مشاور معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حاشیه برگزاری هفتمین برنامه داوری مهر اصالت ملی تولیدات صنایع دستی منطقه شمال کشور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: رویداد دریافت مهر اصالت و نشان مرغوبیت هر دوسال یک بار در کشور برگزار میشود و در نهایت آثاری که موفق به دریافت این نشان ملی میشوند امکان راهیابی در سطح بین المللی را به دست میآورند.
فرزاد رشیدی با بیان اینکه برنامه داوری یادشده در هفت منطقه کشور برنامهریزی شده است گفت: محصولات صنایع دستی که نشان مرغوبیت میگیرند در واقع نشان استانداردی برای ورود به بازار کسب میکنند ضمن آن که کاربردی بودن و قیمت تمام شده محصول در بحث دریافت نشان یادشده حائز اهمیت است.
وی اضافه کرد: طی برنامه داوری شمال کشور۶۴ اثر از قزوین ،۴۸ اثر از مازندران، ۲۵ اثر از البرز و ۵۲ اثر از گیلان طی سه روز مورد ارزیابی داوران استانی و کشوری قرار میگیرند.
حدود ۱۰۰ محصول صنایع دستی گیلان مهر اصالت ملی دریافت کرده اند
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان بیان کرد: حدود یکصد اثر صنایع دستی استان تاکنون مهر اصالت ملی دریافت کردهاند که چادر شب بافی، چموش دوزی، لباس سنتی، مشبک، منبت، بافته های سنتی چهل تکه دوزی، رشتی دوزی، خراطی، زیورآلات سنتی، معرق و نازک کاریرا شامل میشود.
ولی جهانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این برنامه ملی هر دو سال یکبار برگزار و برنامه امسال با معیار حفاظت از محیط زیست، بومی بودن، اصالت، کاربردی و قابل تولید بودن انجام می شود.
وی مرغوبیت را یکی از معیار های اصلی انتخاب عنوان کرد و افزود: یک محصول در صنایع دستی وابسته به عواملی چون استفاده از مواد اولیه طبیعی برگشت پذیر، کیفیت مطلوب در ساخت، اجرا و پرداخت نهایی محصول، رعایت کلیه نکات ایمنی و بهداشتی، تناسب مواد مصرفی در ساخت با کاربرد مورد انتظار و توانایی محصول در تامین نیازهای مادی و معنوی مصرف کنندگان است که در دریافت مهر اصالت ملی مورد اهتمام داوران قرار می گیرد.
جهانی همچنین اصالت و نوآوری در فرآیند تولید، طراحی، قابلیت بازاریابی و عرضه در بازار را از دیگر معیارهای بارز داوری عنوان کرد.
گیلان سراسر همایشی است از فرهنگ، تاریخ، طبیعت و در این میان شرق گیلان که خود تاریخی است به بلندای هزاران سال، موفق شد در سال ۹۸ همراه با عطر نارنج، چای و شالی ثمره کوبش پر قدمت زنان قاسمآباد رودسر در تار و پود نخهای ابریشمی را با نقش هایی چون شانه گُل، قالیگُل، گلیمگُل را در بافتهای با عنوان چادرشب به ثبت جهانی برساند.
اگرچه پیش از جهانی شدن روستای قاسم آباد رودسر، روستای فشتکه خمام خنکای بافته های سبز حصیرهایش را در بعد ملی به ثبت رساند اما پس از جهانی شدن چادر شب بافی، رشت بواسطه رشتی دوزی (قلاب دوزی رشت) رنگ های چشم نواز ابریشمینش را، شالما در غرب گیلان عطر جنگل را در سازه های چوبینش، ارده گرمای پشم گوسفندانش را در قامت طراحی لباس و پارچه با نام شال بافی و جیرده لذت عطر گِل در هزار طرح سفالستانش را و عنبران محله آستارا طرح های گلیمش را توانست در بعد ملی به ثبت برساند و در قالب گردشگری در قامت هنر بینالمللی بایستد.
بیش از ۲۷ هزار هنرمند صنایعدستی در ۴۲ رشته مختلف تولید محصولات هنرهای سنتی گیلان مشغول به فعالیت هستند و هفت شهر و روستای استان نیز با برندهای ملی و جهانی به عنوان شهر و روستاهای صنایعدستی معرفی شدهاند.
رشتی دوزی، لباس محلی، چادرشب بافی، خراطی، چوب تراشی، گره چینی، نازک کاری، منبت و معرق چوب، حصیربافی، بامبوبافی، مرواربافی، سفالگری، کاشی معرق، مینای خانه بندی، چلنگری، قلمزنی، گلیم بافی، جاجیم بافی، شال بافی، نمد مالی، جوراب بافی، عروسک بافی و قلاب بافی برخی از هنرهای سنتی و صنایع دستی گیلان است.