عبدالحمید حمزهپور روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: این درختان به شدت مخرب و از بین برنده تاسیسات شهری و لولههای آب و فاضلاب هستند.
وی ادامه داد: لولههای شبکه توزیع آب تنها ۷۰ تا ۸۰ متر از سطح زمین فاصله دارند و ریشههای کنوکارپوس از منافذی مانند اتصالات لولهها حرکت میکنند وارد لوله میشوند، همه فضای لولهها را میپوشانند و موجب کاهش و قطع جریان آب میشوند.
وی گفت: بسیار پیش آمده که گزارش کاهش فشار یا قطعی آب از سوی شهروندان ارائه شده است و پس از حفاری و بررسی، رشد این ریشهها به عنوان عامل قطعی بیان میشود.
مدیرعامل آب و فاضلاب هرمزگان افزود: هر بار که این درختان به قسمتی از تاسیسات آب در خیابانی آسیب وارد میکند علاوه بر ایجاد اختلال در خدمات دهی و به دنبال آن نارضایتی عمومی مجبور به تعویض آنها هستیم که با توجه به تکرار این اتفاقات، هزینه زیادی به اداره آب و فاضلاب تحمیل شده است.
حمزهپور ادامه داد: این درختان ریشههای روندهای دارد که وارد لولههای آب شده و جریان آب را قطع میکند و موجب خسارتهای هنگفتی میشود، ضمن اینکه زیرساختهای خود شهرداری نیز از بین میبرد؛ این درختان را می توان جایگزین درختان بومی منطقه از جمله نارنج، گاروم زنگی و کُنار، کرد، درختان بومی هم مصرف آب چندانی ندارد و هم مثمر هستند.
کنوکارپوس درخت بومی سواحل فلوریدا در آمریکا که با آب و هوای شرجی، خاک شور و کم آبی سازگار است و در شرجیترین روزهای سال بیشترین رشد را دارد به همین دلیل این درخت که تا ۲۰ متر بالا میرود و قطر تنه آن به ۱۴ سانتیمتر میرسد.
کنوکارپوسها مقاومت خوبی به خاکهای شور نشان میدهد و سایه گستردهای دارد، از همین روی کاشت آن در استانهای هرمزگان، بوشهر و خوزستان شایع شد اما اکنون ریشههای کنوکارپوس در هرمزگان آسیب به تاسیسات آب و فاضلاب، برق و تخریب پیادهروها را به دنبال دارد و شاخههایش زحمت هرس پیوسته و بوی نامطبوع اش آلرژی و تنگی نفس را به مردم این استان تحمیل کردهاست.
کنوکارپوس در بیشتر نقاط استان هرمزگان بهویژه شهرهای ساحلی این استان به طور گسترده کاشته شده و این انتخاب نسنجیده سالهای نه چندان دور، نه تنها مردم که مسئولان دستگاههای مربوط را نیز عصبانی کرده است.
ریشه کنوکارپوس رشدی عمودی دارد و در صورتی که موفق شود از روزنهای به لولههای آب و فاضلاب راه یابد با رشد سریع و بیوقفهای که دارد سریع همه فضا را هر اندازه که قطور باشد، پُر میکند و جریان انتقال آب قطع و دفع فاضلاب متوقف میشود.