به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، مرتضی توکلی امروز (چهارشنبه) در نشست علمی - تخصصی تبیین ظرفیتها و راهبردهای تحقیقاتی در جنوبگان که در محل پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی برگزار شد به اهمیت جنوبگان از ابعاد مختلف اشاره کرد و اظهار داشت: پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی به عنوان کانون اصلی مطالعات جنوبگان حوزه هایی را که می تواند برای کشور مهم و دستاورد داشته باشد و نقش فزاینده ای با توجه به ظرفیت های علمی خود در این زمینه داشته باشد، معرفی می کند.
وی ادامه داد: این پژوهشگاه از همکاری همه نهادها استقبال می کند و می تواند پشتوانه علمی و تحقیقاتی لازم را در خدمت این نهادها قرار دهد.
رییس پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی به تاسیس مرکز تحقیقات جنوبگان در این پژوهشگاه از سال ۱۳۹۲ اشاره و خاطرنشان کرد: این مرکز در سال های گذشته و از زمان تاسیس با فراز و نشیب هایی روبرو بوده ولی چراغ مرکز روشن مانده است و از زمان تصدی مسئولیت سعی کردم زیرساختهای را که می توان برای فعالیت این مرکز احیا کرد، فراهم کنم.
توکلی یادآور شد: این پژوهشگاه در سه محور اساسی گام هایی را برای تحقیقات در این زمینه انجام داده است؛ محور اول ابلاغ مصوبه ای به دانشگاه های کشور برای حمایت از پایان نامه های کارشناسی ارشد و رساله های دکتری است که در زمینه جنوبگان نوشته می شوند. بر اساس این مصوبه از پایان نامه های کارشناسی ارشد با مبلغ ۱۰ میلیون و رساله های دکتری با مبلغ ۲۰ میلیون تومان حمایت می شود.
وی محور دوم را تقدیر از افرادی دانست که در زمینه مستندسازی دستاوردهای گذشته فعالیت کرده اند و گفت: امروز از دکتر حافظی نویسنده کتاب سفر به جنوبگان قاره یخی و دیگر افراد فعال در این زمینه تقدیر می شود.
رییس پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی ادامه داد: محور دیگر برگزاری کارگاه های آموزشی با حضور پیشکسوتان این حوزه است.
توکلی تاکید کرد: همزمان دست نیاز به سوی همه محققان، نیروهای امنیتی و نیروی دریایی ارتش و سپاه برای انجام تحقیقات ببشتر دراز می کنیم.
رونمایی از کتاب سفر به جنوبگان، قاره یخی و تجلیل از محققان حوزه تحقیقات مطالعات جنوبگان
در ادامه این نشست از کتاب سفر به جنوبگان قاره یخی اثر محمدرضا شکری عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی رونمایی شد.
این کتاب گزارش ۹۹ روز سفر اولین پژوهشگر ایرانی به قاره جنوبگان است.
بر اساس معاهده جنوبگان مصوب ۱۹۵۹ میلادی، جنوبگان با مساحت بیش از ۳۴ میلیون کیلومتر مربع، تمام محدوده جنوبیتر از عرض جغرافیایی ۶۰ درجه جنوبی را در بر می گیرد که شامل قاره قطب جنوب، اقیانوس جنوبی، صفحات یخی، آب ها و جزایر واقع در این منطقه است.
قاره قطب جنوب پنجمین قاره از نظر وسعت با مساحت حدود ۱۴ میلیون کیلومتر مربع است که بیش از ۳۰ درصد از ناحیه جنوبگان را دربرمی گیرد.
همچنین در این مراسم از خدمات مهندس حسین اردکانی پیشکسوت حوزه علوم جوی و دکتر محمدتقی زمانیان محقق در حوزه آموزش و پژوهش در حوزه علوم جوی تجلیل شد.