تهران - ایرنا - سرپرست مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اعلام پوشش ۴۰ درصدی برنامه «سلامت خانواده» در شهرهای کشور گفت: این برنامه تاکنون در ۱۸۲ شهر کشور اجرایی شده و بیش از ۲۰ میلیون ایرانی تحت پوشش آن قرار دارند.

به گزارش ایرنا از وزارت بهداشت، محسن بارونی در سیزدهمین جلسه قرارگاه سلامت خانواده در ستاد وزارت بهداشت، گفت: ۲۰ میلیون و ۲۶۳ هزار و ۵۰۱ نفر تاکنون تحت پوشش برنامه «سلامت خانواده» قرار گرفته اند که ۴۰ درصد جمعیت هدف در شهرها را تشکیل می دهند.

سرپرست مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت با بیان این‌که برای اجرای این برنامه تاکنون بیش از ۴۳۰۰ مراقب سلامت جذب شده اند، اظهار داشت: برنامه «سلامت خانواده» در سه فاز؛ ابتدا در ۵۹ شهر، سپس در ۹۳ شهر و اکنون در ۱۸۲ شهر کشور به مرحله اجرا درآمده است.

وی یادآور شد: برنامه «سلامت خانواده» هنوز در ۶۶ شهر کشور اجرایی نشده است که در مراحل بعدی به برنامه ملحق می شوند.

دولت سیزدهم پرچمدار اجرای برنامه «سلامت خانواده»

بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این نشست دولت سیزدهم را پرچمدار اجرای برنامه «سلامت خانواده» در کشور دانست و گفت: این برنامه از برنامه‌های اصلی وزارت بهداشت است.

وی با اشاره به این که «برنامه سلامت» خانواده باید از طرف سایر دستگاه های اجرایی نیز مورد توجه قرار گیرد، افزود: از همه نهادها و دستگاه های ذیربط می خواهیم به وزارت بهداشت کمک کنند تا این برنامه به نحوی شایسته و جامع در کل کشور اجرایی شود.

وزیر بهداشت با بیان این که برنامه «سلامت خانواده» یک طرح ملی است و از پشتوانه علمی بالایی برخوردار است، خاطرنشان کرد: در دیداری که به تازگی با مقامات کوبایی داشتم، از آنجایی که این کشور مبتکر اصلی برنامه پزشک خانواده در دنیاست، در خصوص اجرای برنامه «سلامت خانواده» در ایران با محوریت نیروهای بهداشتی مذاکره کردیم که مورد تمجید آنان قرار گرفت.

عین اللهی هدف از اجرای برنامه سلامت خانواده را تقدم پیشگیری بر درمان در کشور دانست و گفت: برخی از دوستان ما اینگونه استنباط کردند که این برنامه شبکه را زیر سئوال خواهد برد؛ در صورتی که شبکه سخت افزار کار ماست و این برنامه، نرم افزاری است که قرار است بر بستر شبکه بهداشت اجرایی شود.

وزیر بهداشت بر ثبت نام برنامه «سلامت خانواده» تاکید کرد و اظهار داشت: پویش ملی سلامت، یک سرشماری ملی سلامت است‌ و در این پویش علاوه بر دیابت و پرفشاری خون بیماری های دیگری نیز در آینده مورد پایش قرار می گیرند.

برنامه سلامت خانواده چیست؟

در برنامه پزشک خانواده برای هر فرد بر اساس شماره کارت ملی پرونده الکترونیک سلامت تشکیل و همه اطلاعات مربوط به سلامت وی، قبل از تولد تا پس از مرگ، در آن ثبت می‌شود و تنها با استفاده از رمز عبور و حفظ حریم خصوصی، امکان دسترسی به این اطلاعات ، به پزشک واعضای تیم سلامت توسط وزارت بهداشت در سراسر کشور ایجاد خواهد شد.

در این برنامه هر فرد می‌تواند پایگاه سلامت وپزشک خانواده خود را از بین پزشکانی که در نزدیکی محل زندگی یا کارش مستقر است و تمایل دارد خدمات بهداشتی درمانی را از آنجا دریافت نماید، انتخاب کند. در صورتی که «پزشک خانواده» بررسی‌های بیشتر برای ادامه روند تشخیص و درمان بیمار را نیاز بداند، «تیم پزشک خانواده» ، بیمار را به پزشکان متخصص یا مشاوران مرتبط ارجاع می‌دهد.

تمام اعضای خانواده (حتی افرادی که در سلامتی کامل به‌سر می‌برند) به صورت دوره‌ای توسط «تیم پزشکی خانواده» ویزیت و معاینه می‌شوند و «پزشک خانواده» بر همه اقدامات و فعالیت‌های بهداشتی و درمانی انجام شده توسط تیم پزشکی خانواده نظارت می‌کند.

پزشک خانواده مسئولیت دارد خدمات سلامت را در محدوده جمعیتی تعیین شده، بدون تبعیض سنی جنسی ، ویژگیهای اقتصادی - اجتماعی و ریسک بیماری در اختیار فرد، خانواده، جمعیت و جامعه تحت پوشش خود قرار دهد. پزشک خانواده می‌تواند برای حفظ و ارتقای سلامت، فرد را به سایر ارایه کنندگان خدمات سلامت و سطوح بالاتر ارجاع دهد و بر عملکرد مراقب سلامت نظارت کند.

درپزشکی خانواده کاهش هزینه های تشخیص بیماری به دلیل شناسایی بیماری ها در مراحل ابتدایی امکان می باشد.