تهران - ایرنا - دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه هیچ تغییری در سطح و میزان کشت مواد مخدر در افغانستان بوجود نیامده است، گفت: آهنگ رشد اعتیاد به مواد مخدر در کشور متوقف شده است. 

به گزارش خبرنگار ایرنا، اسکندر مومنی روز دوشنبه در نشست شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر با موضوع «نقش رسانه و فضای مجازی در پیشگیری از اعتیاد» اظهار داشت: نه تنها شاهد کاهش تولید مخدر سنتی در افغانستان نیستیم که تولید مواد مخدر صنعتی در این کشور رو به افزایش است.

وی افزود: بر این اساس شواهدی که نشان دهد میزان تولید مخدر در این همسایه شرقی کاهش یافته است، نداریم و بنابراین باید پیشگیری از اعتیاد در اولویت همه برنامه‌های این ستاد قرار گیرد.

مومنی اعلام کرد: طبق یک پژوهش انجام شده در یکی از دانشگاههای معتبر کشور، آهنگ رشد مصرف مواد مخدر و اعتیاد در کشور متوقف شده است و این نشان از اثرگذاری برنامه ها و هم‌افزایی‌ همه دستگاهها در مقابله و پیشگیری است.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر خاطر نشان کرد: در کنار پیگیری مقابله با مواد مخدر باید پیشگیری را هم در اولویت نخست قرار دهیم تا اگر موادمخدر هم در دسترس بود، کسی به سمت آن نرود.

وی با تاکید بر اینکه همچنان باید اولویت راهبردی‌ ستاد پیشگیری از اعتیاد باشد، بیان داشت: برای پیشگیری باید از ظرفیت رسانه‌ها و فضای مجازی استفاده کنیم، زیرا رسانه بستری است که هرچه آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم، می‌بینیم که افق جدیدی برای استفاده بیشتر از آن وجود دارد، مشروط بر اینکه آن را بشناسیم و برنامه‌ریزی درستی داشته باشیم. 

مومنی با تاکید بر شناخت بستر رسانه تصریح کرد: بستر رسانه کنونی با رسانه ۱۵ سال قبل هم متفاوت شده و دنیای دیگری دارد. رسانه این نیست که فقط یک طرفه در آن صحبت کنیم بلکه دارای ابزار گفتمان، نمایش، سرگرمی و طنز است که باید این بستر را ابتدا بشناسیم. 

وی به برقراری ارتباط مناسب با این بستر اشاره کرد و گفت: رسانه دو سویه است و دیگر دوره ارتباط یک سویه تمام شده است، شناخت رسانه و ارتباط مناسب با رسانه‌ها و احترام گذاشتن به مجموعه رسانه بسیار مهم است و وظیفه رسانه پرسش‌گری و وظیفه ما پاسخ‌گویی در چارچوب حوزه کاری است.

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به شناخت مخاطب نیز بیان کرد: هر جامعه باید با زبان خود محتوا تولید کند و شناخت مخاطب در این زمینه بسیار مهم است و از همین رو باید برای هر مخاطب محصول مرتبط با آن را تولید کنیم.‌ معتقدیم یک محتوای خوب جای خود را پیدا می‌کند. 

مومنی گفت: باید هم امیدآفرینی کرد و هم ارتباط مناسب با رسانه برقرار کرد. گاهی پاسخ به یک سوال و رفع ابهام خود منجر به امیدآفرینی خواهد شد. 

مومنی با بیان اینکه دنیای بدون رسانه مفهوم نیست، گفت: باید برنامه ریزی و محتوای درست تولید کنیم و ادبیات ما با رسانه فاخر باشد. 

وی با بیان اینکه امروز باید برای مخاطب به خصوص نسل نوجوان محتوایی تولید کنیم که علاوه بر آگاه سازی، زمینه را برای پیشگیری از مصرف مخدر در خود داشته باشد، افزود: امروز ورود به حوزه رسانه و فضای مجازی متفاوت از گذشته شده و باید اعتراف کرد که در این حوزه بسیار ضعیف هستیم. 

مومنی با بیان اینکه امروز عصر رسانه و فضای مجازی است، افزود: واقعیت این است که امروز جامعه بخشی از وقت خود را در فضای مجازی سپری می‌کند؛ این فضا بهترین بستر برای آگاه سازی‌ و پیشگیری‌ از اعتیاد است. 

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر بر پاسخگویی تمامی مسئولان ستاد در برابر رسانه‌ها تاکید کرد و گفت: ارتباط با رسانه باید سریع و بدون معطلی باشد و نباید هر وقت به رسانه احتیاج نداشتیم، آنها به دنبال ما بدوند.


بازی‌های آنلاین یکی از بسترهای پیشگیری اعتیاد است

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر بازی‌های دیجیتال و آنلاین را بیشترین مورد استفاده در فضای مجازی عنوان کرد و افزود: شناخت و درک پدیده بازی‌ها و ایجاد و تولید بازی‌های مناسب با موضوعات پیشگیری میتواند موثر باشد. 

 مومنی استفاده از شرکت‌های دانش بنیان و چه افراد خلاق در تولید بازی و محتواهای سرگرمی را یک اولویت دانست و افزود: حتما همه باید از این بستر استفاده کنند و این ظرفیت در کشور وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه در آستانه ۲ تحول هستیم که یکی بودجه سالانه و دیگری برنامه هفتم توسعه است، بر ارایه طرح‌هایی متناسب با اسناد بالادستی در حوزه مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد.

کار ستاد مبارزه با مواد مخدر صیانت از حال و آینده کشور است

دبیر شورای‌ اطلاع‌رسانی دولت نیز در این نشست گفت: ستاد فعالِ مبارزه با موادمخدر با جامعه وسیعی از مخاطب مواجه است و یکی از کارهای مهم این ستاد، صیانت از حال و آینده کشور است.

احسان صالحی اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین کمپین‌هایی که اکنون دشمن علیه کشور ما ایجاد کرده است، کمپین سیاه کردن آینده است و تلاش می کند القا کند ایران از مدار زندگی خارج است و با این نیت به تحریم و وارد ساختن فشار به معیشت مردم و پرداختن به آسیب ها متوسل است.

دبیر شورای‌ اطلاع‌رسانی دولت افزود: حوزه آسیب های اجتماعی و اعتیاد جزو دغدغه های حاکمیت و رهبر انقلاب است و کارگروه های ویژه ای نیز برای این موضوع تشکیل شده است.از جمله بخش‌هایی که کار صیانت از کشور را انجام می‌دهد، ستادِ فعال مبارزه با مواد مخدر است که کارش صیانت از حال و آینده کشور می‌باشد.

وی با تاکید بر اینکه اصل کار این است که جامعه گرفتار این معضل نشود، گفت: مخاطب این ستاد کل جامعه است و همه تلاش‌ها باید بر حوزه پیشگیری از اعتیاد معطوف باشد تا تمام افراد را از این آسیب دور نگه داریم.

دبیر شورای‌ اطلاع‌رسانی دولت با بیان اینکه اولین کار در حوزه رسانه، مخاطب‌شناسی است، گفت: مهم است که برای چه مخاطبی چه پیامی را و در چه بستری ارسال کنیم، لذا به نظر می‌رسد حوزه رسانه در ستاد مبارزه با مواد مخدر جزو کارهای رسمی ستاد است؛ چرا که با جامعه وسیعی از مخاطب مواجه هستیم.

صالحی ادامه داد: در حوزه آسیب‌های اجتماعی و به طور خاص اعتیاد ملاحظات و ظرافیت هایی وجود دارد.بگونه ای که حد ایجاد حس خطر و تبعات مصرف مواد باید رعایت شود تا به جامعه القای سیاهی رو به پیشرفت نکند و یا موجب کنجکاوی بیشتر در بین نوجوانان نشود.

صالحی افزود: در کار رسانه ای که در حوزه مبارزه با مواد مخدر انجام می‌شود با این به این نکته هم توجه داشت که شبکه‌هایی در توزیع مواد مخدر فعال هستند که برای گردش بالای مالی، بیکار ننشسته‌اند و پیام‌های مقابل و ضدی را تولید می‌کنند که باید برای آنها برنامه‌ داشت. ‌

وی در پایان اظهار داشت: این ستاد متشکل از کارشناسان و متخصصان در حوزه های روانشناسی و جامعه شناسی محتوای مناسب و تخصصی در اختیار دارد که شورای اطلاع رسانی دولت هم در زمینه انتقال موثر این پیام ها و مفاهیم به مخاطبان در کنار مجموعه ستاد است.

انتقاد از ترویج مصرف مواد مخدر در برخی آثار شبکه نمایش خانگی

رییس سازمان صوت و تصویر فراگیر (ساترا) با بیان اینکه باید موضوع مواد مخدر و مقابله با آن را در ضوابط ممیزی دخیل کنیم، گفت: نمایش سیگار و موادمخدر در فیلم‌ها باید به گونه ای باشد که مخاطب از آن بدش بیاید.

سعید مقیسه در این نشست اظهار داشت:به طور کلی نباید بگوییم در یک فیلم، کسی سیگار در دستش بود و یا مواد مخدر داشت، کار بدی است، بلکه گاهی اوقات اقتضای داستان در حد ضرورت و بدون ترویج است؛ به عبارتی باید به گونه ای باشد که مخاطب از آن بدش بیاید. یعنی دو شرط را باید بگذاریم که هم اقتضای داستان باشد و هم سبب ترویج نشود.

مقیسه در خصوص معضلاتی که در برخی تولیدات نمایش خانگی در زمینه مواد مخدر وجود دارد تصریح کرد:در این نشست درباره برخی از این معضلات از قبیل عدم تقبیح کافی یا گاهی ترویج مصرف مواد مخدر و راهکارهای جلوگیری از این گونه آثار بحث و بررسی شد.

وی ابراز امیدواری کرد:با کمک ستاد مبارزه با مواد مخدر و دیگر مدیران کشور بتوانیم رسانه‌های پاک و سالمی برای خانواده‌ها داشته باشیم تا با اطمینان بتوانند پای آن بنشینند و مطمئن باشند که ترویجی در خصوص مواد مخدر ایجاد نمی‌شود بلکه هنرمندانه تقبیح می شود و نتیجه آن ریشه کنی این معضل باشد.

رییس سازمان صوت و تصویر فراگیر (ساترا) با اشاره به آمادگی تعامل با ستاد گفت:یکی از این کارها در این حوزه امتیازدهی به رسانه هایی که به این دغدغه می‌پردازند.همچنین می‌توان برای پلتفرم‌ها برای پرداختن به موضوع مربوطه، جلسه توجیهی برگزار و مسئولیت اجتماعی‌شان در این زمینه را برای آنها تبیین کنیم.

وی همچنین یکی از اقدامات موثر در پیشگیری از اعتیاد را ایجاد کمپین‌های پیشگیری از اعتیاد خواند و افزود: این کمپین‌ها که با هدف آگاه‌سازی مردم از آسیب‌های اجتماعی به ویژه اعتیاد شکل می‌گیرند.

اهدای جایزه ویژه «یاریگران زندگی» به فیلم های تاثیرگذار با موضوعات اعتیاد در جشنواره فجر

محمد زارعی معاون مقابله با عرضه و امور بین‌الملل ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز در این نشست گفت: فضای مجازی امروزه، بخش جدایی‌ناپذیر زندگی انسان‌ها و به نوعی زندگی دوم آنان ‌شده است و زندگی فردی و اجتماعی مردم را تحت تأثیر قرار داده است.

وی بر ارتقای دانش عمومی مردم توسط کاربران آگاه به پیامدهای انواع موادمخدر و مجازات‌های در نظر گرفته شده برای مجرمین موادمخدر تاکید کرد.

محمد جمالو معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد نیز بیان داشت: انسان‌ها به دلیل شرایط موجود، رسانه های فراگیر و چهره های شناخته شده را به‌عنوان الگوی خود انتخاب کرده‌اند و حتی فرزندانمان نیز به شدت تحت تاثیر هستند و در فضای رسانه‌ای جدید باید اقدامات پیشگیرانه را مورد توجه قرار دهیم.

جمالو از اهدای جایزه ویژه «یاریگران زندگی» به فیلم های تاثیرگذار با موضوعات اعتیاد در جشنواره فیلم فجر امسال ‌و نیز مشارکت در دیگر جشنواره ها خبر داد.

حمید خواجه نژاد مشاور دبیرکل و مدیرکل روابط عمومی ستاد مبارزه با موادمخدر نیز در این نشست با تاکید بر ضرورت هم افزایی با رسانه ها گفت: تدوین سند راهبردی روابط عمومی ستاد را در راستای اهداف و برنامه ریزی نظام مند، منسجم و بلند مدت با بهره گیری موثر و هدفمند از رسانه و فضای مجازی در دستور کار داریم.

همچنین دبیران استان‌های سیستان و بلوچستان، فارس، خراسان رضوی و خراسان جنوبی نیز به صورت ویدئو کنفرانسی مباحثی را در خصوص نقش فضای مجازی در حوزه‌های مختلف مبارزه با موادمخدر بیان کردند.

در پایان این نشست از دبیران شوراهای هماهنگی مبارزه با موادمخدر دو استان گلستان و البرز به دلیل عملکرد مطلوب تجلیل شد.