تهران - ایرنا - رئیس دانشگاه تهران گفت: گاهی به اسم نخبه‌پروری، نخبه‌کشی می کنیم. وقتی فقط تمرکز را روی شاخص‌های کمّی مقاله قرار می‌دهیم، بسیاری از نخبه‌ها از دایره نخبگی خارج می‌شوند.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، محمد مقیمی سه‌شنبه شب در آیین اختتامیه هفتمین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان، به فرایند نخبگی و نخبه‌پروری اشاره کرد و اظهار داشت: در این حوزه با مفاهیم مختلفی مواجه می شویم که باید از هم تفکیک شود. نخبه پروری، نخبه شناسی و نخبه داری از جمله این مفاهیم است. البته نتوانسته ایم زنجیره نخبه سالاری را تکمیل کنیم.

وی ادامه داد: اگر شاخص های تعیین نخبه را آسیب شناسی کنیم، یک آسیب جدی داریم که عمدتا مبنای نخبه شناسی معطوف به مقاله محوری بوده است. البته ماده ۲ اساسنامه بنیاد ملی نخبگان نخبه را به شکل جامع تعریف کرده است، اما وقتی وبه صورت دقیق شاخص ها را بررسی می کنیم، می بینیم بخش های اصلی در اساسنامه مغفول مانده و مقاله محوری بیشتر مطرح است.

رئیس دانشگاه تهران با اشاره به اقدامات بنیاد جمیلی برای برگزاری جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان گفت: این جشنواره توانسته آسیب یادشده در شناسایی نخبگان را رفع کند، زیرا بیشتر معطوف به ایده های جدید و کسب و کارهای نو و ایده پردازی است.

مقیمی تاکید کرد: نخبه یابی مهم است و نخبه زیاد داریم، در کشور نخبه ها را پیدا و معرفی می کنیم ولی برای نخبه پروری اقدام کمتری صورت می گیرد و در نخبه داری که اقدام بعدی است موفق نبودیم و نتوانسته ایم فرصت های شغلی برای آن‌ها فراهم کنیم.

وی یادآور شد: گاهی حتی به اسم نخبه پروری، نخبه کشی می کنیم. وقتی تمرکز روی شاخص های کمی مقاله قرار می دهیم خیلی از نخبه ها را از دایره نخبگی خارج می کنیم. وقتی نتوانیم نخبه داری کنیم، افراد را در بسیاری رویدادها و المپیادها شناسایی می کنیم و در دسترس کسانی قرار می دهیم که نسبت به منابع انسانی کشور ما طمع دارند، البته دانشمندان کشور ما هر جا باشند به بشریت خدمت می کنند ولی حل مسائل و مشکلات کشور خود ما توسط نخبگان در اولویت قرار دارد.

مقیمی همچنین با اشاره به تمرکز جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان بر علوم پایه و تقدیر از دانشمندان فعال در این زمینه که توسط بنیاد جمیلی و با حمایت دانشگاه تهران برگزار شده، گفت: این جشنواره از چند جنبه قابل تقدیر و منحصر به فرد است. زیرا به طور خاص و تخصصی در علوم‌ پایه برگزار می شود.

وی گفت: رشته های علوم پایه نقش کلیدی در توسعه دارند ولی به اندازه لازم و درخور شان آن‌ها به این رشته ها توجه نشده است. یکی از علت های این امر این است که رشته های علوم پایه که رشته های مادر هستند، معمولاً در زمینه اشتغال مستقیم دانش آموختگان با چالش های جدی روبرو هستند؛ به ویژه در کشور ما که باید تجهیزات آزمایشگاهی و تحقیقاتی برای توسعه اشتغال این رشته ها فراهم شود.

رئیس دانشگاه تهران تلاش هایی مانند جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان را روحیه تازه ای در کالبد علوم پایه دانست و افزود: بنیاد های خیره و خیرین معمولاً اگر بخواهند کاری در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی بکنند، بیشتر کارهای زیربنایی و عمرانی باشد ولی این جشنواره در راستای مباحث محتوایی و فرهنگ سازی است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این مراسم گفت: شناسایی نبوغ دانشمندان جوان در دانشگاه اتفاق می‌افتد و باید برای توسعه آن تلاش کرد.

محمد علی زلفی گل ضمن تبریک به اندیشمندان و دانشمندان جوان برگزیده اظهار کرد: از خداوند بزرگ خواستارم شما دانشمندان در سپهر علم ایران و جهان همچون خورشیدهای درخشان بدرخشید.

وی افزود: چند روز پیش، پایگاه استنادی جهان اسلام فهرست بیش از ۴۰۰ نفر از دانشمندان یک درصد علوم انسانی و علوم بومی را معرفی کرد و نام رئیس دانشگاه تهران هم جزو آن لیست بود و باعث افتخار است.

زلفی گل با بیان اینکه خیرین علمی با حمایت های مالی خود باعث پیشرفت کشور و خوشحالی دل دیگران می شوند و مسیر آینده علمی دانشجویان را تغییر می دهند؛ تاکید کرد: انتخاب هوشمندانه بنیاد جمیلی در ورود به عرصه علوم پایه و گزینش برترین های علوم پایه علاوه بر سرآمدی علمی نگاه ویژه آنها به حوزه فناوری است که یکی از ابتکارات و نبوغ خاص به شمار می آید که در برگزاری و مدیریت جشنواره به کار گرفته شده است.

وزیر علوم ادامه داد: خیرینی که حامی علم و فناوری هستند، سرمایه گذاران علمی کشور هستند و باید قدردان آنها بود؛ زیرا باعث می شوند دانشمندان در سطح جهانی مطرح شوند.

زلفی گل گفت: شناسایی نبوغ اندیشمندان جوان در محل دانشگاه اتفاق می افتد و باید به آن توجه کرد.

به گزارش ایرنا، ایین اختتامیه هفتمین دوره از جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان با حمایت بنیاد نیکوکاری علم و فناوری جمیلی، همزمان با هفته پژوهش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و با هدف تبدیل دارایی‌های فکری به ثروت، ترویج فرهنگ کارآفرینی و معرفی الگوهای برتر در سطح ملی و بین المللی، در حوزه های مختلف علوم پایه؛ شامل شیمی، فیزیک، ریاضی و علوم کامپیوتر، علوم زیستی، زمین شناسی و بخش ویژه هوش مصنوعی برگزار شد.

ایده پردازان و صاحبان کسب و کارهای نوپا و دانش بنیان و افراد ۱۸ تا ۴۴ سال در همه رشته ها می توانستند در صورتی که طرحی با محوریت علوم پایه دارند از اول مرداد ۱۴۰۲ تا اول مهر ۱۴۰۲با مراجعه پایگاه اطلاع‌رسانی جشنواره به نشانی www.ysf-persia.com ایده‌های خود را ثبت کنند. همچنین اساتید جوان حوزه علوم پایه (تا ۴۴ سال) فرصت داشتند در دو بخش بنیادی و کاربردی برای شرکت در بخش استاد نمونه جوان شرکت کنند.

ایده جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان از سال ۱۳۹۵ به همت بنیاد نیکوکاری جمیلی و در راستای حمایت از ایجاد کسب‌ و کارهای مبتنی بر فناوری، نوآوری و تحقق اقتصاد مقاومتی، با هدف تبدیل ایده به ثروت، محقق شد.

این جشنواره از سال ۱۳۹۶ به صورت سالیانه در سطح ملی برگزار می‌شود و برگزیدگان نهایی در پایان جشنواره از اعتبار ویژه بنیاد نیکوکاری جمیلی به منظور تجاری‌سازی محصول و ایجاد شرکت نوپا بهره‌مند می‌شوند.