اسلام‌آباد - ایرنا - «علامه اقبال لاهوری»شاعر ایران‌دوست، فیلسوف و متفکر مسلمان پاکستان که بیشترآثارش به فارسی سروده شده، فصل مشترک در روابط عمیق وتاریخی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان به حساب می آید،شاعری مصلح با اندیشه بیداری اسلامی که آزادی و عدالت را مهمترین سرلوحه زندگی بشر می‌دانست.

به گزارش روز پنجشنبه خبرنگار ایرنا، امروز یکصد و چهل و ششمین زادروز علامه محمد اقبال معروف به اقبال لاهوری است، شخصیتی که از وی به عنوان «شاعر مشرق» یاد می شود و اشعار زیادی نیز به زبان های فارسی و اردو سروده ‌است.

دولت پاکستان امروز ۹ نوامبر زادروز علامه اقبال را در کشور تعطیل رسمی اعلام کرده و به همین مناسبت برنامه‌های متنوعی از رادیو و تلویزیون پخش می‌گردد.

منادی وحدت، مصلح و پرچمدار مبارزه با استعمار از ویژگی‌های خاص این شاعر پارسی‌زبان به شمار می رود که منبع افکار وی با قرآن کریم ارتباط دارد. ازاین رو نگاهی ژرف به کشورهای استعمار شده اسلامی پیرامون خود داشت و با نظر به ویژگی‌های سیاسی آن زمان و اندیشه‌های اسلامی، او پذیرش ویژه‌ای پیدا کرد. دلیل دیگر چهرهٔ فرامرزی وی را می‌توان در پیوستگی فرهنگی و تاریخی و مذهبی کشورش با برخی کشورهای همسایه مانند ایران دانست.

این شاعر ایران‌ دوست، فیلسوف و متفکر مسلمان در پاکستان که بیشتر آثارش نه به زبان مادری بلکه به فارسی سروده شده، فصل مشترک در روابط عمیق وتاریخی ایران و پاکستان به حساب می آید، شاعری با اندیشه بیداری اسلامی که آزادی و عدالت را مهمترین سرلوحه زندگی بشر می‌دانست.

حضرت آیت الله العظمی امام خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی که خود یکی از اقبال شناسان برجسته هستند، راجع به اقبال این گونه گفته اند: علامه اقبال از شخصیت‌های برجسته‌ی تاریخ اسلام است.

محمد اقبال لاهوری در هجدهم آبان ۱۲۵۶ شمسی (۹ نوامبر ۱۸۷۷ میلادی) در یک خانواده متدین به دنیا آمد. زادگاه اقبال لاهوری در شهر سیالکوت پاکستان می باشد. اقبال نخستین کسی است که ایده یک کشور مستقل را برای مسلمانان شبه قاره مطرح کرد که در نهایت منجر به ایجاد کشور پاکستان شد. اقبال لاهور در این کشور به طور رسمی ˈشاعر ملیˈ خوانده می‌شود.

اندیشه ها و آثار ادبی اقبال لاهوری نیز مشابه آثار و افکار اندیشمندان اسلامی و انقلابی کشورمان در جهت رشد فکری مسلمانان و جهان اسلام، برائت از تفرقه، ظلم ستیزی و یک دلی برای مقابله با دشمنان مشترک قرار دارد.

بدون شک با استفاده از افکار اندیشمندان و پژوهشگران جهان همچنین اندیشه های علامه اقبال لاهوری، می توان خلا ایجاد شده در تمدن امروز جهان را با بهره گیری از نظریات اسلامی این شخصیت ها گرانقدر برطرف کرد.

اشعار علامه اقبال که بیشتر آن به زبان فارسی تالیف و سروده شده است، به عنوان نماد اسلامی برای جهانیان مثال زدنی می باشد، و این یک عامل بزرگ در پیوستگی روابط تاریخی و عمیق دو کشور دوست و همسایه ایران و پاکستان به شمار می رود.

«عارف علوی» رییس جمهور، «انوار الحق کاکر» نخست وزیر پاکستان، همچنین روسای مجالس این کشور و سران قوای مسلح پاکستان طی پیام‌هایی به مناسبت زادروز علامه اقبال اندیشه‌های این فیلسوف زمان را مشعل راه برای برون رفت از بحران‌ها دانستند.

آنان با اشاره به آرمان های اقبال و ایده های وی درباره پیشرفت پاکستان، از مردم خود خواستند تا با حل و فصل مشکلات در بازسازی و پویایی پاکستان شریک شوند.

رضا امیری مقدم سفیر ایران در پاکستان طی پیامی زادروز علامه اقبال لاهوری را به عنوان شاعر فیلسوف و از بنیانگذاران پاکستان را تبریک گفت.

وی افزود: اشعار اقبال، شاعر ملی پاکستان به زبان فارسی در ادبیات فارسی شاخص است. او به عنوان نماد وحدت از احترام بالایی در میان دو ملت دوست و همسایه ایران و پاکستان برخوردار است.

این شاعر نامدار در اول اردیبهشت ۱۳۱۷ شمسی (۲۱ آوریل ۱۹۳۸) دیده از جهان فرو بست.