به گزارش خبرنگار ایرنا، ۳۰ دی ۱۳۹۵ یادآور روزی تلخ برای ایرانیان است، روزی که حوالی ساعت ۱۱ صبح ساختمانِ در حریق گرفتارشده پلاسکو بر روی جان و سرمایه مردم فروریخت و ۱۶ آتشنشان در راه نجات هموطنان خود شهید شدند. روزی غمانگیز که میتواند تلنگری بر ضرورت توجه به اجرای قوانین برای حفظ ایمنی باشد تا شاهد خسرت جبرانناپذیر به سرماههای انسانی نباشیم.
یکی از مواردی که در سمنان عزم جزم مسوولان متولی را میطلبد، توجه به کارگران و زیرساختهای صنعتی و سرمایهگذران است که در شهرک صنعتی سمنان به عنوان سربازان عرصه تولید مشغول به فعالیت هستند.
شهرک صنعتی سمنان با مساحت ۲ هزار و ۴۶ هکتار با امکانات زیرساختی نظیر آب، برق، گاز، تلفن و مجموعه ورزشی، و تصفیه خانه فاضلاب، از سال ۱۳۶۴ فعال شد و اکنون ۴۱۰ واحد تولیدی در این شهرک فعال است و از قدیمیترین و بزرگترین شهرکهای صنعتی کشور با اشتغالزایی برای ۱۲ هزار نفر محسوب میشود، اما از وجود یک ایستگاه آتشنشانی در مالکیت متولی خود یعنی شرکت شهرکهای صنعتی برای مهار آتش محروم است.
اجرای این قانون در شرایطی بر زمین مانده است که محمدرضا باقری مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان در نشست شورای پدافند غیرعامل سمنان در استانداری طی هفته گذشته گفت: دستگاهها وظیفههایی برعهده دارند و طبق دستورالعملها و قوانین سازمان متبوع خود اقدام میکنند، شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان نیز طبق دستورالعمل و قوانین ابلاغی سازمان صنایع کوچک و شرکت شهرکهای صنعتی اقدام میکند و ایجاد مراکزی از جمله ایستگاه آتشنشانی، طب کار و اورژانس از جمله وظایف این شرکت است.
طبق بررسیها، شهرک صنعتی شهر سمنان در شرایط کنونی (تنها بر اساس یک تفاهمنامه داخلی با شهرداری سمنان) دارای یک ایستگاه آتشنشانیِ فاقد تجهیزات و ماشینآلات تخصصی و صنعتی و متعلق به شهرداری است؛ این منطقه بیشترین احتمال آتشسوزیهای بزرگ و مسمومیتهای ناشی از انتشار گازهای صنعتی را به دلیل صنعتی بودن دارد و شرکت شهرکهای صنعتی موظف به تامین زیرساختهای ایمنی به خصوص برای پوشش حوادث بزرگ در این منطقه صنعتی و مولد است.
طبق گفته کارشناسان و مدیران عامل کارخانههای مستقر در شهرک صنعتی سمنان که دارای تراکم واحدهای تولیدی است، در صورت بروز آتشسوزی، پایگاه آتشنشانی این شهرک صنعتی از کمترین تجهیزات و ماشینآلات تخصصی برخوردار است و امکان مهار آتشسوزیها از نوع صنعتی و شیمیایی ندارد و در صورت رخداد چنین حوادثی، امکان گسترش آتش و ایجاد مشکل در مهار حادثه حتی در مقیاس کوچک نیز وجود دارد که با خسارات زیادی همراه خواهد بود.
یکی از موارد اثبات ادعای کارشناسان و مدیران عامل کارخانههای مستقر در شهرک صنعتی سمنان در زمینه ضعف ایستگاه آتشنشانی میتوان به ۲ حادثه در شهرکهای صنعتی سمنان و ایوانکی در روز یکشنبه (بیست و چهارم دی ۱۴۰۲) اشاره کرده طی آن چهار نفر جان باختند. برای مهار این حوادث از آتشنشانان شهرداری استفاده شد، در صورتی که مطابقِ قانون، شرکت شهرکهای صنعتی موظف به ایجاد ایستگاه آتشنشانی تخصصی در داخل شهرکهای صنعتی است، خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) سمنان پیش از این، در قالب گزارشی در این باره هشدار داده بود.
حادثه در کارخانه نساجی واقع در شهرک صنعتی شهرستان سمنان در بیست و چهارم دی ۱۴۰۲ منجر به فوت ۲ نفر و مصدوم شدن سه نفر شد و این در حالی است که یکی از مصدومان این حادثه از عوامل آتشنشانی اعزامشده به صحنه بود.
افراد حاضر در واحد تولیدی نساجی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اذعان کردند: یکی از کارکنان شرکت در بخش تصفیه خانه مسموم شده بود که یکی دیگر از همکاران برای نجاتش میرود، اما او هم مسموم میشود و مانند دوستش در دم فوت میکند. نفر سوم نیز برای کمک به ۲ نفر قبلی میرود که او هم مسموم میشود و به کما میرود. اکنون این فرد در بیمارستانی در سمنان در کما، بین مرگ و زندگی دست و پنجه نرم میکند.
بعد از این اتفاقها، حادثه به آتشنشانی گزارش میشود و آتشنشانان شهرداری سمنان خود را به سرعت به محل حادثه میرسانند که به دلیل غلظت گاز در فضا و حین امدادرسانی یکی از آتشنشانان نیز مسموم میشود. هر چند که کارکنان آتشنشانی شهرداری سمنان گفتند از تجهیزات کافی برخوردار هستند، اما بدون شک مهار حادثه در شهرک صنعتی با بخش شهری متفاوت است.
شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان به عنوان متولی شهرک صنعتی باید به فکر ایجاد ایستگاه آتشنشانی تخصصی باشد. خلاء ایستگاه آتش نشانی تخصصی در شهرک صنعتی بزرگ سمنان نباید با بازی با جان آتشنشانان شهری پر شود، چرا که اگر برای یکی از آتشنشانان اتفاقی در حین انجام ماموریت رخ دهد، به دلیل انجام ماموریت خارج از حیطه وظایف، دستیابی آنان به حق و حقوقشان در هالهای از ابهام خواهد بود.
در این شرایط، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان عنوان میکند: اجرای هر طرح و برنامه از سوی شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان طبق برنامه اعلامی سازمان متبوع است و به مدیران دستگاههای اجرایی استان سمنان گوشزد میکند، طرح موضوع مدیران در رسانه تبعاتی را دارد و موجب ایجاد مطالبهگری از سوی رسانه میشود و انتظار میرود چنین مواردی در کمیته پدافندغیرعامل کشور که وزیران حوزههای مختلف مختلف عضو هستند مطرح و به صورت دستور کار استانی ابلاغ شود.
اشاره نماینده ولی فقیه در سمنان به ضرورت توجه به الزامات قانونی
موضوع ایمنی کار از چنان اهمیتی برخوردار است که حجت الاسلام و المسلمین مرتضی مطیعی نماینده ولی فقیه در استان سمنان شامگاه یکشنبه هفته گذشته در توییتی ضمن اعلام تسلیت به خانوادههای کارگرانِ جانباخته در ۲ حادثه کار در واحدهای صنعتی استان سمنان، تاکید کرد: این حوادث معلول تکرار کمتوجهی به الزامات قانونی محیط کار است و انتظار میرود مسوولان مرتبط با بررسی دقیق ابعاد مختلف حادثه نسبت به افزایش و تشدید تدابیر پیشگیرانه اقدام کنند.
استفاده از ظرفیت ایستگاه آتشنشانی شهرداری در شهرک صنعتی از نظر قانون چه حکمی دارد؟
طبق قانون، سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری سمنان به ارایه خدمات در محدوده شهری و در نهایت تا پارک سوکان در شرق این شهر و قبل از شهرک صنعتی مجاز است و آتشنشانان در صورت بروز آتشسوزی در شهرک صنعتی، با مجوز فرماندار اجازه حضور در صحنه برای خدماترسانی دارند، اما اکنون طبق تفاهمنامهای داخلی بین مدیران سابق (که البته چنین تفاهمنامهای در قانون وجود ندارد) آتشنشانان شهرداری سمنان به در حوادث شهرک صنعتی خدمت رسانی می کنند.
بر اساس همین تفاهمنامه، اکنون ۹ آتشنشان از سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری سمنان، مغایر با قانون شهرداری، در ایستگاه آتشنشانی شهرک صنعتی سمنان در سه نوبت کاری برای ارایه خدمات به جامعه هدف حضور دارند.
صحبتهای مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان
نکته جالب اینکه مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان در اینباره اذعان می کند: ایجاد ایستگاه آتشنشانی تخصصی از الزامات شرکت شهرکها صنعتی استان سمنان و سازمان مرکزی نیست و در برنامه ها نیست و این شرکت اجازه چنین هزینهکردهایی ندارد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، برآیند دادهها نشان میدهد طبق قانون شرکت شهرکهای صنعتی باید برای تجهیز و تامین ماشینآلات، ساخت ایستگاه آتشنشانی و تامین نیرو اقدام کند و اکنون که آتشننشانان شهرداری سمنان خارج از محدوده کاری، در شهرک صنعتی فعالیت دارند، اگر در حین خدمت دچار حادثه شوند، دستیابی آنان به حق و حقوقشان در هالهای از ابهام خواهد بود.
به صورت جامع و خلاصه وضعیت ایستگاه آتشنشانی و آتشنشانان بزرگترین شهرک صنعتی شرق کشور در مرکز استان سمنان گزارش شد، اکنون باید منتظر تصمیمگیری مسوولان و رفع ابهامات بود.