به گزارش ایرنا، تاجیکستان کشوری کوهستانی است که در بخش آسیای میانه قرار دارد و با کشورهای افغانستان، ازبکستان و قرقیزستان هم مرز است. این کشور محصور در خشکی با گستره حدود ۱۴۳ هزار و ۱۰۰ کیلومتر مربع بیش از ۹ میلیون نفر جمعیت دارد که مردم آن به زبان فارسی (تاجیکی) صحبت می کنند و قرابتهای فرهنگی، زبانی و تاریخی زیادی با ایرانیان دارند.
با وجود اشتراکات فراوان زبانی، آیینی، فرهنگی و تاریخی ایران و جمهوری تاجیکستان، حجم روابط اقتصادی بین این ۲ کشور آنچنان که باید رشد نکرده است، احیای پیوندهای دیرینه و تعمیق روابط مردم ۲ کشور در گرو شاخصههای مهمی چون پایدارسازی روابط اقتصادی، پرهیز از شکلگیری تنشها و تلاش در راستای اعتمادسازی است.
دولت سیزدهم در ابتدای کار خود خلاءهای ارتباطی کشورمان با کشورهای آسیای میانه از جمله تاجیکستان را به درستی شناسایی کرد و اهتمام خود را بر اصلاح روابط با آن کشورها نهاد که سفرهای رییس جمهور کشورمان به این کشورها ثمرات بسیار ارزنده ای نیز داشته است.
سردی روابط بین ایران و تاجیکستان با سفر رییس جمهور کشورمان به آن منطقه در سال ۱۴۰۱ از بین رفت و رنگ و بوی تازه ای گرفت، نخستین گام در اصلاح این روابط برگزاری نمایشگاه اختصاصی کالای ایرانی با محوریت خراسان رضوی در اسفندماه سال گذشته در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان بود.
سفر دوم رئیس جمهور ایران و حضور پرتعداد فعالان اقتصادی خراسان رضوی
دیروز ۱۶ آبانماه رئیس جمهوری کشورمان دومین سفر خود به تاجیکستان را آغاز کرد، این سفر در پاسخ به سفر «امامعلی رحمان» رئیس جمهوری تاجیکستان است که در سال گذشته صورت گرفت.
در آخرین سفر رییس جمهور تاجیکستان به ایران (خرداد ماه ۱۴۰۱) در حضور روسای جمهور ۲ کشور تفاهمنامه ای بین اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی ایران با اتاق بازرگانی و صنعت تاجیکستان با عنوان "تشکیل شورای مشترک کارآفرینان ۲ کشور" امضا شد.
از آن زمان اتاق بازرگانی ایران و اتاق مشترک ایران و تاجیکستان به دنبال اجرایی کردن این تفاهمنامه بودند که یکی از بندهای آن سفرها و رفت و آمدهای هیات های تجاری بین ۲ کشور بوده است.
رییس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان گفت: همزمان با سفر رییسجمهور به دوشنبه، هیات تجاری ۵۸ نفره ای از مدیران و فعالان اقتصادی، بازرگانان و کارآفرینان خراسان رضوی و برخی از دیگر استان های کشور به تاجیکستان سفر کردند.
محمدحسین روشنک افزود: شمار بالای فعالان اقتصادی ایران که راهی سفر تاجیکستان شده اند، از روابط مطلوب تجاری بین ۲ کشور حکایت دارد.
وی با بیان اینکه بیشتر اعضای هیات تجاری مزبور از استان خراسان رضوی هستند، بیان کرد: در این هیات معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار، مدیرکل صنعت معدن و تجارت و رییس نمایندگی وزارت امور خارجه شمال شرق کشور در خراسان رضوی و نیز پنج نفر از اعضای هیات رییسه اتاق بازرگانی مشترک ایران و تاجیکستان حضور دارند.
رییس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان اظهار کرد: این سفر در پاسخ به سفر هیات تجاری - کارآفرینی تاجیکستان به ایران و خراسان رضوی است که با سفر رییس جمهور کشورمان همزمان شده و قرار است امروز (چهارشنبه) در همایش تجاری کارآفرینی - سازندگی که ۱۰۰ نفر از فعالان اقتصادی ایرانی و ۱۵۰ نفر از فعالان اقتصادی تاجیکی حضور می یابند، شرکت کنند.
وی به توافقات ۲ کشور در حوزه تجاری در سال گذشته اشاره و بیان کرد: پیش از این و در جریان سفر رییس جمهور تاجیکستان به ایران، تفاهم نامه ای بین اتاق های بازرگانی ایران و تاجیکستان با عنوان شورای مشترک کارآفرینان ۲ کشور امضا شده بود که مسوولیت اجرای آن به اتاق بازرگانی مشترک ایران و تاجیکستان واگذار شد.
روشنک گفت: شرکای تجاری ایران در تاجیکستان از زمان امضای تفاهم نامه تاکنون سه سفر به ایران داشته اند و این نخستین سفر فعالان اقتصادی ایران به تاجیکستان در قالب این تفاهم نامه است که در هیات اعزامی فعالان اقتصادی و کارآفرینان با تخصص های مختلف صنفی و صنعتی در زمینه سرمایه گذاری، عمرانی، صنایع معدنی، مصالح ساختمانی و مواد غذایی حضور دارند و در نشست تجاری با شرکای تاجیکی درباره آن مذاکراتی خواهند داشت.
لغو روادید و حذف ویزا، تامین واگن برای صادرات و تسهیل مسیر حمل و نقل کالا از تاجیکستان به ایران و بالعکس، هماهنگی استاندارد مشترک برای تبادل کالاها با تاجیکستان، کاهش تعرفه و عوارض واردات برخی کالاها از ایران به تاجیکستان از خواسته های هیات تجاری ایران در این سفر است.وی اظهار کرد: هدف اصلی این سفر از سوی فعالان اقتصادی ایرانی اجرای تفاهم نامه تشکیل شورای مشترک کارآفرینان ۲ کشور ایران و تاجیکستان به منظور توسعه اقتصادی – اجتماعی و فرهنکی بین آنها است، خوشبختانه در این سفر با هماهنگی های انجام گرفته، چند ملاقات با مدیران و فعالان اقتصادی و نیز پیگیریهایی در خصوص تسهیل تجارت از سوی هیات ایرانی در تاجیکستان انجام خواهد شد.
رییس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان ادامه داد: فعالیتهایی که دولت سیزدهم با سفر به سایر کشورهای همسایه انجام داده، دستاوردهای مطلوبی به همراه داشته است که بیشترین آن مربوط به کشور تاجیکستان است، بعد از سفر نخست رییس جمهور ایران به تاجیکستان، پروژه ها و فعالیتهای خوبی آغاز شده است.
وی با اشاره به مهمترین مسائلی که در سفر هیات تجاری خراسان رضوی به تاجیکستان دنبال می شود، بیان کرد: لغو روادید و حذف ویزا، تامین واگن برای صادرات و تسهیل مسیر حمل و نقل کالا از تاجیکستان به ایران و برعکس، هماهنگی استاندارد مشترک برای تبادل کالا با تاجیکستان، کاهش تعرفه و عوارض واردات برخی کالاها از ایران به تاجیکستان از خواسته های هیات تجاری ایران در این سفر است.
روشنک اضافه کرد: فعالان اقتصادی ایران به استان "ختلان" تاجیکستان نیز سفری خواهند داشت و با فعالان اقتصادی منطقه دیدار خواهند کرد و در شهرک صنعتی آن منطقه حضور خواهند یافت، حضور در ضیافت شام سفارت ایران در دوشنبه و تماشای بازی تیم های فوتبال پرسپولیس ایران با استقلال تاجیکستان از دیگر برنامه های این هیات در سفر مزبور است.
بیشتر بخوانید:
مشهد، میزبان کنفرانس فرصت های همکاری تجاری ایران و تاجیکستان
روابط دیپلماتیک ایران و تاجیکستان ۳۰ سالگی خود را تجربه میکند
تاکید بر افزایش تعاملات تجاری میان ایران و تاجیکستان
گشایش افق های تازه در روابط خراسان رضوی با تاجیکستان
خراسان رضوی بیشترین سهم را در بین استانهای کشور از نظر تجارت با کشور تاجیکستان دارد و از این حیث احیای روابط تجاری با آن کشور بیشتر به نفع استان خراسان رضوی بوده است.
کشور تاجیکستان به دلیل اینکه یک وارد کننده بزرگ است، می توان آن را به عنوان جامعه هدف برای صادرات ایران در نظر گرفت. از میزان صادراتی که به کشور تاجیکستان انجام می شود حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد مربوط به استانهای شرقی از جمله خراسان رضوی است.
همچنین در نمایشگاه هایی که در تاجیکستان برگزار می شود، شرکتهای ایرانی از استانهای خراسان، به خصوص خراسان رضوی بیشترین حضور را دارند.
چهارمین جامعه هدف خراسان رضوی بعد از افغانستان، ترکمنستان و عراق، کشور تاجیکستان است و این نشان می دهد که از شرق کشورمان صادرات بیشتری به کشور تاجیکستان انجام می گیرد.
رییس اداره بازرگانی خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار ایرنا به شرح تجارت کالاهای پرسود در تجارت ایران با کشور تاجیکستان پرداخت و گفت: عمده کالاهای تاجیکی در بحث صادرات به کشورهای دیگر با آلومینیوم، پنبه، نخ پنبه، برق، خشکبار، سنگهای گرانبها، میوه، طلا، سیمان، روی و سرب است، در این میان واردات طلا از آن کشور می تواند برای ایفای تعهد ارزی صادرکنندگان ما مورد استفاده بیشتری قرار گیرد.
محمدعلی امیرفخریان افزود: صادرات ایران از جمله کالاهای تولیدی خراسان رضوی به تاجیکستان، موارد مزیتداری از جمله فرآورده های نفتی و پتروشیمی، ماشین آلات، صنایع چوبی، قند و شکر و گندم است.
وی عمده کشورهای مبداء کالاهای وارداتی به تاجیکستان در سال ۲۰۲۲ را روسیه، قزاقستان، ترکیه، آمریکا، ایران، آلمان و ژاپن ذکر و بیان کرد: با توجه به قرابت زبانی و فرهنگی ایران با آن کشور، می توانیم کشورمان را دارای جایگاه ویژه ای در صادرات به آن کشور بدانیم.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین شرکای تجاری کشور تاجیکستان، سوئیس است که بیشتر سنگهای گرانبها و طلا از آن کشور به سوئیس صادر می شود.
رییس اداره بازرگانی خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی به میزان تجارت ایران با تاجیکستان در ۶ ماهه نخست امسال پرداخت و گفت: در این مدت ۱۱۷ میلیون دلار کالا از ایران به تاجیکستان صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۸۹ درصد افزایش داشته و از این میزان ۶۸ میلیون دلار مربوط به خراسان رضوی بوده است که نسبت به سال گذشته حدود ۵۱ درصد رشد داشته است.
وی بیان کرد: ۶۰ درصد از صادرات کالای ایرانی به تاجیکستان در ۶ ماهه نخست امسال مربوط به خراسان رضوی بوده است که عمده آنها به ترتیب محصولات معدن و صنایع معدنی مانند کاشی و سرامیک، آهن آلات و محصولات فولادی، کالاهای صنعتی، محصولات کشاورزی و محصولات پتروشیمی بوده است.
وی ادامه داد: همچنین در ۶ ماهه نخست امسال ۳۲ میلیون دلار کالا از تاجیکستان به خراسان رضوی وارد شده است که ۲۸ میلیون دلار آن مربوط به خراسان رضوی است که شامل ۹۰ درصد از واردات کالا از تاجیکستان به ایران می شود و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل کاهش نیز داشته است.
امیرفخریان، عمده اقلام وارداتی از کشور تاجیکستان به ایران و خراسان رضوی را پنبه، نخ پنبه، پیله کرم ابریشم، ماشین آلات، نیکل، نخ یکلا و دیگر مواد اولیه بخش تولید دانست.
هدفگذاری خراسان رضوی برای صادرات به کشور تاجیکستان در سال گذشته ۱۶۷ میلیون دلار بوده که ۱۲۳ درصد از آن محقق شد (۲۱۰ میلیون دلار صادرات)، در سال جاری نیز قطعا هدف مزبور تحقق خواهد یافت.وی اظهار کرد: هدفگذاری ایران و به تبع آن خراسان رضوی در توسعه مبادلات تجاری با کشور تاجیکستان براساس سیاستهای دولت و برپایه منافع برد- برد بوده که سالانه ۵۰۰ میلیون دلار صادرات کالا در نظر گرفته شده است.
وی اضافه کرد: هدفگذاری خراسان رضوی برای صادرات به کشور تاجیکستان در سال گذشته ۱۶۷ میلیون دلار کالا بوده است که با صدور ۲۱۰ میلیون دلار کالا به میزان ۱۲۳ درصد تحقق یافت و در سال جاری نیز قطعا هدف مزبور تحقق خواهد یافت.
رییس اداره بازرگانی خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، ضرورت توجه به برخی مسائل و تلاش برای رفع مشکلات را لازمه توسعه روابط بین این استان با تاجیکستان دانست که در زمره اهداف سفر رییس جمهوری ایران و فعالان اقتصادی به آن کشور نیز قرار دارد.
امیرفخریان، توجه به استانداردهای ملی مشترک برای صادرات برخی از کالاها به تاجیکستان، تقویت مسیر حمل و نقل کالا از قرقیزستان، تاجیکستان و افغانستان به ایران، در نظر گرفتن تعرفه ترجیحی برای واردات برخی از کالاهای ایرانی به تاجیکستان را ضروری دانست.
وی گفت: یکی از معضلات خراسان رضوی تامین واگن صادراتی برای تجارت با کشورهای سی.آی.اس است که این موضوع را نیز می توان در مذاکرات با کشور تاجیکستان حل کرد.
وی افزایش صدور خدمات فنی و مهندسی به تاجیکستان و سرمایه گذاری در این زمینه، افزایش اعزام و پذیرش هیاتهای تجاری بین دوطرف و هماهنگی برای برگزاری نمایشگاه کالاهای ایرانی با محوریت خراسان رضوی که در اواخر دیماه امسال در دوشنبه برپا خواهد شد را از دیگر مباحث مورد مذاکره در سفر فعالان اقتصادی ایران به تاجیکستان برشمرد.