ساری - ایرنا - گنبد ۶۰۰ ساله آستانه امامزاده قاسم(ع) بابل که در مرکز این شهر قرار دارد، این روزها شرایط مناسبی ندارد و آسیب‌های آن به دلیل انجام نشدن عملیات مرمت رو به افزایش است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، گنبد آستانه امامزاده قاسم(ع) بابل که روی مقبره این امامزاده واقع شده در وضعیتی قرار دارد که انجام اقدامات مرمتی برای آن ضروری است. بخش‌هایی از این گنبد آجری زیبا و قدیمی تخریب شده و نفوذ آب به بدنه گنبد نیز مشهود است.

انجام نشدن مرمت این بنا سبب شده که رطوبت به داخل گنبد نفوذ کرده و گیاهان مختلفی روی گنبد رشد کند. در نتیجه نیز تعدادی از شیشه‌کاری‌های داخل گنبد و کاشی‌های ستون‌های این اثر جدا شده و فرو ریخته است.

گنبد آستانه امامزاده قاسم(ع) دو قوسی است که از بیرون هرمی شکل با قاعده هشت ضلعی ساخته شده و از داخل گرد و نیم‌کره‌ است که با فاصله در لایه زیرین گنبد هرمی شکل ساخته شد و در کنج گنبد نیز مقرنس ایجاد شده است. در هر ضلع از بدنه هشت ضلعی یک قاب با سرقوسی جناقی در داخل یک قاب مستطیل قرار گرفته و در بالای آن یک قاب مستطیلی کوچک و خوابیده قرار دارد. ارتفاع بنا حدود ۲۲ متر است که سید علی ابن سید کمال‌الدین در سال ۸۷۰ هجری قمری آن را ساخته است. این بنای تاریخی با شماره ۴۳۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد و به عنوان یکی از قدیمی‌ترین بناهای بابل در محله آستانه‌سر قرار دارد.

مسوولان میراث فرهنگی می‌گویند چون این گنبد در چند سال گذشته مرمت شد، با توجه به شرایط اعتباری موجود در حال حاضر امکان مرمت دوباره وجود ندارد. اما مدیریت آستانه امامزاده قاسم(ع) بابل که به صورت هیات امنایی اداره می‌شود اعلام کرده آمادگی دارد برای مرمت این گنبد پا پیش گذاشته و حتی بخشی از اعتبار مرمت این بنا را تامین کند.

بازسازی این بنای فاخر تاریخی به گفته کارشناسان حدود دو میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد و اگر اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بابل با هیات امنای این آستانه به توافق و تعامل نهایی برسند، نجات گنبد آستانه امامزاده قاسم بابل به‌زودی محقق خواهد شد.

از سوی دیگر اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام آمادگی کرد که اگر اعتبار مرمت را هیات امنای آستانه یا اوقاف پرداخت کند، مرمت و بازسازی این بنا با نظارت کارشناسان خبره آغاز خواهد شد.

پیگیری برای مرمت

مدیر اجرایی آستانه امامزاده قاسم (ع) بابل در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: طی نامه‌ای خطر ریزش بنا و فرو ریختن آینه‌ها بر سر زائران را اعلام کردیم. کارشناسان هم خطر ریزش این گنبد را هشدار داده‌اند. گنبد و ستون‌های این بنای فاخر تاریخی به خاطر جذب رطوبت در آستانه فروپاشی قرار دارد و چند کاشی و تکه‌هایی از آینه‌کاری‌های آن فرو ریخته است.

بقعه امامزاده قاسم(ع) بابل - سال ۱۳۱۴

حنان احمدنژاد گفت: با توجه به این‌که استمرار این وضعیت ممکن است آسیب‌های گنبد را بیشتر کند، هیات امنای آستانه آماده همکاری لازم برای مرمت این گنبد تاریخی است.

وی افزود: اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جواب پیگیری‌های ما اعلام کرد به علت کمبود اعتبار و انجام مرمت در چند سال گذشته امکان مرمت دوباره وجود ندارد. البته مرمتی که چند سال پیش انجام شد کیفی نبود و این عامل سبب نفوذ رطوبت در گنبد و ستون‌های بنا شد.

مدیر اجرایی آستانه امامزاده قاسم (ع) بابل تصریح کرد: هیات امنای آستانه امامزاده قاسم(بابل) آمادگی دارد بخشی از هزینه مرمت را بپردازد تا این میراث تاریخی و مذهبی مازندران از خطر فروپاشی نجات یابد.

آمادگی میراث فرهنگی برای همکاری

مرمت بناهای تاریخی و میراثی تحت هر شرایطی و با تامین اعتبار از هر منبعی باید با نظارت میراث فرهنگی و کارشناسان خبره و مورد تایید این دستگاه انجام شود. رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بابل در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا از آمادگی برای همکاری با هیات امنای این آستانه خبر داد و گفت: در صورت تامین اعتبار کارشناسان میراث فرهنگی آماده همکاری برای مرمت این گنبد هستند.

مهران فلاح افزود: با توجه به مرمت این بنا در چند سال گذشته امکان تخصیص اعتبار مجدد فراهم نیست و در کمیته برنامه‌ریزی شهرستان بابل هم اعتباری برای این موضوع در نظر گرفته نشد.

وی با بیان این‌ که حفظ این بنای فاخر یکی از دغدغه‌های مجموعه میراث فرهنگی است، خاطرنشان کرد: کمبود اعتبار امکان بازسازی مجدد این میراث کهن را از ما گرفته است. اما اگر اعتبار مرمت را هیات امنای آستانه یا اوقاف بپردازد، مرمت و بازسازی این بنا با نظارت کارشناسان خبره آغاز خواهد شد.

به گزارش ایرنا، بقعه امامزاده قاسم(ع) که به به بقعه آستانه مشهور است از بناهای معروف مذهبی بابل محسوب می‌شود که از قرن نهم هجری قمری به جا مانده و بنا به برخی روایات مدفن یکی از فرزندان حضرت امام موسی کاظم(ع) و بر اساس برخی روایات دیگر از نوادگان این امام است.

این اثر تاریخی در مرکز شهر بابل، خیابان آیت‌الله روحانی محله آستانه‌سر و نزدیکی محله اُجابن قرار دارد. بقعه امامزاده قاسم(ع) بین مردم بابل به سرآستانه نیز معروف است.