یاسوج - ایرنا - کاهش محسوس بارش هادر سال زراعی جاری به میزان ۴۰میلی متر نسبت به مدت مشابه سال گذشته درکهگیلویه وبویراحمد هشدار جدی نسبت به خطر بروز خشکسالی و تابستانی سخت را می دهد اما کشاورزان ومتولیان امر استان و حتا برخی مناطق جنوب و جنوب غرب کشورمان امیدشان برای گذر از این بحران را در سدهای موجود و پرآب این خطه از جمله کوثر و سدچمشیر می دانند.

به گزارش ایرنا، البته نمودهای عینی از پیامدهای منفی این کم بارشی هم اینک روی بخش کشاورزی و محصولات زراعی منطقه مشهود است.

میانگین سالیانه بارندگی های کهگیلویه وبویراحمد در سال های پرآب افزون بر ۷۰۰ میلیمتر است و این شاخص در زمان خشکسالی تا زیر ۵۰۰ میلی متر کاهش می یابد.

گزارش شرکت آب منطقه ای و کارشناسان حاکی است که حجم آب تجدید پذیر استان ۹هزار و ۲۲۳ میلیون متر مکعب است که سالانه از این میزان یک هزار و ۷۰ میلیون متر مکعب آن مهار می شود و ۹۰ درصد آن از کهگیلویه و بویراحمد خارج می شود.

بنابراین وجود سازه های آبی بزرگ همچون(چمشیر) که در جریان سفر دور آیت الله رئیسی رئیس جمهور کشورمان افتتاح شد از سرمایه های ارزشمند استان است که برکات و نتایج مثبت آن درسال های کم بارانی خود را نشان می دهد.

۸۵ روز از سال آبی جاری گذشته و براساس گزارش هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد امسال شاهد یکی از خشک ترین پاییز و زمستان های ظرف یک دهه اخیر هستیم اما ذخیره قابل قبول سدهای این استان نه تنها امیدبخش شمار زیادی از بهره برداران و کشاورزان استان شده است بلکه دیگر استان های مجاور هم خیالشان تا حدودی از بابت وجود این مایع حیات بخش تا حدودی آسوده است.

۸۵ روز از سال آبی جاری گذشته و براساس گزارش هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد امسال شاهد یکی از خشک ترین پاییز و زمستان های ظرف یک دهه اخیر هستیم اما ذخیره قابل قبول سدهای این استان نه تنها امیدبخش شمار زیادی از بهره برداران و کشاورزان استان شده است بلکه دیگر استان های مجاور هم خیالشان تا حدودی از بابت وجود این مایع حیات بخش تا حدودی آسوده است.

پاییزو زمستان امسال از آن سال هایی است که آسمان بخیل بود و باران رحمت الهی آنچنانکه انتظار کشاورزان و مردم بود بود باریدن نگرفت به طوری که به گزارش هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد میزان بارندگی های این استان در سال جاری۹۰ میلیمتر یعنی ۴۰ درصد کمتر از میانگین بلند مدت است به عبارت دیگر در صورتی که سازه های بزرگ کوثر و چمشیر نبود می توانست سالی سخت در انتظار هموطنان استان های جنوب غربی کشور باشیم.

بررسی گزارش های رسمی در کهگیلویه و بویراحمد نشان می دهد آب سد کوثر ذخیره اطمینان بخشی برای تامین مایع حیات بخش مصرف آشامیدنی استان های جنوبی کشورمان شده و سدچمشیر هم رونق کشاورزی را به دنبال داشته است.

سد کوثر در جنوب کهگیلویه و بویراحمد و نزدیکی شهرستان گچساران آب آشامیدنی ۲۰ شهر و ۲ هزار روستا در استان های جنوب و جنوب غرب کشور شامل کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و فارس را تأمین می کند و از معدود سدهای کشور است که بخش قابل توجهی از ظرفیت آن پر است و نویدبخش سالی با حداقل تنش آبی برای شمار قابل توجهی از هموطنان با وجود کم بارانی های امسال است.

سد و نیروگاه چمشیر یکی دیگر از سازه های بزرگ آبی کهگیلویه و بویراحمد به شمار می رود که تابستان امسال به دست رئیس جمهور افتتاح شد، این سد با رهاسازی هشت برابری آب نسبت به دبی ورودی توانسته مشکل کشاورزان پایین دست را برای کشت پاییزه امسال، تا حدودی برطرف کند امری که نویدبخش سالی پربار برای کشاورزان شده است.

ذخیره مطلوب آب سدها

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: میزان ذخیره آب سازه های آبی کوثر و چمشیر اگرچه کمتر از مدت مشابه پارسال گزارش شده اما مطلوب است.

آرش مصلح افزود: سدکوثر آب آشامیدنی ۲۰ شهر و ۲ هزار روستا در استان های مختلف و جنوب غرب کشور شامل کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و فارس را تأمین می کند.

آب سد کوثر از رودخانه خیرآباد تأمین می‌شود که این رودخانه از رودهای شاه بهرام و دهدشت تشکیل می‌شود.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: آبگیری آزمایشی سد « چمشیر» بیست و هفتم دی‌ماه سال گذشته با موفقیت انجام شد و این سد اواخر تیرماه امسال به دست رییس جمهور افتتاح شد.

سد کوثر

مدیر اداره بهره برداری و نگهداری سد کوثر گفت: میزان ورودی آب در سال آبی جاری به سد کوثر۷۱ میلیون متر مکعب بوده بوده است.

اکبر خدری حجم ذخیره آب سدکوثر در گچساران را در هم اینک ۴۵۲ میلیون متر مکعب عنوان کرد و افزود: ۷۹ میلیون و ۹۳ هزار متر مکعب آب در سال آبی جاری برای مصارف مختلف رها سازی شده است.

وی تاکید کرد: ۳۹ میلیون متر مکعب از این میزان آب برای مصرف آشامیدنی استان‌های جنوبی کشور از ابتدای مهر سال امسال تاکنون رهاسازی شده است.

وی تصریح کرد: در این مدت همچنین ۱۵ میلیون متر مکعب آب کشاورزی، چهار میلیون متر مکعب آب صنعت و ۲۱.۷۶ میلیون متر مکعب برای سایر مصرف (زیست محیطی) در این سد رهاسازی شده است.

خدری اظهار کرد: گرچه هم اینک ۸۲.۷۷ درصد از گنجایش مخزن۵۴۷ متر مکعبی سد کوثر پُر است ولی میزان ورودی آب به این سد در سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه قبل کاهش نشان می دهد.

خدری با بیان اینکه تراز مخزن بتنی این سد از سطح دریا ۶۲۵متر است، گفت: هم اکنون تراز این سد ۶۱۸.۳۹ متر است.

وی اظهار کرد: هم اینک دبی خروجی کل سد کوثر هشت و ۳۱ صدم متر مکعب بر ثانیه و دبی ورودی ۶.۷۶ متر مکعب بر ثانیه است.

سد چمشیر

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر گچساران هم گفت: ۴۸۹ میلیون متر مکعب آب برای بخش کشاورزی و حق آبه زیست محیطی در این سد رها سازی شده است.

محمدرضا فاضل ادامه داد: بدنه سد چم شیر از نوع بتن Rcc و بزرگترین طرح برقی و ابی در حال ساخت در کشور است که با هدف ذخیره ۲/۳ میلیارد متر مکعب آب و بهبود کیفیت و کنترل سیلابها بر روی رودخانه زهره ساخته شده است.

وی با بیان اینکه تراز نرمال مخزن این سد از سطح دریا ۵۹۸ متر می باشد، تصریح کرد: هم اکنون تراز این سد ۵۳۸ متر از سطح آزاد دریا است.

فاضل ، ورودی آب سد چم شیر را ۶.۵ تا هفت متر مکعب در ثانیه ذکر کرد و گفت: هم اکنون دبی خروجی این سد ۴۵ مترمکعب در ثانیه است.

رها سازی هشت برابری آب

کارشناس فنی سد چمشیر افزود: هم اینک نیز باتوجه به دبی ورودی ۶.۵ متر مکعب بر ثانیه، بنا به درخواست کشاورزان پایین دست این سد هم اکنون ۴۵ مترمکعب در ثانیه و معادل هشت برابر دبی ورودی رهاسازی انجام می‌دهد.

حسن بهبودی اظهار کرد: تعداد دفعات و میزان بارش در سال آبی جاری در حوزه بالادست سد چمشیر کمتر از حد نرمال و حدود ۹۰ میلیمتربوده است.

وی تصریح کرد: با توجه به‌ کاهش نزولات آسمانی و به منظور جبران کسری آب مورد نیاز کشاورزان برای کشت پاییزه، طی ۲ مرحله رهاسازی انجام شد، که در مرحله نخست به مدت یک هفته ۵۰ متر مکعب آب بر ثانیه از این سد رها سازی شد و در مرحله دوم از ۱۴ دی ماه جاری تاکنون میزان آب خروجی از این سد ۴۵ مترمکعب در ثانیه است.

کیفیت متوسط آب مخزن سد چمشیر(EC) ۲ هزارو ۴۰۰ میکرو موس است

این سد که بلندترین سد بتنی- غلتکی غرب آسیا (چمشیر) لقب گرفته در شهرستان گچساران از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد با وجود حواشی زیاد پیش از بهره برداری نخستین تابستان خود را پشت سر گذاشته اما هم اکنون خبری از شوری آب آن که برخی نسبت به آن هشدار داده بودند نیست.

ذخیره ۳۶۰ میلیون متر مکعب آب پشت سد چمشیر

کارشناس فنی سد چمشیر افزود: هم اکنون با وجود بارش های کم در سال آب جاری بیش از ۳۶۰ میلیون متر مکعب آب پشت سد چم شیر ذخیره است.

بهبودی بیان کرد، از ابتدای سال با توجه به‌ حجم خروجی از سد به طور متوسط ، ۱۶ مترمکعب بر ثانیه دبی خروجی از محور سد بوده است.

وی ابراز کرد: در فصل تابستان با وجود دبی ورودی ۵.۵ مترمکعبی رودخانه زهره، دبی خروجی این سد آبی بیش از ۱۵ مترمکعب بر ثانیه و معادل سه برابر دبی ورودی بوده است.

ویژگی های سد چمشیر

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه « چمشیر» گچساران افزود: سد « چمشیر» با هدف ذخیره و بهبود کیفیت آب و کنترل سیلاب ها بر روی رودخانه « زهره» ساخته شده است.

فاضل با اشاره به اینکه آورده متوسط دراز مدت رودخانه « زهره» بیش از یک هزار و ۷۰۰ میلیون متر مکعب است تاکید کرد: ذخیره سیلاب ها و استفاده از آب ذخیره شده برای توسعه و بهبود فعالیت های کشاورزی در پایین دست سد از مهمترین ارمغان های این سازه بزرگ است.

فاضل با اشاره به اینکه آورده متوسط دراز مدت رودخانه « زهره» بیش از یک هزار و ۷۰۰ میلیون متر مکعب است تاکید کرد: ذخیره سیلاب ها و استفاده از آب ذخیره شده برای توسعه و بهبود فعالیت های کشاورزی در پایین دست سد از مهمترین ارمغان های این سازه بزرگ است.

وی با بیان اینکه عملیات اجرایی این پروژه با اخذ مجوز های لازم از جمله مجوز زیست محیطی از سال ۹۱ شروع شد تصریح کرد: سد مذکور پس از ۳۰سال دوران مطالعاتی و هشت سال اجرا به مرحله آبگیری رسید .

سد چمشیر بر روی رودخانه « زهره»ساخته شده که این رودخانه بر اساس شهرها و دشت‌های که در مسیر خود از نزدیکی آنان می‌گذرد به نام‌ها مختلفی مثل اردکان، شش پیر، فهلیان و زیدون نامگذاری شده اما نام رسمی آن رودخانه « زهره»و بر اساس آخرین شهری که از آن می‌گذرد و به دریا می‌ریزد رودخانه « هندیجان» نیز نامیده می‌شود.

این رودخانه از ۲ رود « فهلیان» و «تنگ شیو» در شهرستان ممسنی در استان فارس و خیرآباد در منطه دهدشت در استان کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه می‌گیرد.

رودخانه « زهره» با طول تقریبی حدود ۴۷۵ کیلومتر در سه استان فارس ،کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان جریان دارد اما با وجود نیاز این استان ها به آب و خطرات سیلاب هنوز سدی برای مهار آب آن احداث نشده است.

سد « چمشیر» در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر گچساران در استان کهگیلویه و بویر احمد و پنجمین سد بزرگ کشور است.

میزان بارندگی های پاییزی

رییس مرکز پیش‌بینی اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد گفت:میانگین بارندگی های سال آبی جاری در استان تا روز دوازدهم دی ماه به ۱۴۱ میلیمتر گزارش شده به عبارت دیگر ۲۵.۴درصد از بارندگی های بلند مدت سالیانه محقق شده است.

بهره مند افزود:میانگین بلند مدت سالیانه بارندگی های کهگیلویه و بویراحمد ۵۸۳.۶میلیمتر است.

وی با اشاره به اینکه میانگین بلندمدت بارندگی های استان تا به این وقت از سال آبی ۲۳۲ میلیمتر است ،تاکید کرد: بارندگی های امسال کمتر از میانگین بلند مدت است.

رییس مرکز پیش‌بینی اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد با یادآوری اینکه سال آبی گذشته تا پایان آذرماه ۲۰۰.۶ میلیمتر باران در استان ثبت شده بود، تصریح کرد: میانگین بارندگی های امسال نسبت به مدت مشابه ۵۹.۶ میلیمتر کاهش یافته است.

براساس آمار آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد حجم آب تجدید پذیر استان ۹هزار و ۲۲۳ میلیون متر مکعب است که این سرزمین جزو مناطق پرباران کشور محسوب می شود به طوری که ۱۰ درصد از میزان منابع آب کشور را در اختیار دارد

کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.

این استان با ۷۲۶ هزار نفر جمعیت یک درصد مساحت کشور را در اختیار دارد.