رکوردشکنی باران در کهگیلویه و بویراحمد و پیامدهای آن

یاسوج - ایرنا - امسال یکی از پرباران ترین سال های دهه اخیر در استان کهگیلویه و بویراحمد بوده به طوری که همه ایستگاه های هواشناسی رکورد سه ساله بارندگی شکسته شده و این امر سبب ذخیره آب در منابع آبی و افزایش تولید محصولات زراعی استان شده است.

میانگین بارش باران در این استان طی سال زاعی جاری تاکنون به ۶۸۶ میلیمتر رسید که ۱۳۹میلیمتر بیشتر از میانگین بلند مدت است و مدت بارش های سال زراعی جاری نسبت به مدت مشابه پارسال در کهگیلویه و بویراحمد ۱۷۸میلیمتر افزایش یافته است.

کارشناسان حوزه آب منطقه ای استان ذخیره قابل قبول آب سدها، تقویت سفره های زیرزمینی، سرسبزی طبیعت مناطق گرمسیری که زمینه چرای دام ها را فراهم می کند،سیراب شدن درختان جنگلی و حیات وحش را از مهمترین ارمغان های باران های خوب امسال می دانند.

بارندگی های امسال به روایت آمار

استان کهگیلویه و بویراحمد دارای ۲ منطقه گرمسیری و سردسیری است که امسال میزان بارندگی در ایستگاه شهر مارگون به میزان ۸۷۴ میلی متر گزارش شده و ایستگاه های یاسوج و سی سخت با ۸۶۹ و ۸۰۰ میلیمتر رتبه های دوم و سوم بارندگی های امسال را به خود اختصاص داده اند.

میزان بارش باران مهر امسال تا امروز در شهرهای گرمسیری دوگنبدان ۴۶۳،دهدشت ۶۲۹، لیکک ۴۹۸، چرام ۶۸۰، لنده ۸۷۱ و امامزاده جعفر ۴۹۸ میلیمتر گزارش شده است که نسبت به میانگین بلندمدت افزایش چشمگیر یافته است.

میزان بارش بلند مدت سالانه در ایستگاه یاسوج ۷۹۶،سی سخت ۶۹۶.۷،دوگنبدان ۴۳۷.۴،دهدشت ۵۰۳،لیکک ۴۰۶.۷ ،مارگون ۶۲۶و منطقه امامزاده جعفر ۴۴۱ میلیمتر است.

کارشناس اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد گفت: میانگین بارندگی های امسال ۶۸۶ میلیمتر باران بوده که بیشترین میزان بارش از سه سال پیش تاکنون در استان بوده است.

ولی بهره مند افزود: میزان بارندگی های سال زراعی جاری بیشتر از همه سال های دهه اخیر به جز سال ۱۳۹۷ بوده است.

باران و ذخیره آب سدها

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: بارندگی های امسال باعث سرریز سد های کوثر و شاه قاسم پس از چند سال در اسفند ماه سال ۱۴۰۱ و همچنین ذخیره آب در سد تازه آبگیری شده چم شیر شده است.

آرش مصلح اظهار کرد:ظرفیت سد کوثر گچساران سال ۱۴۰۱، به طور ۱۰۰ درصد تکمیل شد و در تاریخ ۱۵ اسفندماه سرریز کرد، در حالی که مدت مشابه سال ۱۴۰۰ حدود ۸۶.۴۷ درصد از حجم این سد مخزنی پر شده بود.

سد کوثر در فاصلۀ ۶۰ کیلومتری شمال غربی شهر دوگنبدان در محل تنگ دوک بر روی رودخانه خیرآباد احداث شده است.

مصلح ادامه داد: سد کوثر تامین آب ۲ و نیم میلیون نفر از جمعیت کشور شامل۲۰ شهر و ۲ هزار روستا در استان های جنوبی کشور شامل کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و فارس را تأمین می کند.

وی عنوان کرد: این سد بیش از ۱۵ سال است که آب شرکت نفت و گاز گچساران به میزان سه میلیون متر مکعب را تامین می کند و به آن افزوده خواهد شد.

مصلح ادامه داد: همچنین سد کوثر آب کارخانه های پتروشیمی یک و ۲ گچساران به میزان ۱۷ میلیون متر مکعب و آب هفت هزار هکتار اراضی کشاورزی خیرآباد لیشتر تنگ انگشترک را تامین می کند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد همچنین از سرریز شدن سد شاه قاسم یاسوج در واپسین روزهای سال ۱۴۰۱ و بعد از سه سال خبر داد.

مصلح تاکید کرد: این سد با ظرفیت ۱۰ میلیون متر مکعب آب بعد از ۳ سال در واپسین روزهای سال ۱۴۰۱ سر ریز شد.

سد شاه قاسم در جنوب شهر یاسوج و در کنار جاده یاسوج به شیراز ، آخرین بار فروردین ماه ۹۸ سرریز شده بود.

مصلح افزود: سد شاه قاسم با هدف آبیاری اراضی کشاورزی پایین دست، رونق گردشگری و تقویت منابع آب زیر زمینی شرب یاسوج ساخته شد.

سد خاکی شاه قاسم در سال ۷۶ به منظور آبیاری حدود یکهزار و ۵۰۰ هکتار از زمین‌های اطراف ، ذخیره آب‌های فصلی و به عنوان یک مکان گردشگری و زیست گاه پرندگانی از جمله حواصیل، مرغابی احداث شد و در پایین دست آن هشت حلقه چاه تامین آب شرب شهر یاسوج قرار دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: آبگیری سد چمشیر گچساران از ابتدای اسفند ماه ۱۴۰۱ آغاز شده و تا فروردین ماه ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب را ذخیره کرده است.

رکوردشکنی باران در کهگیلویه و بویراحمد و پیامدهای آن

آرش مصلح اظهار کرد: آزمایش‌های اخیر شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد از خروجی آب سد چمشیر گچساران، ای سی زیر یک هزار و ۵۰۰ را نشان می دهد و این یک نوید است.

مصلح ابراز کرد: برای کشاورزی انواع محصولات و گیاهان تا بالای سه هزار و ۵۰۰ هم مصرف می شود و خوشبختانه ای سی چمشیر زیر یک هزار و ۵۰۰ است.

سد چمشیر بر روی رودخانه زهره ساخته شده،این رودخانه از دو رود فهلیان و تنگ شیو در شهرستان ممسنی در استان فارس و خیرآباد در منطقهٔ دهدشت در استان کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه می‌گیرد.

سد چمشیر که در حال حاضر در نزدیکی شهرستان گچساران در جنوب کهگیلویه و بویراحمد در حال احداث است بلندترین سد وزنی از نوع بتنی غلتکی (آر. سی. سی) ایران است.

افزایش تولید گندم

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با بیان این که برداشت گندم از بیستم اردیبهشت امسال در استان از شهرستان بهمئی آغاز می شود گفت:با توجه به میزان بارندگی های مطلوب امسال شاهد پیش بینی می شود میزان تولید این محصول ۵۰ هزار تن در دیمزارهای استان افزایش یابد.

سید علی معتمدی پور افزود: ۹۱ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان امسال به کشت گندم اختصاص یافته است که از این مقدار ۷۰ هزار هکتار دیم و مابقی بصورت آبی است.

سالیانه بیش از ۵۰۰ هزار تن محصول زراعی معادل نیمی از کل تولیدات کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در بیش از ۱۳۲ هزار و ۵۱۱ هکتار مزرعه این استان کشت و تولید می شود.

باران و بهبود وضعیت عشایر

رئیس اداره عمران و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد می گوید: بارندگی های امسال منجر به سبز شدن مراتع و کاهش نیاز به خرید علوفه دستی برای عشایر شده است.

رکوردشکنی باران در کهگیلویه و بویراحمد و پیامدهای آن

سید مهدی عباسیان با اشاره به گرانی علوفه تاکید کرد: کاهش خرید علوفه نقش اثرگذاری در بهبود معیشت عشایر کهگیلویه و بویراحمد و افزایش تولید گوشت دارد.

وی تصریح کرد: همچنین بارندگی های امسال میزان آب چشمه ها را بهبود بخشیده است.

جامعه عشایری کهگیلویه و بویراحمد با یک‌میلیون رأس دام سبک و سنگین ، ۳۵ درصد صنایع‌دستی شامل ۱۰ هزار مترمربع انواع گبه، جاجیم، قالی، گلیم و فرش این استان را تولید می‌کند.

۱۲درصد از جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد در قالب ۱۱ هزار خانوار با جمعیتی معادل ۷۰ هزار نفر عشایر هستند.

ذخیره آب در سازه های آبخیزداری

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد می گوید: بارندگی های امسال منجر به پر شدن ظرفیت ذخیره آب سازه های آبخیزداری کوچک استان شده است.

عبدال میرفردی عنوان کرد: ذخیره آب در سازه های آبخیز داری برای غنی شدن سفره های زیر زمینی، مراتع و تامین آب کشاورزی مردم منطقه مفید است.

رکوردشکنی باران در کهگیلویه و بویراحمد و پیامدهای آن

وی تاکید کرد: تقویت سفره های زیرزمینی، پیشگیری از فرسایش خاک و کاهش خسارت های سیلاب از مزایای ذخیره آب در سازه های آبخیزداری است.

میرفردی بیان کرد: سازه های آبخیزداری می‌تواند حجم وسیعی از رسوبات ناشی از شستن خاک با باران را در خود نگه دارد که این امر می تواند منبع خوبی برای تأمین خاک مناسب کشاورزی در باغ‌ها، گلخانه‌ها و اراضی کشاورزی باشد.

از سال ۱۳۷۰ تاکنون ۲.۶ میلیون متر مکعب سازه آبخیزداری در این استان ایجاد شده است که اجرای این سازه ها باعث ذخیره سالیانه ۴۰میلیون متر مکعب مهار سیلاب و کنترل ۱.۲ میلیون متر مکعب فرسایش خاک در استان می شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha