به گزارش ایرنا، حوزه هنری به عنوان یکی از نهادهای انقلابی و زیرمجموعه سازمان تبلیغات اسلامی در کنار سایر دستگاههای فرهنگی از فعالیتهای هنری و فرهنگی در بخشهای مختلف حمایت میکند.
این نهاد در استان کردستان طی چند سال اخیر اقدامات بسیار خوبی را در حوزههای مختلف فرهنگی و هنری از جمله فیلم، تئاتر، سینما، حمایت از هنرمندان انجام داده و کارنامه قابل قبولی را در بخش فرهنگی و هنری از آن خود کرده است.
برای آشنایی بیشتر با اقدامات و فعالیتهای حوزه هنری، کردستان بویژه در سال جاری، مصاحبه ای با ایرج کاکی مسئول روابط عمومی و مدیر دفتر هنرهای مردمی حوزه هنری کردستان انجام دادیم که مشروح آن در ذیل میآید.
ایرنا: به عنوان نخستین سوال بفرمایید نگاه حوزه هنری به برنامه های فرهنگی و هنری چگونه است؟
کاکی: حوزه هنری استان کردستان در سال جاری طبق روال گذشته، برنامههایی داشته است و بر مبنای تولید محوری حرکت میکند؛ یعنی در کنار برنامه های روزانه، یک نگاه تولید محور نیز دارد که بتواند به سمت تولید برمبنای سیاست های محوری خود حرکت کند.
تولید محوری و حمایت از تولیدات استانی برنامههای فرهنگی و هنری، از طریق بخشهای مختلف و واحدهای تخصصی حوزه هنری استان انجام می شود و هر واحد برای خود تخصصهایی دارد که متناسب با توان و امکانات در اختیار، انجام خواهد داد.
ایرنا: به واحدهای تخصصی حوزه هنری اشاره کردید در این زمینه بیشتر توضیح دهید؟
کاکی: حوزه هنری دارای چندین واحد تخصصی است که در زمینه های مختلف بصورت تخصصی فعالیت می کنند، یکی از این واحدها، واحد هنرهای تجسمی است که در واقع در کنار برگزاری ورکشاپها(کارگاه های آموزشی) و اقدامات دیگری که انجام می دهد، نمایشگاه هایی را از آثار و تولیدات هنرمندان بصورت هفتگی در گالریهای حوزه هنری دایر می کند.
در حال حاضر حوزه هنری کردستان در سه شهر استان گالری دارد که این گالریها در سنندج با عنوان "سوره"، در سقز با عنوان "مانا" و در بیجار با عنوان "مهر" فعالیت داشته و تمام امکانات و تجهیزات یک گالری حرفه ای را دارند.
این گالریها متناسب با نیازی که وجود دارد و درخواستی که خود هنرمندان دارند نمایشگاههای مختلفی را برگزار و تولیدات هنرمندان به معرض نمایش می گذارند.
ایرنا: آیا واحد تخصصی در زمینه فیلم و تولیدات سینمایی نیز دارید؟ چه اقداماتی در این حوزه انجام شده است؟
کاکی: بله یکی از واحدهای موفق حوزه هنری، واحد هنرهای تصویری است و در بخش فیلم جزو واحدهایی است که در کشور حرف برای گفتن دارد، ضمن اینکه این واحد در کنار انجمن سینمای جوانان توانسته حوزه فیلمسازی را در استان رونق دهد.
این واحد در سال جاری اقدامات زیادی را انجام داد و فیلم هایی را برحسب اتفاقات روز تولید کرد که بازتاب بسیاری خوبی داشته است که از جمله این فیلمها می توان به فیلم "چشمان تر" به کارگردانی صلاح فرجی اشاره کرد.
این فیلم در رابطه با اغتشاشات و ناآرامیهای سال گذشته بود، مبنی بر اینکه عده ای در قالب این اغتشاشات، عملا مسائلی که برای مردم مهم بود را زیرسوال بردند و این فیلم نگاه خوبی به این مقوله داشته است.
ایرنا: در زمینه هنرهای نمایشی و اقداماتی که در این زمینه در استان انجام شده است نیز بفرمایید؟
کاکی: هنرهای نمایشی نیز یکی از اولویتهای ما به شمار می رود و امسال در قالب این هنر به سمت هنرهای مردمی و برگزاری دورههای مختلف آموزش بازیگری و تئاتر و تولیدات محله محور در مناطق و محلات حاشیه پیش رفته ایم.
در این راستا امسال ۲ دوره آموزشی تولید محور سه روزه برای علاقمندان به هنر تئاتر، بازیگری و طراحی صحنه در محلات حاشیه و با حضور اساتید برجسته برگزار شد و در نهایت سه اثر کارگاهی تولید و یک اثر برای اجرا انتخاب شد و حتی به فروش ۱۵ میلیون تومانی هم رسید و هزینه فروش آن به بچههای گروه پرداخت شد.
ایرنا: در میان صحبت هایتان به هنرهای مردمی اشاره کردید در این راستا نیز توضیح دهید.
کاکی: اقدام مهمی که در حوزه هنری اتفاق افتاد و در سال ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ کلید خورد بحثی با عنوان ایجاد دفتر هنرهای مردمی است که این دفتر با همکاری که با وزارت کشور و سازمان بازآفرینی شهری دارد، یک سری مقولات فرهنگی هنری در محلات حاشیه را رقم می زند.
سال اول طرح ۲ محله نایسر و ننله انتخاب شد که منجر به تولید ۲ فیلم مستند با محوریت محلات حاشیه، تشکیل ۲ گروه سرود، نمایش و ۲ کتاب در مورد توانمندی ها و معرفی چهره های شاخص این محلات بود که این اقدام منجر به شناسایی تعدادی جوان شد.
در سال دوم با توجه به موفقیتی که داشت جزو استان های موفق در این زمینه بودیم و هشت محله شامل شهدا، تقتان، حوالی پادگان، عباس آباد، فرجه، گلشن، نایسر و ننله به ما پیشنهاد شد که تولید هشت فیلم مستند در دستور کار قرار گرفت و هشت فیلمساز در حال انجام کار هستند و تقریبا ۹۵ درصد آن انجام شده است.
همچنین هشت گروه سرود مختص به محلات با زبان کردی و فارسی تولید شده و در پنج محله پنج گروه تئاتر تشکیل و پنج کتاب در قالب تاریخ شفاهی محله تقتان، فرجه، گلشن، و خیابان شهدا و پادگان چاپ می شود.
همچنین همین هنر مردمی منجر به ساخت پردیس سینمایی در ناحیه منفصل شهری نایسر شد این پردیس پدیده ای است در قالب این هنر مردمی بیرون آمد.
در حال حاضر حوزه هنری استان در سه شهر و منطقه ۱۵ سالن سینمایی در قالب چهار پردیس سینمایی شامل هفت سالن در سنندج، سه سالن در سقز، سه سالن در بیجار و ۲ سالن در نایسر دارد واز لحاظ آمار سرانه صندلی ۲.۵ برابر بیشتر ازمیانگین کشوری است.
ایرنا: درباره سایر واحدهای حوزه هنری استان نیز توضیحاتی ارائه دهید؟
کاکی: یکی دیگر از واحدهای مهم ما دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری است که این دفتر نگاهی به ثبت، ضبط و انتشار خاطرات فعالان عرصه دفاع مقدس انقلاب اسلامی در استان دارد.
با توجه به اینکه اتفاقاتی در استان رخ داده است و آنچنان که باید و شاید نمود پیدا نکرده است، این دفتر سعی دارد به نوعی روایتگری و بازتاب دهنده تخصصی این مقوله باشد و برهمین اساس در چند سال گذشته چندین کتاب ارزشمند در این زمینه چاپ شده است که از جمله آن می توان به کتاب های باد و خاکستر، خاطرات سردار ذبیحی، فرزند کردستان و محبت پنهان اشاره کرد.
همچنین در زمنیه پرورش نویسنده در قالب تاریخ شفاهی نیز تلاش داریم با برگزاری دوره هایی نویسنده هایی را پرورش دهیم که امیدواریم بزودی به نتیجه مطلوب خود برسد.
واحد آفرینش های ادبی که بصورت تخصصی در حوزه شعر و داستان فعالیت می کند یکی دیگر از واحدهای ما است و رویکرد آن علاوه بر تولید محور بودن پرورش هنرمندان جوان در این حوزه است.
در بحث موسیقی نیز سالیانه ۲ رویداد خیلی مهم داریم که یکی جشنواره بین المللی دف نوای رحمت و دیگری یادواره شمس قریشی به عنوان بزرگترین مولودی خوانی کشور است و این ۲ رویداد اتفاقات بسیار خوبی را در زمینه موسیقی عرفانی در استان و کشور رقم زده است.
ایرنا: و سخن پایانی شما:
کاکی: فعالیت های حوزه هنری بسیار گسترده است و علاوه بر این اقدامات انجام شده، فعالیت های دیگری نیز در زمینه تولید محوری و حمایت از هنرمندان استان در دست اقدام است که امیداریم به زودی به نتیجه برسد.