به گزارش ایرنا، اهالی دهه ۵۰ و ۶۰ هنوز به خاطر دارند که یکی از صفهای شلوغ در آن دوران صف کپسولهای گاز ایران و بوتان بود، کپسولهای طوسی و زرد رنگی که بسته به وسایل گرمایشی مورد استفاده قرار می گرفت و در صورت تمام شدن، تازه زمان آغاز دردسر تامین سوخت برای پخت و پز شروع میشد.
گاهی چراغهای نفت سوز علا الدین جای اجاقهای گازسوز را می گرفت و مادر خانه، با صبر و حوصله زمان بیشتری را صرف میکرد تا اهل خانه بتوانند غذای گرم و جا افتاده لذیذی نوش جان کنند.
این تمام ماجرا نبود، پیک نیکهای کوچک نیز نقش بازیکن ذخیره سوخت را داشتند و گاهی حوادث تلخس را رقم می زدند، بزرگترها هنوز از حادثه ای می گویند که در خانه همسایه رخ داد و پسر جوانشان به خاطر انفجار همین پیک نیک کشته و خانه شان هم ویران شد.
این تمام ماجرا نبود، پیک نیکهای کوچک نیز نقش بازیکن ذخیره سوخت را داشتند و گاهی حوادث تلخی را رقم می زدند، بزرگترها هنوز از حادثهای میگویند که در خانه همسایه رخ داد و پسر جوانشان به خاطر انفجار همین پیک نیک، کشته و خانهشان هم ویران شد.
اینها تمام چیزهایی است که از این کپسولها گفتند و شنیدیم تا رسیدم به عصر حاضر که این بار دلیل کمبود این نوع سوخت نه بخاطر مصرف خانگی بلکه به این دلیل بود که دولت پس از دریافت گزارشاتی مبنی بر اینکه برخی از متقاضیان دریافت گاز مایع موفق به ثبت نام در سامانه سدف نشدهاند، تصمیم گرفت که قیمت مازاد سهمیه را از فوب خلیج فارس به ۱۰ درصد بیشتر از نرخ یارانهای توزیع کند که البته اجرایی نشد و به همان قیمت سابق توزیع میشود.
طبق اعلام شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، حدود ۹۵ درصد متقاضیان دریافت گاز مایع مشمول قیمت یارانهای هستند و پنج درصد باقیمانده گاز مایع را برای مصارف غیرضروری و یا به عنوان سوخت دوم استفاده میکنند.
با ثبت نام در سامانه سدف ماهیانه چهار کپسول گاز مایع به نرخ هر کپسول ۲۷ هزار و ۹۰۰ تومان به هر خانوار اختصاص داده میشود.
حذف ال پی جی از سبد سوخت خودورها
فروردین ۱۴۰۰ هم دولت وقت اعلام کرد که از بُعد اقتصادی، منابع حاصل از جایگزینی بنزین با سی.ان.جی به قیمتهای رقابتی دستکم سه تا چهار برابر منابع جایگزینی بنزین با گاز مایع است.
تامین هزینههای موضوع هدفمندی یارانهها از محل درآمد حاصل از صادرات بنزین جایگزین شده با سی.ان.جی، بالاتر بودن هزینه انتقال و توزیع ال.پی.جی در مقایسه با بنزین و حتی سی.ان.جی به دلیل مزیتهای اقتصادی بود که برای این سوخت مطرح شد.
دولت دوازدهم با در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی یاد شده، ضمن لحاظ مزیتهای فنی و ایمنی، موضوع استفاده از سوخت ال.پی.جی را در شورای عالی انرژی مورد بحث و بررسی قرار داد و با اجماع کارشناسان و اهل فن تصمیم بر آن شد تا این سوخت از سبد سوخت حمل و نقل کشور حذف و سهم سوخت سی.ان.جی در سبد افزایش یابد.
۹ هزار خانوار نفت سوز در کردستان
هنوز در روستاهای دورافتاده و یا کم جمعیت، برخی خانوارها نفت سوز هستند و در کنار نفت مجبور به استفاده از گاز مایع برای پخت و پز هستند و امسال بخاطر ادامه عملیات گازرسانی به مناطق مختلف کردستان، ۱۰ هزار خانوار نفت سفیدسوز در استان از چرخه مصرف گاز مایع حذف شدند.
امسال بخاطر ادامه عملیات گازرسانی به مناطق مختلف کردستان، ۱۰ هزار خانوار نفت سفیدسوز در استان از چرخه مصرف گاز مایع حذف شد.
در حال حاضر ۹ هزار خانوار نفت سوز در استان وجود دارد که از گاز مایع استفاده میکنند و سهم آنان هر ماه در کارت الکترونیکی شان شارژ می شود؛ این را مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان گفت و افزود: سهم هر خانوار مصرف کننده گاز مایع ۴۴ کیلوگرم در ماه است و واحدهای صنفی مصرف کننده گاز مایع با معرفی نامه دستگاه های مربوطه میتوانند در سامانه سدف ثبت نام و این سوخت را بر اساس الگوی مشخص دریافت کنند.
جهانبخش نوکانی ادامه داد: ماهانه به طور متوسط حدود ۲ هزار تن گاز مایع در استان مصرف می شود.
وی به این هم اشاره کرد که قرار است برای خودروهای مصرف کننده گاز مایع نیز سهم مشخصی در نظر گرفته شود که از این سوخت به صورت نرخ یارانه ای استفاده کنند، البته مالکان آن خودروها هم باید در سامانه ثبت نام کنند.
گاز طبیعی جایگزین گاز مایع
با بر طرف شدن چالش گاز مایع، وقت آن است تا از گاز طبیعی بیشتر حرف زد، سوختی که ارزان، پاک و بدون دردسر، نیاز خانوار، صنعت، حمل و نقل و حتی صادرات را تامین می کند.
گازرسانی نقش ویژه ای در رشد و توسعه اقتصادی وگسترش رفاه عمومی دارد، مدیرعامل شرکت گاز کردستان این را گفت و ادامه داد: واقعیت این است که تنها وظیفه و فعالیت شرکت گاز استان کردستان فقط تامین گاز مشترکان نیست و علاوه بر تامین پایدار انرژی، اقدامات دیگری در زمینه اجرای پروژهها به منظور توسعه فعالیتها در زمینه های توسعه و گسترش شبکه های گازرسانی در سطح شهرها و روستاها، کیفی سازی خدمات و بهینهسازی مصرف انرژی را جزو اهداف استراتژیک خود قرار داده است.
احمد فعلهگری با بیان اینکه در طول ۲ سال از عمر دولت سیزدهم، بخش مهمی از فعالیتهای شرکت گاز در مسیر گازرسانی به روستاها و واحدهای تولیدی و صنعتی هدایت شده است، افزود: ۲۱ هزار و ۵۰۰ مورد نصب انشعاب جدید داشتیم و ۵۰ هزار مشترک جدید در این مدت جذب شد.
گازرسانی به یک شهر، ۲۲۸ روستا و ۹۸ کوخ ازابتدای دولت سیزدهم از جمله اقداماتی بود که وی به آن اشاره کرد و گفت: از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون روند گازرسانی به روستاهای استان با شتاب و سرعت وصف ناشدنی تداوم داشته و تعداد روستاهای گازدار استان به هزار و ۶۲۱ مورد افزایش یافته است.
فعلهگری افزود: این شرکت در ادامه توسعه گازرسانی و ایجاد زیرساخت گاز در بخش های صنعتی، شهری و روستایی از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم، هزار و ۷۰۳ کیلومتر خطوط تغذیه و شبکه توزیع را اجرا و بیش از ۳۴ ایستگاه تقلیل فشار گاز را در اقصی نقاط استان نصب کرده است.
در ادامه توسعه گازرسانی و ایجاد زیرساخت گاز در بخش های صنعتی، شهری و روستایی از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم، هزار و ۷۰۳ کیلومتر خطوط تغذیه و شبکه توزیع را اجرا و بیش از ۳۴ ایستگاه تقلیل فشار گاز را در اقصی نقاط استان نصب کرده است.
بسته شدن پرونده گازرسانی به روستاهای سختگذر
رساندن گاز به کردستان، سخت تر از هر نقطه دیگری در جغرافیای ایران است، مسیرهای صخره ای و ارتفاعات سخت گذری که در طول شبکه گازرسانی وجود دارد، هم هزینهبر است و هم زمانبر، ولی کردستان از جمله استانهایی است که توانسته، در کشور پیشرو باشد.
با این سختی ها، مدیرعامل شرکت گاز کردستان از بسته شدن پرونده گازرسانی به روستاهای سخت گذر استان خبر داد و آن را از شاخص ترین اقدامات شرکت ملی گاز ایران برشمرد.
فعله گری ادامه داد: در حال حاضر کردستان به شرایط استان سبز رسیده و تا پایان سال جاری ضریب نفوذ گاز طبیعی در کل جمعیت استان به ۱۰۰ درصد خواهید رسید.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان گفت: طی ۲ سال فعالیت دولت سیزدهم گازرسانی به ۶۱۵ واحد صنعتی از اقدامات شاخص شرکت گاز استان کردستان است و در حال حاضر تعداد کل صنایع عمده تحت پوشش گاز طبیعی به ۲ هزار و ۵۹۹ مورد افزایش یافته است.
وی تعداد شهرک های صنعتی برخوردار از گاز طبیعی را ۱۹ مورد اعلام کرد و گفت: در حال حاضر ۵۴ جایگاه سی ان جی ، ۶۳۰ واحد صنعتی عمده و هزار و ۹۱۵ واحد صنعتی در استان تحت پوشش گاز طبیعی است که از این تعداد ۲۴ واحد صنعتی عمده و ۵۷ واحد صنعتی خرد، در سال جاری به صف مصرف کنندگان گازطبیعی اضافه شدند.
در حال حاضر یک هزار و ۶۲۱ روستای کردستان از گاز طبیعی بهرهمند هستند و ضریب نفوذ گاز در جمعیت روستایی ۹۹.۷ درصد و در جمعیت شهری ۱۰۰ درصد است.