تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۱

تهران- ایرنا- رویارویی حسن یزدانی و دیوید تیلور به دلیل حساسیت‌هایی که به همراه دارد سبب شده تا کارشناسان اظهارنظرهای متفاوتی داشته باشند که آخرین آن را منصور برزگر مطرح کرده که بسیار جای تامل دارد.

به گزارش ایرنا، منصور برزگر تئورسین کشتی ایران در تحلیل مبارزات یزدانی و دیوید تیلور گفت: همه جا انتظار مدال المپیک از کشتی دارند و باید توجه ویژه‌ای به این رشته شود. کشتی باید در المپیک موفق شود و اگر هم تیلور را نبریم داغی می‌شود که ننگش تا ابد بر پیشانی ما می‌ماند.

استفاده یکی از بزرگان کشتی ایران و جهان از واژه ننگ برای باخت‌های متوالی یزدانی برابر جادوگر آمریکایی شاید بار منفی داشته باشد اما به یقین بزرگ کشتی ایران هیچگاه به دنبال تحقیر پرافتخارترین مدال‌آور کشتی ایران در عرصه‌های جهانی نیست بلکه استفاده از این واژه از سوی وی، بی‌تردید بسیار حساب شده بوده تا از طریق آن بتوان روحیه غیرت و پهلوانی را در اهالی کشتی برانگیخته کند.

همچنین برزگر با استناد به باخت‌های متوالی عملا یک رسالت را متوجه فدراسیون کرد که شما در قبال غیرت ایرانی مسوولیت دارید و نباید المپیک به جولانگاهی برای جادوگر آمریکایی تبدیل شود تا سردار کشتی ایران را ۶ تایی کند.

اما چرا تئورسین کشتی ایران با استفاده از واژه ننگ به دنبال برانگیختی حس غیرت و عبور از تحقیر است؟

برزگر تجربه بیش از ۲ دهه مربیگری در تیم ملی دارد و حضور در پنج دوره بازی‌های المپیک به عنوان سرمربی، می‌توان در شرایط کنونی وی را پیر دانای کشتی ایران دانست. او سرد و گرم روزگار را چشیده و به خوبی واکنش مردم را به باخت‌های یزدانی در برابر تیلور رصد می‌کند. برزگر مانند فدراسیون و کادر فنی به دنبال حواله دادن باخت‌ها به داور یا مصدومیت نیست بلکه با یک نگاه واقع‌بینانه مبارزه این ۲ بزرگ کشتی را رصد می‌کند و از آن ترس دارد که در پیکارهای آتی باخت برابر تیلور به یک رویه عادی برای ورزش ایران و شخص حسن یزدانی تبدیل شود.

برزگر که در گذشته توانسته بود یکی از بزرگان کشتی جهان (کورتانیدزه) را در کمند قهرمان ایرانی (علیرضا حیدری) گرفتار کند و شاگردش خادارتسف نامدار را شکست دهد اکنون با دست گذاشتن روی رگ غیرت یزدانی و فدراسیون‌نشین‌ها به دنبال راهکاری برای عبور از جادوگر آمریکایی است. استفاده سرمربی اسبق تیم ملی کشتی از واژه ننگ به خوبی نشان می‌دهد که او در کنار تئوری‌های ورزش کشتی به خوبی بر مسائل روانشناسی و جامعه‌شناختی تسلط دارد.

تئورسین کشتی ایران یک‌ماه بعد از ضربه‌فنی یزدانی این مطالب را مطرح کرد تا شخصیت خفته رئیس فدراسیون و یزدانی را از خواب پریشان باخت‌های تیلور بیدار کند. او می‌داند که یزدانی با منش پهلوانی خود به دنبال رجزخوانی برای حریف آمریکایی نیست اما یک واقعیت نیز وجود دارد و آن ترس از نام حریف است که بیشتر از تاکتیک‌های تیلور، موجب باخت یزدانی می‌شود.

در کنار برزگر برخی دیگر از کارشناسان کشتی باور دارند که صحبت کردن از تیلور پیش یزدانی موجب به هم ریختن این قهرمان بزرگ خواهد شد که دلیل اصلی شاید واکنش جامعه و علاقمندان باشد که موجب شده تا یزدانی در مقطعی دچار «مقبولیت از دست رفته» شود. اگر بعد از باخت المپیک بسیاری از مردم عنوان «بخندید تا یزدانی گریه نکند» استفاده می‌کردند اما امروز توده‌ها و کسانی که حتی سررشته‌ای از کشتی ندارند به این نتیجه رسیده‌اند که یزدانی طلسم جادوگر آمریکایی شده و حتی بهانه‌جویی‌های کادر فنی و فدراسیون نیز تاثیری در تغییر نظر آنان ندارد.

با این وجود نباید از ناداوری که در دیدار فینال بازی‌های المپیک شد بگذریم که اگر داور یک امتیاز یزدانی را به دلیل دفاع مطلق و به زانونشستن مکرر تیلور به یزدانی می‌دادند و در خاک یزدانی قرار می‌گرفت، شاید نتایج به گونه‌ای دیگر رقم می‌خورد. ضمن اینکه در جهانی بلگراد ۲۰۲۳ یزدانی با وجود آسیب‌دیدگی کتف، در فینال و تا آن اتفاق که منجر به کنده‌کشی، شد، خوب کشتی را اداره کرد.

یزدانی در سال ۲۰۱۷ و در جام جهانی کشتی در کرمانشاه در نخستین تقابل خود با تیلور با ضربه فنی مغلوب شد.

باخت‌های یزدانی به تیلور را می‌شود به ۲ مقطع قبل از المپیک ۲۰۲۰ توکیو و دیدارهای بعد از این رقابت تقسیم کرد. در مرحله نخست بسیاری از مردم باور داشتند این باخت‌ها به خاطر بدشانسی یا تغییر وزن یزدانی بود و در توکیو نیز وی در چند ثانیه پایانی قافیه را واگذار کرد اما قهرمانانه انتقام آن را در اسلو گرفت. اما در مرحله دوم که به ۲ رقابت جهانی ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ بلگراد بر می‌گردد یزدانی برابر تیلور حرفی برای گفتن نداشت تا جایی که در ۲ دیدار چهار امتیاز از رقیب گرفت اما ۱۶ امتیاز را داد و در ثانیه‌های پایانی فینال سال ۲۰۲۳ بلگراد ضربه فنی شد.

۲ باخت متوالی یزدانی در بلگراد یک دگردیسی در نگاه مردم در خصوص نتایج یزدانی ایجاد کرد تا جایی که کشتی دوستان باور دارند که این ۲ شکست مانند نمره ضعیف دانش‌آموزی است که به خاطر یک سری مسائل پیرامونی ایجاد شده اما نتایج ۲ دیدار آخر او دیگر متاثر از متغیرهای پیرامونی نیست بلکه ناشی از قدرت رقیب است که به مرد بی‌حریف وزن ۸۶ کیلوگرم تبدیل شده و حتی برخی باور دارند که یزدانی شاگرد اول این وزن نیست.

اما چرا با وجود این باور برزگر به دنبال پاک کردن لکه ننگ باخت یزدانی برابر تیلور است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت، برزگر با دست گذاشتن بر روی حس غیرت قهرمانان ایرانی به دنبال آن است تا از تحقیر بیشتر یزدانی برابر تیلور پیشگیری کند زیرا به خوبی می‌داند شکست ششم در المپیک برای یزدانی تبعات جبران ناپذیری دارد و ممکن است حتی زندگی قهرمانی او را نیز تحت تاثیر قرار دهد. درست است که یزدانی از لحاظ شمار مدالی پرافتخارترین کشتی‌گیر ایرانی به شمار می‌رود اما کیفیت مدالی وی پائین‌تر از حمید سوریان و عبدالله موحد است.