به گزارش ایرنا، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی چهارمحال و بختیاری روز شنبه در همایش " بازاریابی و توسعه پایدار گردشگری" که به همت اتاق بازرگانی این استان برگزار شد، با بیان اینکه علم گردشگری در استان ناشناخته است، گفت: باید برای همه فعالان حوزه گردشگری با برگزاری دورههای آموزشی علم گردشگری را آموزش دهیم.
شهرام زارع فارسانی افزود: پتانسیلهای فراوان حوزه گردشگری در این استان ناشناخته است در حالی که میتوانیم از این ظرفیتها بیش از هر حوزه دیگر درآمدزایی و ارزشافزوده ایجاد کرد.
وی با اشاره به اینکه سد کارون۴ یکی از مکانهای گردشگری بکر در چهارمحال و بختیاری است، عنوان کرد: این در حالی است که هیچ سرمایهگذاری در این منطقه برای زیرساختهای گردشگری صورت نگرفته است.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی چهارمحال و بختیاری یادآور شد: تسهیل در صدور مجوزهای سرمایهگذاری در همه بخشها از جمله گردشگری میتواند در توسعه پایدار استان نقش مهمی ایفا کند.
چهارمحال و بختیاری؛ بهشت کوچک ایران
یک کارشناس حوزه گردشگری نیز در این همایش از چهارمحال و بختیاری با عنوان بهشت کوچک ایران یاد کرد و گفت: این استان با وجود قابلیتهای بسیار در حوزه گردشگری هنوز ناشناخته مانده است.
مرتضی طالع ماسوله ادامه داد: این استان دارای ۸۵۰ جاذبه گردشگری، ۹۲۳ گونه گیاهی، ۲۹۴ گونه جانوری، ۲۰ رودخانه، ۴۵۱ نقطه گردشگری، ۱۵ آبشار، ۹۵۳ چشمه و ۷۶ درصد مساحت کوهستانی و ۲۴ درصد مساحت دشت یکی از باظرفیتترین نقاط کشور برای رونق گردشگری است.
این دانشآموخته دکترای مدیریت توسعه با گرایش روابط بینالملل از دانشگاه ژنو سوئیس تصریح کرد: مساحت چهارمحال و بختیاری در مقایسه با کشور سنگاپور ۲۲ برابر است اما سهم هر یک از این ۲ منطقه در جذب گردشگر خارجی متفاوت است و امروز سنگاپور به پیشرفتهترین کشور گردشگری شرق آسیا تبدیل شده است.
طالع ماسوله ادعا کرد, که یکی از مهمترین موانع رونق گردشگری چهارمحال و بختیاری را تخریب منابع طبیعی و محیطزیست است.
وی از گردشگری در ایران با عنوان قصه پرغصه یاد کرد و گفت: سه دهه است که به نام توسعه گردشگری اقداماتی انجام دادهایم که هیچ استانداردی آن را تایید نمیکند چرا که در این حوزه جدی ورود نکردهایم و از مسیر تخصصی آن خارج شدهایم، این موضوع مبتلابه چهارمحال و بختیاری نیز است.
این فعال حوزه گردشگری تعریف خود از گردشگری را اینگونه بیان کرد: به آنچه که بتواند فرهنگ مهمانداری مقصد را به خوبی به گردشگر نشان دهد و از سوی دیگر بتواند اشتغال و اقتصاد را در مسیر درست تقویت کند، گردشگری گفته میشود.
طالع ماسوله تبلیغات را از مهمترین الزامات رونق گردشگری عنوان کرد و گفت: چهارمحال و بختیاری نیاز به یک انفجار رسانهای و تبلیغات نظاممند در خصوص معرفی ظرفیتهای گردشگری خود دارد چیزی که تاکنون محقق نشده است.
وی یادآور شد: اگر امکان احداث هتل و یا زیرساختهای درجه یک در حوزه گردشگری در استان چهارمحال و بختیاری وجود ندارد، باید از ظرفیت بومگردی استفاده کرد اما ما به هر طرحی بومگردی نمیگوییم بلکه باید در قالب این طرح استانداردها و ضوابط فرهنگی دیده شود و به صورت باری به هرجهت اجرا نشود.
طالع ماسوله گفت: اندیشه توسعه گردشگری، فرهنگ رفتاری، مبلمان بصری، تسهیلات، خدمات و جاذبهها ۶ کلید اصلی توسعه گردشگری است که متناسب با ظرفیتهای هر منطقه قابل اجرا و پیادهسازی است.
وی با تاکید بر رعایت موازین فرهنگی هر منطقه در توسعه گردشگری، اظهار داشت: بر این موضوع تاکید زیادی دارم که هر گردشگری که به منطقهای ورود پیدا میکند باید به فرهنگ آن منطقه احترام بگذارد و محیطزیست آن را حفظ کند.
این کارشناس حوزه گردشگری به سیاستهای راهبردی حوزه گردشگری نیز اشاره کرد و گفت: اگر چهارمحال و بختیاری بخواهد در مسیر توسعه این صنعت قرار گیرد ناگزیر است تا از دانشهای روز از جمله هوش مصنوعی استفاده کند و بتواند به نحو درستی در خصوص بهرهگیری از ظرفیتهای خود تصمیمگیری کند.
طالع ماسوله با تاکید بر اینکه قرن ۲۱ دنیایی از فرصتهاست، افزود: هنوز فرصت برای شکوفایی صنعت گردشگری خود داریم و فضای مجازی و شبکههای اجتماعی میتوانند بهترین یاریگر ما در این حوزه باشند.
غفلت از گردشگری هنر
فعال گردشگری هنری نیز در این همایش با تاکید بر اینکه نسبت به گردشگری هنری در چهارمحال و بختیاری غفلت شده است، اظهار داشت: یکی از راهکارهای رونق گردشگری در هر منطقه از جمله این استان توجه به هنر و هنرمندان است.
محبوبه کاظمی دولابی افزود: در حوزه گردشگری هنری بیش از هر چیز باید روی نمادسازی کار شود و در این میان میتوان از هنرمندان حوزه صنایعدستی کمک گرفت.
وی تصریح کرد: این استان روستاهای جذابی دارد که میتوان هر یک از این مناطق را به عنوان روستاهای هنری ویژند(برند)سازی و نماد روستایی خلق کرد.
کاظمی دولابی به دیگر راهکارها برای رونق گردشگری هنری اشاره کرد و گفت: برگزاری جشنوارههای هنری، ایجاد موزههای جدید به صورت تخصصی، احداث اقامتگاههای هنری، برگزاری کارگاهها، احداث پارکهای هنری و تولید محصولات هنری از جمله راهکارهایی که در کنار بازدید از مناظر طبیعی و تاریخی میتوان آن را به گردشگران عرضه کرد.
بنیانگذار گردشگری هنری ایران یادآور شد: گردشگردان به دنبال تجربههای خص و جدید هستند از همین رو با بهرهگیری از هنر و فرهنگ میتوان برای آنها سفری جذاب را فراهم کرد.
تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله داریم
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در این همایش با بیان اینکه ماندگاری گردشگری در این استان تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله دارد، است، گفت: برای بررسی چرایی این موضوع و ارائه راهکار برای رفع این چالش به تجربه و علم متخصصان امر نیاز داریم از همین رو برگزاری کارگاهها و همایشهای تخصصی در حوزه گردشگری میتواند کمک موثری در این رابطه به شمار اید.
علیرضا جیلان اظهار داشت: این استان با وجود ظرفیتهای بیشمار اما در جذب گردشگر و ماندگاری آن در استان به اقدامات بیشتری نیاز دارد که در همین خصوص اتاق بازرگانی به کمک آمده و علاوهبر مشاوره اقدامات عملیاتی نیز انجام میدهد.
وی تصریح کرد: کمیسیون گردشگری به تازگی در اتاق بازرگانی راهاندازی شده و این موضوع نوید آن را میدهد که گردشگری استان روزهای خوبی را در پیش داشته باشد و شاهد تحولاتی در این حوزه باشیم.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای بیش از ۸۰۰ جاذبه گردشگری شامل ۱۰۸ جاذبه طبیعی، ۶۷۴ جاذبه فرهنگی و تاریخی، هشت اثر دستساز، ۱۲ روستای هدف گردشگری ملی، ۱۵ منطقه نمونه گردشگری مصوب دولت است.
این استان همچنین ۷۲۷ اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی دارد که شامل ۶۲۸ اثر غیرمنقول، پنج اثر منقول، ۷۸ اثر ناملموس و ۱۷ اثر طبیعی است که هر یک از این آثار جاذبهای دیدنی برای دوستداران تاریخ و طبیعتگردی است.
وجود ذخیرهگاه جهانی زیستکره تنگ صیاد و سبزکوه، مناطق حفاظت شده، برخورداری از سه هزار کیلومتر رودخانه، وجود آب و هوای چهار فصل، پایگاه قایقرانی و رفتینگ، برخورداری از نخستین سایت سنگفرش پاراگلایدر ایران، وجود مرتفعترین سایت بانجیجامپینگ به ارتفاع ۷۵ متر در دوپلان شهرستان اردل در کنار زندگی کوچنشینی عشایر و جاذبههای فرهنگی نظیر صنایعدستی، سوغات محلی و روحیه مهماننوازی مردم این مرز و بوم، چهارمحال و بختیاری را به یکی از مقاصد گردشگری کشور تبدیل کرده و در سند آمایش سرزمین این استان در کنار کشاورزی و صنعت، گردشگری خود را به یکی از مزیتهای نسبی این استان برای تحقق توسعه پایدار مطرح کرده است.
این استان دارای ۱۲ روستای هدف گردشگری از مناطق ساحلی زایندهرود گرفته تا ارتفاعات زردکوه بختیاری است و هریک از روستاها در کنار طبیعت چهار فصل استان در تمامی ایام سال میتواند پذیرای گردشگران باشد.