احمد پرتانی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: عشایر کوچنده استانهای خراسان شمالی و رضوی و سمنان هر ساله با سرد شدن مناطق ییلاقی از اواسط آبان همزمان عشایر بومی ترکمن گلستان به مراتع قشلاقی این استان کوچ میکنند و مدت حضور آنان تا ۱۵ اردیبهشت ماه سال آینده ادامه خواهد داشت.
وی با تاکید انجام تمهیدات لازم برای حضور چندماهه عشایر در مراتع قشلاقی، افزود: هماهنگی لازم با دستگاههای امنیتی و انتظامی برای حفاظت و مراقبت از عشایر در حین تردد به مراتع محل استقرار انجام شد و ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری، دامپزشکی و مراکز بهداشت آماده ارائه خدمات لازم هستند.
سرپرست اداره کل امور عشایر گلستان، مرمت و بهسازی ۴۰ کیلومتر از ایل راهها، تامین هشت هزار تن نهادهای دامی و خریداری ۳۵ آبشخور برای استقرار در مراتع قشلاقی را از جمله اقدامات اجرایی برای فراهم کردن شرایط مساعد کوچ زمستانه عشایر برشمرد و گفت: عملیات توزیع نفت سفید به ازای هر خانواده عشایری ۲۵۰ لیتر و گاز مایع هم ۴۸ کیلوگرم از امروز آغاز شد.
پرتانی ادامه داد: سهمیه ماهانه ۱۵۵ تن آرد سفید برای جامعه عشایری استان گلستان تامین و توزیع آن به زودی آغاز میشود و آبرسانی سیار به عشایر مستقر در مناطق قشلاقی با ۱۱ تانکر انجام خواهد شد.
وی افزود: ۶۰۰ دستگاه چادر بر اساس تفاهم نامه منعقد شده میان هلال احمر و اداره کل امور عشایری گلستان هم برای مواقع بروز حوادث غیرمترقبه به این مجموعه اختصاص یافت.
به گزارش ایرنا، گلستان یکی از استانهای عشایری کشور است که ۴ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایری بومی ترکمن و کوچنده با مجموع جمعیت افزون بر ۲۳ هزار نفر در مراتع این استان زندگی میکنند.
جامعه عشایری گلستان را ۲ تیپ از عشایر کوچنده کُرد خراسانهای شمالی و رضوی و تعداد محدودی از سمنان و عشایر بومی ترکمن استان تشکیل میدهند که در مجموع افزون بر ۷۶۰ هزار رأس دام شامل گوسفند، بز، گاو و شتر برای پرورش در اختیار دارند.
چهار هزار و ۷۶۵ تن گوشت قرمز معادل ۲۵ درصد نیاز گلستان، ۶۰۰ تن پشم و ۹ هزار و ۹۴۹ تن شیر در کنار محصولات صنایع دستی از جمله تولیدات جامعه عشایری این استان به حساب میآید.
قلمرو زیستی عشایر کوچنده و بومی گلستان ۳۵۰ هزار هکتار از مراتع شرق استان است و ۶۹ درصد از آنان در مراتع مراوهتپه، ۲۵ درصد در گنبدکاووس و ۶ درصد در کلاله حضور داشته و قشلاق میکنند.