به گزارش چهارشنبه ایرنا از ژاپن تایمز با کاهش نرخ زاد و ولد و موج مرگ و میر ناشی از کرونا پس از پایان قرنطینه شدید جمعیت این کشور برای دومین سال متوالی در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت که انتظار میرود اثرات طولانیمدت عمیقی بر پتانسیل رشد اقتصاد چین داشته باشد.
در اوایل سال گذشته پس از سه سال غربالگری شدید و اقدامات قرنطینهای ویروس کرونا را تا حد زیادی مهار کرد؛ تا زمانی که مقامات به طور ناگهانی محدودیتها را در آذر ۱۴۰۱ لغو کردند.
در نتیجه سیاست تک فرزندی که از سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۵ اجرا شد و شهرنشینی سریع آن دوره، نرخ زاد و ولد این کشور دهها سال است که در حال کاهش بوده است. همچنین به سبب رونق اقتصادی جمعیت زیادی از جوامع روستایی چین به شهرها نقل مکان کردند؛ جایی که بچه دار شدن گرانتر است.
به گزارش ژاپن تایمز، با کاهش بیشتر اشتیاق برای بچهدار شدن در سال ۲۰۲۳، بیکاری جوانان به بالاترین حد خود رسید، دستمزد بسیاری از کارگران به اصطلاح یقهسفید کاهش یافت و بحران در بخش املاک - جایی که بیش از دو سوم ثروت خانوارهای چینی ذخیره میشود - تشدید شد.
دادههای جدید به نگرانیها اضافه میکند؛ جایی که چشمانداز رشد اقتصاد شماره ۲ جهان به دلیل وجود کارگران و مصرفکنندگان کمتر در حال کاهش است؛ در حالی که افزایش هزینههای مراقبت از سالمندان و مزایای بازنشستگی فشار بیشتری بر دولتهای محلی بدهکار وارد میکند.
بر اساس برآوردهای سازمان ملل، هند در سال گذشته از چین به عنوان پرجمعیت ترین کشور جهان پیشی گرفت و بحثهای بیشتری را در مورد شایستگی جابجایی برخی زنجیرههای تامین مستقر در چین به بازارهای دیگر، به ویژه با افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی بین پکن و واشنگتن، دامن زد.
کارشناسان سازمان ملل میگویند در درازمدت جمعیت چین تا سال ۲۰۵۰ به میزان ۱۰۹ میلیون نفر کاهش مییابد که بیش از سه برابر کاهش پیشبینیشده قبلی آنها در سال ۲۰۱۹ است.
انتظار میرود جمعیت سن بازنشستگی چین، ۶۰ ساله و بالاتر، تا سال ۲۰۳۵ از حدود ۲۸۰ میلیون نفر در حال حاضر به بیش از ۴۰۰ میلیون نفر افزایش یابد - بیش از کل جمعیت آمریکا.
آکادمی علوم دولتی چین پیشبینی کرده است بودجه سیستم بازنشستگی چین تا سال ۲۰۳۵ تمام میشود.
نرخ زاد و ولد چین در سال گذشته ۶.۳۹ تولد به ازای هر هزار نفر بود که نسبت به نرخ تولد ۶.۷۷ در سال ۲۰۲۲ کاهش داشت و پایین ترین نرخ زاد و ولد را به ثبت رساند. نرخ تولد در ژاپن ۶.۳ به ازای هر ۱۰۰۰ نفر در سال ۲۰۲۲ بود، در حالی که کره جنوبی ۴.۹ بود.
نرخ مرگومیر سال ۲۰۲۳ چین نیز با ۷.۸۷ مرگ به ازای هر ۱۰۰۰ نفر، از ۷.۳۷ مرگومیر در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است که بالاترین میزان از سال ۱۹۷۴ محسوب میشود.