محسن داوری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: باید از این فرصت برای معرفی شهر مشهد به جهانیان به خوبی بهره برد.
وی ادامه داد: وجود بارگاه منور رضوی، فرصت ارزشمندی است که منجر به ایجاد فرصتهای بسیار نوین دیگری برای شهر مشهد شده است و به همین دلیل ثبت روز ملی مشهد در تقویم کشورمان میتواند ظرفیت موجود در این شهر را چند برابر کرده و به سایرین نیز معرفی نماید.
فرماندار شهرستان مشهد در خصوص روند نامگذاری این روز بیان کرد: روز ملی مشهد در نشست سال گذشته شورای فرهنگ عمومی استان خراسان رضوی به تصویب رسید و این موضوع برای طی مراحل بعدی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شد ولی هنوز روند تصویب آن به نتیجه لازم نرسیده است.
وی گفت: امسال نیز مراسم خاص این روز در مشهد برگزار میشود و کارگروهی برای آن تشکیل شده است تا فعالیتهای متناسب با آن برنامه ریزی و اجرا شود.
داوری در خصوص علت نامگذاری ۱۰ دی به عنوان روز ملی مشهد نیز اظهار کرد: در ۱۰ دی ماه سال ۱۳۵۷ رویدادی در مشهد رخ داد که منجر به ایجاد فرصتی بسیار تاثیر گذار در روند سرنوشت انقلاب اسلامی شد و بسیاری از خیزشهای سرنوشت ساز کشور از این روز شکل گرفت.
بدنبال کشتار مردم بی دفاع مشهد در روز دوم دیماه سال ۱۳۵۷ تعداد زیادی از مردم این شهر در روزهای سوم، پنجم، هشتم، نهم و دهم دیماه در اعتراض به این کشتار وحشیانه در میدان شهدا (ژاله)، چهارراه لشکر، خیابان بهار و میدان تقی آباد این شهر تظاهرات گسترده ای برپا کردند.
روز نهم دی ماه ۱۳۵۷ نیز به مناسبت گرامیداشت قیام نهم دی ۱۳۵۶ شهر قم، مراسم یادبودی در شهر مشهد برپا کردند، بعد از اتمام مراسم، مردم به سوی استانداری خراسان حرکت کرده و در آن محل تجمع کردند که تانکهای ارتش برای مقابله با آنان وارد عمل شدند و درگیری بین مردم و ارتشیها شدت گرفت و حوادث خونباری در تاریخ انقلاب اسلامی رقم خورد که از آن به عنوان یکی از مهمترین تحولات اجتماعی مشهد نام برده شده است.
در پی وقایع روز نهم دی ماه ۱۳۵۷، از صبح یکشنبه ۱۰ دی ماه، شهر مشهد شاهد یورش ماموران شاه به مردم و کشتار بیسابقه آنان شد و تانکهای ارتش در خیابان ها جولان دادند و از هر گوشه شهر، صدای رگبار گلوله به گوش می رسید و دهها نفر از مردم بیگناه مشهد که بیشتر زنان و کودکان بودند توسط نیروهای رژیم پهلوی به خاک و خون کشیده شدند. این واقعه بازتاب گستردهای در خارج و داخل ایران داشت و ضربه سختی بر بدنه پیکر نیمه جان رژیم منحوس پهلوی بر جای گذشت.
در این روزهای تاریخی و از جمله یکشنبه خونین دهم دیماه ۱۳۵۷ مشهد تعداد زیادی از مردم بی دفاع، از مرد، زن، پیر و جوان توسط سفاکان پهلوی به خاک و خون کشیده شدند، به طوریکه تنها در کمتر از یک ساعت دهها نفر از مردم شهید و ۲۰۰ نفر زخمی شدند.