به گزارش ایرنا، بر اساس جلسه شورای عالی حفاظت محیط زیست در تاریخ ۲۱ آذرماه امسال، بخش های ابتدایی و میانی رودخانه کشف رود که دارای تعارضات فراوان و داخل حریم مصوب شورایعالی و شهرسازی شهر مشهد است از منطقه حفاظت شده خارج گردید.
مهدی اله پور روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: رودخانه کشف رود به دلیل ویژگیهای خاص تاریخی و جغرافیایی از جمله عبور از حاشیه کلانشهر مشهد از دیرباز نقشی بسیار مهم و محوری در توسعه مراکز مسکونی، تولیدات صنعتی، کشاورزی و خدماتی را در نیمه ابتدایی مسیر رودخانه داشته و به همان نسبت برخی معضلات از جمله حاشیهنشینی، تخلیه نخاله و فاضلاب، معضلات اجتماعی، سلامت و امنیتی را به ویژه در نیمه میانی رودخانه باعث شده است.
وی اظهار کرد: از مجموع ۳۳۷ کیلومتر طول رودخانه کشف رود مشهد، ۱۰۵ کیلومتر در قالب مناطق حفاظت شده قرار دارد.
دبیر قرارگاه تحول محیط زیست خراسان رضوی ادامه داد: به همین منظور برنامه ریزان توسعه استان و دستگاههای اجرایی از جمله شهرداری، شرکت آب منطقهای، جهاد کشاورزی و شرکت آب و فاضلاب تاکنون طرحهایی را جهت ساماندهی رودخانه در حاشیه شهر مشهد به مرحله اجراء گذاشتهاند، اما تعارضات و مشکلات منطقه به گونهای بوده تا با اجرای طرحهای اصلاحی فوری نسبت به مدیریت و ساماندهی منطقه اقدام شوند.
وی بیان کرد: از جمله این اقدامات می توان به توافق نامه مشترک دستگاه های اجرایی با محوریت شهرداری مشهد جهت ساماندهی و بهسازی رودخانه کشف رود اشاره کرد.
اله پور با بیان اینکه رودخانه کشف رود در بخشهای ابتدایی و میانی به رغم اقدامات دستگاه های اجرایی قابلیت حفاظتی خود را از دست داده و ضروت تغییرات رژیم حقوقی در این زمینه مورد تاکید است، افزود: به منظور بهبود شرایط رودخانه حفاظت شده کشف رود، شورایعالی محیط زیست اصلاح مرز رودخانه را مصوب کرد تا با محوریت استانداری خراسان رضوی و همکاری دستگاههای ذیربط اقدامات حفاظتی در این زمینه انجام شود.
وی با تاکید بر اینکه جهت تسریع در حل مشکلات و معضلات کشف رود، باید همه دستگاه ها و مردم در پیشبرد این هدف همفکر و همدل باشند، بیان کرد: مدیران صنایع الزام شدند تا در قالب طرح خوداظهاری از طریق آزمایشگاه های معتمد محیط زیست برای سنجش پساب خروجی و ثبت کلیه اطلاعات در سامانه جامع محیط زیست و اقدامات قانونی لازم تا حصول استانداردهای لازم اقدام نمایند.
به گفته وی، آنالیز و میزان عددی فاکتورهای فیزیک و شیمیایی و بیولوژیکی پساب تصفیه خانه ها تعیین شده و به اداره بهداشت جهت سطح بندی پساب تصفیه خانه ها طبق استاندارد انجام می شود، همچنین بررسی و نظارت دقیق بر صدور مجوز های محیط زیستی در محدوده و پیرامون کشف رود به صورت دقیق در حال انجام است.
تخصیص ۵۳۰ میلیارد ریال برای تکمیل تصفیه خانه «سپتاژ»
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی ضمن گلایه از کند بودن روند اجرای این پروژه بیان کرد: احداث تصفیهخانههای سپتاژ (فاضلاب خانگی) به گفته مسوولان شهری با مشکل تأمین مالی رو به رو است.
وی ادامه داد: با پیگیری های صورت گرفته و حضور معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور برای تکمیل این تصفیهخانه، سازمان محیط زیست کشور ۵۳۰ میلیارد ریال از صندوق ملی محیط زیست تسهیلات تخصیص داده که این مبلغ به مرور با ارائه کارکرد پروژه پرداخت میشود و پایان شهریور ۱۴۰۳ موعد بهرهبرداری از این تصفیهخانه توسط شهرداری مشهد عنوان شده است.
اله پور گفت: در راستای پایش روزانه و شبانه واحدهای صنعتی، خدماتی، تولیدی و کشاورزی حاشیه کشف رود، ۲۰ مورد پایش قالیشویی ها، ۵۲ مورد واحدهای بازیافت ، ۳۸ مورد کارواش ها ، ۶۱ مورد سایر کارگاه ها و صدور ۱۳۰ اخطاریه در همین راستا صورت پذیرفت.
وی اظهار کرد: شرکت در گشتهای مشترک با دستگاههای اجرایی مرتبط با حوزه کشف رود از قبیل جمع آوری موتورهای تلمبه و گشتهای کمیته صیانت از حقوق بیت المال نیز به صورت مستمر و مشترک انجام می گیرد و طی گشت های مشترک با دهیاریها و شوراهای اسلامی، شکوائیههای مردمی در این زمینه بررسی و به آنها رسیدگی می شود.
اله پور افزود: پارسال در راستای اجرای برنامه پایش و نمونه برداری، ۱۰ ایستگاه با ۲۹۰ مورد نمونه برداری از ایستگاه های دائمی در بستر کشف رود انجام شد و همچنین ۴۱ مورد نمونه برداری از خروجی پساب تصفیه خانههای فاضلاب شهری پرکند ۱ و ۲، خین عرب، التیمور، اولنگ و BOT آب منطقهای و تصفیه خانه آستان قدس رضوی و نمونه برداری از خاک بستر و حاشیه کشف رود در سال جاری صورت پذیرفت.
به گفته وی، در راستای شناسایی واحدهای آلاینده و اجرای ضوابط و مقررات، واحدهای آلاینده شناسایی و حدود ۶۹ واحد به مراجع قضایی معرفی شده اند.
پیگیری جهت ساخت تصفیه خانههای آب و فاضلاب و تکمیل تصفیهخانه چرمشهر
مدیر کل محیط زیست خراسان رضوی گفت: طبق پیگیری های انجام شده، «مدول» یک توسعه تصفیه خانه پرکند آباد ۲ مشهد با ۹۵ درصد پیشرفت تا پایان امسال آماده بهره برداری می شود و مدول دوم با ۲۰ درصد پیشرفت و ساخت تصفیه خانه طبرسی شمالی در حال انجام است که با تکمیل این تصفیه خانهها گام بزرگی در راستای احیای این رودخانه و حل معضلات کشف رود برداشته خواهد شد.
اله پور افزود: تصفیه خانه توس در مرحله انتخاب پیمانکار طرح توسعه و تصفیه خانه کلات دارای خروجی استاندارد است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی اظهار کرد: پیگیری و نظارت و پایش برنامه های ساخت و توسعه تصفیهخانههای شهرکهای صنعتی چرمشهر با ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی، از اقدامات در حال انجام است و طبق مصوبات قرارگاه تحول محیط زیست تا دهه فجر سال جاری به بهره برداری می رسد.
کَشَف رود، رودی تاریخی و از جمله رودخانههایی است که به جای آب زلال و زندگیبخش، فاضلاب و پساب در آن جاری است و بوی مرگ از آن برمی خیزد.
شعبه ای از کشف رود از کوههای هزارمسجد و شعبه دیگر آن از کوههای بینالود سرچشمه گرفته و از شمال شهر مشهد می گذرد. این رود ۲۹۰ کیلومتری که اکنون تنها خاطراتی از پرآبی آن در یادها باقی مانده است، از غرب به شرق جریان دارد و پس از ادامه مسیر در محل پل خاتون به رودخانه هریرود و از آنجا به رود "تجن" می پیوندد و به سمت ترکمنستان ادامه می یابد تا در پایان مسیرش در ریگزارهای کشور همسایه فرو رود.