به گزارش خبرنگار ایرنا، گیاه کاملینا، برای نخستینبار در سال ۱۳۹۵ به صورت ترویجی_تحقیقی در سطح یک هکتار در شهرستان خرامه فارس کاشته شد.
وضعیت کاشت و برداشت کاملینا در فارس
به گفته مسئولان سازمان جهاد کشاورزی فارس سال گذشته کاملینا در سطح ۱۴ هکتار آبی و ۹۷۶ هکتار دیم کاشته شد و استان فارس با سطحی بالغ بر ۹۸۰ هکتار بیشترین سطح زیر کشت کاملینا در کشور را به خود اختصاص داد.
خردادماه سال جاری نیز سرپرست اداره تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی شیراز از آغاز کشت دانه روغنی کاملینا در ۲۰۰ هکتار از زمینهای کشاورزی شهرستان شیراز خبر داد و اعلام کرد: در قالب طرح جهش دیمزارهای فارس در پاییز دانه روغنی کاملینا در حدود ۲۰۰ هکتار از زمینهای کشاورزی شهرستان شیراز کشت شد که حدود ۶۵ هکتار این طرح در سیاخدارنگون شیراز است.
برنامهریزی برای توسعه کشت
در حال حاضر هم توسعه کشت این محصول در دستورکار مسوولان قرار گرفته است به گونهای که مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی فارس پیشبینی کرده که با اقدامات انجام شده، کشت دانه روغنی کاملینا در سال زراعی جاری توسعه مییابد و به ۲ هزار هکتار میرسد.
مهدی صادقی در این باره افزود: برگزاری کارگاههای آموزشی برای کارشناسان و بهرهبرداران و پیگیری بیمه محصول کاملینا از جمله اقدامات انجام شده به منظور توسعه کشت این دانه روغنی بوده است.
وی با بیان اینکه در سال گذشته ۹۰۱ هکتار به کشت کاملینا در استان فارس اختصاص داشت، گفت: از این مقدار حدود ۸۱۱ هکتار دیمکاری و مابقی همراه با آبیاری تکمیلی بوده که تماما به مرحله برداشت رسیدند و نزدیک به ۵۴۰ تن دانه روغنی برداشت شد.
کدام شهرستانها از مزارع کاملینا بهره میبرند؟
به گفته صادقی، کشت و برداشت کاملینا مکانیزه انجام میشود و عمده مزارع کاملینا در شهرستانهای شیراز، مرودشت، کازرون، فیروزآباد، فسا، جهرم، سپیدان، بیضاء، اقلید، ارسنجان و زرین دشت بوده است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی فارس گیاه کاملینا را در برابر تنشهای محیطی از جمله سرما، گرما، خشکی، شوری و آفات و بیماریها مقاوم دانست و افزود: این گیاه با سیستم های خاکورزی کم یا بدون خاکورزی سازگار است، مقاومت بالایی به دماهای بالا در زمان گُلدهی دارد، کشت آن در انواع بافت خاک حتی خاکهای سبک و شنی و نیز خاکهای دارای مواد معدنی پائین به خوبی امکانپذیر است.
گامی مؤثر در اقتصادیکردن کشاورزی
دانه روغنی کاملینا حدود ۴۰ درصد روغن دارد و کنجاله آن جایگاه ویژهای در خوراک دام دارد بطوریکه دانه این گیاه دارای حدود ۳۰ درصد پروتئین است و از کاه و کلش آن در تعلیف دام استفاده میشود.
این گیاهِ کم توقع و استراتژیک برای کاهش واردات روغن است که با توجه به تشدید خشکسالیهای اخیر نقش بسیار مهمی در اجرای طرح اصلاح الگوی کشت دارد و معرفی این گیاه میتواند گامی موثر در اقتصادی کردن کشاورزی، ایجاد اشتغال جدید و پایدار باشد.
این در حالیست که اجرای الگوی کشت در کشور کاهش ۶ درصدی مصرف آب معادل ( سه میلیارد مترمکعب)، افزایش ۱۸ درصدی بهرهوری آب، افزایش ۱۱ درصدی تولید، صرفهجویی ۲.۲ میلیارد دلاری ارزی، افزایش ۴.۵ میلیون تنی تولیدات دیمزارها، افزایش ۱۵۸ درصدی تولید دانههای روغنی را موجب میشود.