد اسحاق مدنی که بیش از ۵۰ سال برای تقریب مذاهب به کشورهای مختلف سفر کرده و تمام همت خود را صرف ایجاد وحدت میان مسلمانان کرده، به خبرنگار معارف ایرنا گفت: بزرگترین مانع پیروزی و سرفرازی مسلمانان نبودن وحدت است. البته مسائل دیگری نیز وجود دارد ولی امکانات ظاهری مسلمانان کم نیست. خدا در طول تاریخ ثروتی اینچنین به مسلمانان نداده است. مثلا اینقدر که کشورهای اسلامی ارتش های مجهزی دارند، تاکنون چنین ارتشی نداشتند و مسلمانان امکاناتی دارند که می توانند خود را از این ذلت نجات دهند ولی تفرقه این امکانات را خنثی کرده است.
وی که تاکنون در بیش از ۵۰ کشور به موضوع وحدت پرداخته، ادامه داد: من برای تبلیغ مساله وحدت در داخل و خارج از کشور سخنرانی کرده ام و تا جایی که توانسته ام به شبهاتی که در این زمینه مطرح شده، پاسخ داده ام تا مسلمانان را قانع کنم که این اختلافات باعث نشود اصل اسلام را از دست بدهیم. این اختلافات در درون امت اسلامی است و در واقع جزو مسائل اساسی نیست. چون خدا و پیامبر ما یکی است و معتقدیم آخرت و قرآن و قبله ما مسلمانان یکی است. اگرچه در مسائلی اختلاف داریم ولی اینها مسائل کلی اسلام نیست.
اسحاق مدنی اضافه کرد: قرار نیست به آرای مذهب دیگران اعتقاد پیدا کنیم و مذهب خود را رها کنیم ولی بهترین کار، احترام به عقاید دیگر مذاهب است تا طرف دیگر نیز احترام بگذاردم. مقصد و هدف شریعت اسلام، وحدت است و اگر جایی ایرادی در وحدت دیدیم، باید آن را کنار بگذاریم که نتیجه وحدت بالاتر است.
وی افزود: اگر ما وحدت داشته باشیم بسیاری از مشکلات حل می شود و در واقع مشکلات جهان اسلام به دلیل همین تفرقه است و دشمن نیز خوب فکر کرده است که دنیای اسلام را دچار تفرقه کند و لذا ما را به جان یکدیگر انداخته است. مثل این که به شیعیان می گویند فلسطینی های اهل سنت، ناصبی هستند و کسانی که چنین سخنان دروغی را میان مسلمانان ترویج می کنند، در واقع مسلمان نیستند.
رئیس شورای عالی مجمع تقریب مذاهب افزود: اوایل انقلاب یک سخنرانی در کنفرانسی در کانادا داشتم که بعد از مراسم یک شیعه به من مراجعه کرد و قیمت قربانی را پرسید که پس از تحقیق و پیگیری گفتم حدود ۳۰۰ دلار و فردای آن روز دیدم همان شیعه به من مراجعه کرد و گفت چون عید قربان نزدیک است، یک گاو نذر کرده و ۳۰۰ دلار به من داد تا در ایران برای او قربانی کنم. اگر این شیعه مرا یک ناصبی می دانست، هیچ وقت نمی گفت که برای حضرت فاطمه زهرا می خواهد قربانی کند. پس مشخص است که او اعتقاد دارد که من حضرت فاطمه زهرا را قبول دارم. اگر مسلمانان این دروغ ها را از بین ببرند، به راحتی به هم نزدیک می شوند.
بهترین حکومت اسلامی در عصر حاضر
وی با اشاره به خدمات انقلاب اسلامی در عصر حاضر گفت: انقلاب اسلامی ایران نواقصی داشته و دارد ولی این اعتقاد من است که این نظام در چنین دوره ای بهترین حکومت اسلامی است. عده ای فقط به دنبال بیان مشکلات و عیب های نظام هستند که من هم آن را انکار نمی کنم که باید اصلاح شود ولی آن منافعی که بوجود آمده، بسیار بیشتر از مشکلات آن است.
این استاد دانشگاه افزود: وقتی انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید، معنویت در بسیاری از کشورهای مورد توجه مردم قرار گرفت؛ حتی در کشورهایی که مسلمان نبودند مردم به روحانیون خود اقبال نشان دادند. مانند روحانیون ادیان غیر آسمانی مثل هندوها و ادیان آسمانی که مورد احترام حکومت های خود قرار گرفتند. کمترین کاری که انقلاب اسلامی کرد این بود که اسم اسلام در جهان زنده و منشاء ارزش ها و خدمات شد.
وی اضافه کرد: اگر وضع مسلمانان در تمام دنیا را ببینید، متوجه می شوید که با گذشته تفاوت بسیاری کرده و توجه بیشتری به معنویت می شود. با این حال برخی این مسائل را نادیده گرفته و فقط قسمت خالی لیوان را می بینند و رسانه ها و فضای مجازی دشمن، همه دست به دست هم داده تا تصویری سیاه از ایران ارائه کنند در حالی که انقلاب اسلامی ایران منشاء بسیاری از برکت ها شد.
اسحاق مدنی افزود: وظیفه همه ما مسلمانان این بوده که هر جایی ایرادی دیدیم، به گفت وگو بنشینیم و ایرادها را بیان کنیم یا اگر جایی مساله شیعه و سنی مطرح می شد، آن ها را توجیه کنیم. ما قبل از انقلاب ارتشی نداشتیم که نام اسلام را بگوید یا رادیو و تلویزیونی نداشتیم که صحبت از اسلام کند و اگرچه در مقابل سایر رسانه ها قوی نیستیم ولی جایی هست که از اسلام دفاع می شود.
وی درباره دینداری مردم قبل از پیروزی انقلاب گفت: به یاد دارم یکی از بزرگان ما قبل از پیروزی انقلاب در روز جمعه صحبت می کرد و فاصله آن با یک مغازه مشروب فروشی حدود ۱۰متر بود و مردم را می دیدیم که از یک طرف مشروب می خریدند و از طرف دیگر عده ای پای سخنرانی یک روحانی بودند. همچنین چادر پوشیدن قبل از انقلاب برای استقبال از شحصیت های زمان شاه ممنوع بود و اگر خانمی چادر داشت، اجازه حضور در آن مجلس را نمی دادند. این اسلام اگرچه مردم در ظاهر لا اله الا الله و محمد رسول الله می گویند ولی وقتی یک دانشمند دینی سخنرانی می کند و در همان نزدیکی مشروب بفروشند، به گونه ای توهین محسوب می شود و این اسلام نیست. ما قبل از انقلاب مسلمان بودیم ولی در همان زمان سفارت اسراییل در کشور ما وجود داشت و فعالیت می کرد.
بسیاری از نویسندگان کتابهای مهم اهل سنت ایرانی هستند
اسحاق مدنی بر رعایت احترام عقاید پیروان مذاهب دیگر تاکید کرد و گفت: گاهی بر اثر بی احترامی، مساله شخصی پیش می آید و زمانی که به کسی احترام نگذاریم، طرف مقابل کاری ندارد که خلاف اسلام عمل کرده ایم یا طبق اسلام و احساس می کند که به شخصیت او توهین شده است که گاهی نیز به درگیری منجر می شود ولی اگر با کمی همت وحدت را عملی کنیم، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
وی افزود: برخی تصور می کنند اگر به مذهب دیگری توهین کنند، مذهب خودشان گسترش پیدا می کند در حالی که اینگونه نیست. در بسیاری از کشورها جنگ شیعه و سنی وجود نداشت ولی از زمانی که جنگ شیعه و سنی پیش آمد، برخی از مساجد چه شیعه و چه سنی خلوت شده است. چون مردم از جان خود می ترسند.
اسلام با زور شمشیر پیروز نشده است
رئیس شورای عالی مجمع تقریب مذاهب تاکید کرد: هیچگاه مذهب با توهین و دشمنی و جنگ پیشرفت نمی کند و دروغ است که می گویند اسلام با زور شمشیر پیروز شده است، در حالی که اسلام را با شمشیر به ایران تحمیل نکردند بلکه فقط سلطه خود را تحمیل کردند ولی می بینیم بسیاری از کتاب های مهم اهل سنت را دانشمندانی ایرانی نوشته اند و کسی را که اعتقاد نداشته باشد نمی توان به نوشتن کتابی وادار کرد. بنابر این طرف، دین اسلام را پذیرفته که توانسته بهترین کتاب را بنویسد. کتاب صحیح بخاری صحیح ترین کتاب اهل سنت است که آن را یک فارسی زبان نوشته و بعد از آن کتاب مسلم است که یک نفر از اهل نیشابور آن را نوشته است.
وی با اشاره به آیه ۲۵۶ سوره بقره گفت: اسلام می گوید لا اکراه فی الدین و کسی را نمی توان به زور مسلمان کرد ولی وقتی مسلمان شد، باید احکام اسلام را بپذیرد. هر مسیحی و هر زرتشتی می تواند در کشور ایران زندگی کند و اگر بخواهید کسی را به زور مسلمان کنید، این اسلام دوامی نخواهد داشت و مردم ایران خودشان اسلام را پذیرفتند.
اسحاق مدنی ادامه داد: در اندونزی که بزرگترین کشور اسلامی است، کسی جهاد نکرده تا مردم آن جا را به زور مسلمان کند، بلکه چند مسلمان یمنی به آنجا رفتند و به تبلیغ دین اسلام پرداختند و چون تاجران خوش حسابی بودند، مردم اندونزی اسلام را پذیرفتند. کشورهای مالزی و هند هم همینطور بوده است؛ به گونه ای که عده ای مسلمان عارف به هند رفتند و اخلاق آن ها در مردم هند اثر گذاشت. لذا دین هیچوقت با جنگ پیش نرفته است. اگر ما اخلاق و رفتار خوبی داشته باشیم، باعث پیروزی اسلام خواهد شد. مسلمانان صدر اسلام با هم اختلاف نظر داشتند ولی به راحتی برای پیشبرد اسلام با یکدیگر همکاری می کردند.