به گزارش ایرنا، ۲ شعبه از مجموعههای اقتصاد دیجیتال در قالب فعالیت پارکهای ارتباطات و فناوری اطلاعات (فاوا) از سال ۱۴۰۰ در شهر مشهد فعال شده اند که مرکز تحول، خدمترسانی، اشتغالزایی و امیدآفرینی برای جوانان به شمار می روند و در واقع بخش زیادی از توسعه اقتصاد دیجیتال، که فناوری روز دنیا است، به فعالیت این شرکتها بازبسته است.
با توجه به توسعه فناوری اطلاعات در کشور در چند سال گذشته، مشهد از ظرفیت های بالایی در حوزه اقتصاد دیجیتال برخوردار شده و افتتاح این مراکز نقش مهمی در تحول خدمات رسانی حوزه کسب و ایجاد رفاه برای مردم و امیدآفرینی برای جوانان دارد لذا باید تسهیلات لازم در بخش های مختلف برای شرکتهای فعال در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات فراهم شود.
براساس قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوریها و اختراعات مصوب، به نظر می رسد که تمامی شرکتهای مستقر در پارکهای علم و فناوری و پارکهای فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) باید معاف از مالیات عملکرد باشند اما این موضوع تاکنون تنها برای پارکهای علم و فناوری اجرا شده است.
این مطالبه توسط دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی با حضور مسوولان مرتبط مورد بررسی قرار گرفته و راهکارهای لازم نیز در این زمینه اتخاذ شده است که فقط یاری مسوولان کشوری را می طلبد.
رییس دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی مهمترین مطالبه شعب فاوای مشهد از دولت را تسری بهره مندی پارکهای علم و فناوری از معافیت های مالیاتی به پارک های فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) دانست.
هم اینک پارک علم و فناوری خراسان رضوی مستقر در کیلومتر ۱۲ جاده مشهد – قوچان از معافیتهای مالیاتی برخوردار است اما ۶ مرکز دانش بنیان و مراکز رشد وابسته به پارک علم و فناوری استان در مشهد و سایر شهرستانها و همچنین شعبات پارک فاوا در مشهد از این معافیتها بی بهره اند.علی اکبر لبافی گفت: به استناد ماده ۲۸ آیین نامه اجرایی ماده ۹ قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان مبنی بر تجاری سازی نوآوریها و اختراعات و تبصره الحاقی آن، واحدهای فناوری مستقر در پارکهای علم و فناوری که با مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایجاد می شوند، نسبت به درآمدهای حاصل از فعالیتهای مذکور در مجوز که صرفا در پارکهای علم و فناوری تحقق می یابد، از معافیت مالیاتی موضوع ماده ۱۳ قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری – صنعتی برخوردار خواهند بود.
وی اظهار کرد: همچنین به موجب ماده ۴۷ قانون برنامه چهارم توسعه به منظور ایجاد و توسعه شرکتهای دانش بنیان و تقویت همکاریهای بین المللی، اجازه داده می شود واحدهای پژوهشی، فناوری و مهندسی مستقر در پارکهای علم و فناوری برای انجام ماموریتهای محوله از مزایای قانون مناطق آزاد در خصوص روابط کار معافیتهای مالیاتی و عوارض، سرمایه گذاری خارجی و مبادلات مالی بین المللی برخوردار شوند.
وی افزود: بر این اساس شعب پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات مشهد نیز، که یک مجموعه دانشبنیان و نوآور به حساب میآید، خواهان برخورداری از تمام معافیتهای پارکهای علم و فناوری کشور است.
رییس پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات خراسان رضوی نیز گفت: با وجود اینکه این پارک در زمره پارکهای علم و فناوری قرار می گیرد اما از معافیتهای مالیاتی این پارکها برخوردار نیست.
محمدرضا خلیلی افزود: هم اینک پارک علم و فناوری خراسان رضوی مستقر در کیلومتر ۱۲ جاده مشهد – قوچان از معافیتهای مالیاتی برخوردار است اما ۶ مرکز دانش بنیان و مراکز رشد وابسته به پارک علم و فناوری استان در مشهد و سایر شهرستانها و همچنین شعب پارک فاوا در مشهد از این معافیت ها بی بهره اند.
وی اظهار کرد: رییس سازمان امور مالیاتی استان در این زمینه به جای مکاتبه با وزارت علوم با معاونت علمی ریاست جمهوری مکاتبه کرده است در حالی که پاسخ باید از سوی وزارت علوم دریافت شود، با اینکه این موضوع وقفه ای را به وجود آورده است اما پیگیریهای لازم انجام شده و منتظر پاسخ آن وزارتخانه هستیم.
وی بیان کرد: اکنون ۲ سال است که پرونده مالیاتی فاوا در دستور کار سازمان امور مالیاتی است و اکنون اداره کل امور مالیاتی استان برای اخذ این مالیاتها به شرکتهای ما فشار آورده است.
بیشتر بخوانید:
پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات خراسان رضوی مرکز صادرات محتوای دیجیتال میشود
پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات با چند دستگاه در خراسان رضوی تفاهمنامه امضا کرد
شرکتهای فناوری اطلاعات بازوی توانمند در پیشرفت صنایع هستند
عدالت در مالیات، آنچه فعالان اقتصادی خراسان رضوی میخواهند
راهکارها برای حل مشکلات فاوا
دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی پیشنهادهایی را برای حل مشکلات فاوا و بهره مندی آنها از معافیتهای مالیاتی به استناد قوانین و بخشنامه های موجود تدوین کرد و این پیشنهادها در نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان به ریاست استاندار مصوب شد تا در مرکز کشور پیگیری شود.
رییس دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در تشریح پیشنهادهای این دبیرخانه گفت: با توجه به تعریف دقیق سرزمین پارک توسط سرپرست دفتر سیاست گذاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان مرجع ذی صلاح، علاوه بر ساختمان اصلی پارک علم و فناوری در جاده مشهد- قوچان، سایر ساختمانهای پارک از جمله ساختمان پارک فاوا نیز باید مشمول معافیت از مالیات باشند.
لبافی گفت: همچنین پیشنهاد می شود که سازمان امور مالیاتی کشور پیرامون سایتهای مورد تایید وزارت علوم از وزارت مربوطه استعلام گرفته و حسب تشخیص دستگاه متولی و تخصصی موضوع (وزارت علوم) در خصوص تسری معافیت مالیاتی برای واحدهای مستقر شده در خارج از سایت اصلی حداکثر ظرف مدت یکماه مراتب را به اداره کل امور مالیاتی استان برای اجرای معافیت مالیاتی سایر ساختمان های پارک ابلاغ کند.
با توجه به مکاتباتی که صورت گرفته، تا زمان اعلام نتیجه نهایی این موضوع، فعلا همه پروندههای مالیاتی فاوا در هر مرحلهای که قرار داشته، متوقف شده است و پیگیر آن هستیم.وی اضافه کرد: از اداره کل امور مالیاتی استان نیز درخواست می شود که ظرف مدت یک ماه نتایج را به منظور انعکاس به متولیان بخش دولتی و خصوصی به دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان منعکس کند.
در نهایت با پیگیری های انجام شده، مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی نیز آمادگی خود را برای حمایت از این موضوع اعلام کرد و گفت: با توجه به مکاتباتی که صورت گرفته، تا زمان اعلام نتیجه نهایی این موضوع، فعلا همه پروندههای مالیاتی فاوا در هر مرحلهای که قرار داشته، متوقف شده است و ما پیگیر ماجرا هستیم.
شاکر رضا مریدی به آمارهای وصولی مالیات در خراسان رضوی اشاره و بیان کرد: در ۹ سال اخیر، ۶۵ درصد درآمد مالیات بر ارزش افزوده استان از بخش خدمات دریافت شده است، این یعنی بخش اعظم درآمد مالیاتی استان از بخش خدمات گرفته می شود و به بخش تولید ارتباطی ندارد، بی تردید در راستای افزایش درآمد مالیاتی استان، به دنبال فشار بر بخش تولید نیستیم؛ بلکه با شناسایی فرارهای مالیاتی سعی در بهبود وضعیت مالیاتی استان داریم.
وی خراسان رضوی را یکی از شفافترین و پاکترین استانها در حوزه سرمایهگذاری ذکر کرد و گفت: حدود ۹۵ درصد از سرمایهگذاری صورت گرفته در این استان توسط بخش خصوصی انجام شده و این نشاندهنده فعالیتهای مطلوب این بخش در اقتصاد استان است.
مریدی با اشاره به لزوم انتقال پروندههای مالیاتی کسبوکارهای استان که در خارج از آن به ثبت رسیدهاند، گفت: برای انتقال این پروندهها به داخل استان اقدامات خود را آغاز کرده و امیدواریم در ماههای آینده بتوانیم کل اطلاعات شرکتهای استان را جمعآوری کرده و پرونده مالیاتی هر شرکتی که در خارج از خراسان رضوی ثبت شده است را با استفاده از همه ظرفیتهای موجود به استان بازگردانیم.